Autor Wątek: dziwny dzwięk w yaris 1.0 2012 1kr-fe  (Przeczytany 841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel89

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 1.0 2012
dziwny dzwięk w yaris 1.0 2012 1kr-fe
« dnia: 31 Stycznia 2023, 20:54:45 »
Witam może tutaj mi ktoś pomoże, czy często zdarza się w yarisie 1.0 z 2012 roku problem z łożyskami w skrzyni? od jakiegoś czasu mam taki problem iż przy maksymalnym przyspieszaniu od prędkości ok. 80kmh zaczyna być słyszalny dziwny dzwięk jakby właśnie zużytego łożyska (trzeszczenie, szelest jakby ktoś kable zwierał ze sobą i robił zwarcie) dzwięk taki jest coraz głośniej do prędkości ok. 110kmh potem znika słychać go ciszej na 4 biegu a głośniej na 5 biegu. Wymiana sprzęgła nic nie dała. Dzwięk jest bardziej słyszalny od strony kierowcy niż pasażera. Słychać go tylko przy wciskaniu gazu na max, przy puszczeniu dzwięk znika mimo że jedzie dalej na biegu. Czy jadę pod górkę czy z górki, czy rozgrzany czy zimny nie ma to znaczenia. mam nadzieję że znajdzie się tutaj ktoś kto już to przerabiał i będzie to coś mniej dotkliwego dla portfela niż wymiana łożysk skrzyni.

Offline Pawel89

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 1.0 2012
Odp: dziwny dzwięk w yaris 1.0 2012 1kr-fe
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2023, 22:51:43 »
nikt nie spotkał się z podobnym przypadkiem? :(

Offline kaaamilp

• Prawie Toyot
Odp: dziwny dzwięk w yaris 1.0 2012 1kr-fe
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2023, 18:22:32 »
Cześć,
u mnie istnieje dokładnie ten sam problem. Zaprzyjaźniony mechanik również stwierdził, iż jest to łożysko na skrzyni biegów. Najgłośniej to jakby "tarcie" jest słyszalne również na 5 biegu blisko powyżej 90 km/h i ustaje przy 110 km/h. Łożyska nie wymieniłem i jeżdżę z tym problemem już od blisko 100 tys. km, dalej wszystko działa bez zarzutu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl