Autor Wątek: DPF  (Przeczytany 8690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hugo2107

• Toyot Leżący
  • *
DPF
« dnia: 31 Stycznia 2023, 06:02:52 »
Witam wszystkich. Po wymianie DPF  na zamiennik mam problem z zaakceptowaniem go .po 250 km zapaliło się że filter jest zapchany a po 500 żeby sprawdzić AWD Tak jak przed wymianą . Oczywiście serwis Toyoty niechce mi tego ogarnąć i mówią że koszt naprawy minimum 2500 euro .Wczoraj Cała procedura została przeprowadzona krok po kroku i po kilku km znowu się zapala  ale już obydwa komunikaty jednocześnie i tak jak wcześniej wchodzi w tryb awaryjny .Na postoju wypalanie  uruchamia się ale nie wchodzi na obroty . podczas jazy procedura przejdzie niby jest zregenerowany ale za chwilkę wyskakuje znowu DPF AWD  no i trub awaryjny Może jakieś pomysły ?? Zgóry dzięki       RAV4 2014  2.2  150 KM

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: DPF
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2023, 07:38:02 »
Hej.
Zamiennik może być felerny. Procedura dpf przechodzi poprawnie i temperatury katalizatora i DPF orazciśnienie jest prawidłowe dla wypalania filtra?
Jeśli nie osiągają swojej tolerancji to też będzie problem.

Jaki kod błędu ostatecznie wyrzuca po regeneracji?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hugo2107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2023, 22:38:52 »
Nie mam pojęcia o temperaturze ponoć była wystarczająca ale procedura wypalania podczas jazdy przebiegła prawidłowo ale nic to nie zmieniło aczkolwiek coś tam było 500 a po regeneracji 300  natomiast podczas postoju powinien wejść na obroty od 1500 do 2000 ale nie zareagował  cały czas było 800 obrotów. Wcześniej byłem w serwisie. Według serwisu '' TOYOTA!!!!'' cytuje ; regeneracja filtra cząstek stałych jest nie możliwa ,resetowanie wartości uczenia się nie jest możliwe  Filtr cząstek stałych został zainstalowany z akcesoriów ; .  Tyle mogę dodać . Słuchy mnie doszły że po pierwsze bez oprogramowania Toyoty nic nie ździałam a po drugie to tak nie do końca przyczyna to DPF

Offline hugo2107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2023, 22:40:32 »
Gdzie tkwi szczegół ???

Offline hugo2107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2023, 22:34:08 »
Czy ma ktoś jakieś pomysły??

Offline gonzo78

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2023, 19:39:45 »
Po wymianie filtra DPF wartości były zresetowane. A jak wygląda egr był sprawdzany.

Offline corollafan1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2025, 15:12:12 »
W takich przypadkach często pomaga tylko oryginalny filtr lub dokładna regeneracja, bo elektronika auta jest bardzo czuła na parametry przepływu i ciśnienia. Niestety bez odpowiedniego kodowania i procedury resetu DPF w ASO trudno to obejść – samodzielnie ciężko osiągnąć pełną zgodność.
http://cennik-przeprowadzek.pl/poznan/miasta/wielkopolskie/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl