Autor Wątek: Serwisowanie  (Przeczytany 6285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mattio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
Serwisowanie
« dnia: 01 Lutego 2023, 09:54:03 »
Mam pytanie jak podchodzicie do pierwszej wymiany oleju po 15 tyś.
Ja pierwszą wymianę zrobię wcześniej tylko kwestia po jakim przebiegu. A pozostali użytkownicy po ilu km wymieniają pierwszy raz olej?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Serwisowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2023, 09:57:04 »
Ja wymieniam po staremu, 1500km i pierwsza wymiana oleju i filtra.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Serwisowanie
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lutego 2023, 10:42:50 »
Po 14kkm bo tyle miałem po roku. Zawsze tak wymieniam (rok/15kkm), aut już miałem sporo i nigdy nie miałem problemu z tego powodu.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2023, 13:16:35 »
Pierwsza po 6800km zrobiona. Drugą zrobię przy 15 tys i serwisie a następne tradycyjnie przy 10-12tys km.

Offline Mattio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2023, 16:13:48 »
Ja chyba wymienię po 1500km i później już co 15 tyś. Hybrydą wymiana co 15 tyś wydaje się rozsądnym przebiegiem a nie jak różni producenci zalecają wymianę co 30 tyś.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2023, 20:42:58 »
Ja ogólnie msze zamawiam wcześniej za udaną wymianę oleju.  A później mam do wyboru albo 15 k przebiegu albo 12 msc, ot cala historia.

Pytanie mam czy można samemu wymienić dywaniki z welurowych na gumowe bo dostalem przy zakupie?? Czy ktoś już podjął ryzyko ich wymiany samodzielnie bez utraty gwarancji ?? Czy było trudno, i jak do tego podeszliście??

Offline Hubert69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2023, 20:48:47 »
Pytanie mam czy można samemu wymienić dywaniki z welurowych na gumowe bo dostałem przy zakupie?? Czy ktoś już podjął ryzyko ich wymiany samodzielnie bez utraty gwarancji ?? Czy było trudno, i jak do tego podeszliście??

Buuuu dobre !!!!

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2023, 20:54:58 »
Tak aso robi właśnie wodę niektórym z mózgu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hubert69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lutego 2023, 20:58:12 »
Tak aso robi właśnie wodę niektórym z mózgu
No bez jaj ..... świat na głowie stoi ..

Offline Mattio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lutego 2023, 21:04:09 »
Jeśli chodzi dywaniki gumowe to dziś szukałem w necie i dzwoniłem po firmach i za każdym razem było brak w ofercie lub odpowiedź że może za około 3 miesiące będą dostępne. W ASO też nie są w stanie podać konkretnej daty kiedy będą dostępne. Może ktoś gdzieś zamawiał poza ASO?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lutego 2023, 07:28:31 »
Jeśli chodzi dywaniki gumowe to dziś szukałem w necie i dzwoniłem po firmach i za każdym razem było brak w ofercie lub odpowiedź że może za około 3 miesiące będą dostępne.
https://allegro.pl/oferta/toyota-corolla-cross-hybrid-2022-dywaniki-do-auta-13208097402?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YTViMDZkMjctNmQwMS00N2ZkLTg0NzUtOWEzZTJkMDZmMGU1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=fdf29378-5dd8-4ba6-819c-5517a22dc541
Ja chyba wymienię po 1500km i później już co 15 tyś.
no co ty, 1500 to stanowczo za długo jak na pierwszą wymianę. Proponuję po 150 km, bo inaczej silnik się zatrze  :shock: :cool:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego 2023, 09:06:43 »
Jeśli chodzi dywaniki gumowe to dziś szukałem w necie i dzwoniłem po firmach i za każdym razem było brak w ofercie lub odpowiedź że może za około 3 miesiące będą dostępne. W ASO też nie są w stanie podać konkretnej daty kiedy będą dostępne. Może ktoś gdzieś zamawiał poza ASO?
Poszukaj dywaników EVA. Bardzo dobre, polecam.

NieToyota

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lutego 2023, 09:07:38 »
Jeśli chodzi dywaniki gumowe to dziś szukałem w necie i dzwoniłem po firmach i za każdym razem było brak w ofercie lub odpowiedź że może za około 3 miesiące będą dostępne.
https://allegro.pl/oferta/toyota-corolla-cross-hybrid-2022-dywaniki-do-auta-13208097402?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YTViMDZkMjctNmQwMS00N2ZkLTg0NzUtOWEzZTJkMDZmMGU1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=fdf29378-5dd8-4ba6-819c-5517a22dc541
Ja chyba wymienię po 1500km i później już co 15 tyś.
no co ty, 1500 to stanowczo za długo jak na pierwszą wymianę. Proponuję po 150 km, bo inaczej silnik się zatrze  :shock: :cool:
A wiesz z czego wynika te 1500km do pierwszej wymiany?

NieToyota

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego 2023, 20:05:39 »
Ja pierwszą wymianę zrobię wcześniej tylko kwestia po jakim przebiegu.

A po co wcześniej, szczególnie w hybrydzie, gdzie silnik spalinowy pracuje znacznie rzadziej, niż w zwykłym aucie? Ja od zawsze, nie tylko w obecnej hybrydzie, pierwszą wymianę oleju robiłem po rocznym przebiegu ok. 13 - 14 tys. km i nigdy nie odnotowałem żadnych problemów z silnikami. Ja zrobisz se wymianę po 1,5 tys. km, to na pewno ci nie zaszkodzi, ale nie wiem czy coś ci to pomoże. Zawsze uważam za coś takiego za nadgorliwość. Zresztą jak masz kasę i chce ci się bawić, to rób, nie ma problemu.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lutego 2023, 20:35:09 »
 Proszę o nowy watek na temat przedwczesnej wymiany tego oleju. Czy ktoś Ci to polecił czy sam się odwazyles ? Serwis ci przedłużył gwarancję mimo swierzego oleju? Bo ja myślę że dość mocno pojechałeś po bandzie z tą wymiana.. co na to Toyota Polska ? Dobrze ze mamy forum i dzielimy się wiedza...

Ps. Ok 12 lat temu na forum pandy wymienialiśmy liczniki na "premium " z obrotomierzem i komputerem plus przerobka kostek i wlutowanie switcha do przełączania menu w komputerze. Albo jak sprawdzać czujniki Halla metoda garażowa.

A dziś?

Czy k***a  można w aso wymienić olej wcześniej i czy  po tym  psychicznie to wytrzymam bo braklo 3 tys km do przegladu.. świat wiedzy na forach schodzi na psy bez obrazy oczywiście. Nie jestem mechanikiem ale potrafiłem wymienić rozrząd czy uszczelkę pod głowica, hamulce, wtryski czy wykryć wadę remontu głowicy po fachurach

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl