Autor Wątek: Jak włączyć radio bez włączania napędu?  (Przeczytany 16426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: Jak włączyć radio bez włączania napędu?
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lutego 2023, 17:16:28 »
z jakiegoś powodu aku 12V się poddało. wymiana na nowy yuasa na pewno rozwiąże problem..

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lutego 2023, 19:07:20 »
Nie radzę zostawiać na dłużej radia. Sam tak zrobiłem i rozładowałem po ok. 2 wyłączeniach radia, czyli max 40 min pracy. Wcześniej aku rozładowany do ok 12,2-12,3 V. Lepiej zostawić na Ready na P, nie włączymy świateł to nie powinny się zapalić. Tj. raz zapalone nie zgasną do wyłączenia napędu. Jak ktoś napisał, bez ogrzewania auto włącza spalinowy raz na 30-40 min max. Z włączonym radiem myłem, glinkowałem, woskowałem i polerowałem pewnie jakieś 6-8h. Spalinowy się na chwilę włącza. Na pewno nie do naładowania do pełna trakcyjnego aku.

Pojemność 12 V to jakieś 500-600 Wh, akumulator trakcyjny to 1,2-1,6 kWh. Różnica znaczna. W czasie pracy spalinowego, doładowuje trakcyjny, lecz też intensywnie ładuje 12 V cały czas.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lutego 2023, 22:42:57 »
Lepiej zostawić na Ready na P, nie włączymy świateł to nie powinny się zapalić.
Możesz rozwinąć o światłach?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Marca 2023, 21:02:47 »
Eh, jak mnie pamięć nie myli. Mając światła na off/auto i nie ruszając na P dopiero jak wrzucimy bieg włączą się. Potem już nie da się ich zgasić. Sam tego nie zaobserwowałem, ale pamiętam, że ktoś pisał o takim sposobie. Teraz rav robi... <100 km miesięcznie (wczoraj reanimowałem aku), więc ciężko mi przypomnieć sobie jak to było. Sorki jak wprowadziłem zamieszanie/mylę się.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marca 2023, 22:23:58 »
Mając światła na off
Off to pozycyjne?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Marca 2023, 10:36:45 »
Musiałbym wsiąść do auta i zobaczyć.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Marca 2023, 17:22:42 »
W Selection (zakładam że w innych też) nie ma w ogóle opcji "off". Jest auto, pozycyjne i mijania. Na auto światła dzienne włączają się dopiero po przełączeniu z "P" (chyba, że czujnik oświetlenia zadziała, to mijania włączają się od razu).
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2023, 17:33:24 wysłana przez Boldwyn »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Marca 2023, 17:50:01 »
nie mam potrzeby instalowania dodatkowych kamer, jednak przeanalizowalem troszkę opisywane problemy z rozładowanym aku 12. przede wszystkim, do naładowania baterii 12V nie jest potrzebne uruchomienie spalinowego; ladowanie jest włączane do poziomu 14.8 w trybie ready z baterii trakcyjnej, przy czym wciąż obowiązuje jej pojemność netto. po drugie, sam pobór prądu z kamerek parkingowych nie powoduje rozladowania baterii 12. to przyłączenie dodatkowego potencjału z akumulatora tej kamerki powoduje niewłączenie trybu oszczędzania energii przez bcm. taka kamera powinna być zasilana wyłącznie z potencjału 15, tj. napięcia po zapłonie. wszelkie patenty z rozłączaniem po spadku napięcia wciąż zakłócają detekcję napięcia 12 przez bcm.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marca 2023, 07:02:03 »
czyli najlepiej z tego wynika mieć powerbanka i na nim lecieć, bez żadnych odcinek. A power ładowany tylko jak jest ready.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Marca 2023, 09:53:28 »
To co pisze kolega @Compucar wyjaśniało by dlaczego czasem komuś ni stąd ni zowąd siądzie akumulator 12V mimo, że ma odcięcie na adapterze.
Ja tak miałem, padł mi aku 12V po chyba 2 dniach postoju, po około pół roku używania kamerki z adapterem zasilania i trybem parkingowym.
Podejrzewałem że adapter źle działa, odłączyłem adapter i tryb parkingowy.
Po padzie aku sprawdziłem napięcie na akumulatorze - z tego co pamiętam było ok 8V - to zdecydowanie za nisko jak na ustawienia adaptera i postój przez 2 dni - miałem ustawione odcięcie przy 12,4V - teoretycznie bezpieczne - nie powinno wydrenować akumulatora, a jednak akumulator się wyładował. To co pisze kolega by tłumaczyło dlaczego tak się dzieje i potwierdzało opinie wielu kolegów, że gdy nic dodatkowego nie jest podłączone w aucie to akumulator nie pada.

Później (pod odłączeniu adaptera) szczegółowo przetestowałem adapter z zasilaczem laboratoryjnym - okazało się, że jednak działa prawidłowo.
Byłem wtedy lekko zdezorientowany - co właściwie się było powodem padu akumulatora ?

Po tym kupiłem powerbank i podłączyłem do zasilania aktywnego podczas pracy napędu - prawie rok już minął i żadnych problemów z aku 12V nie było, a tryb parkingowy cały czas działa poprawnie.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2023, 10:03:11 wysłana przez Markid »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Marca 2023, 17:18:29 »
to bardzo słuszne wnioski. trzeba zrobić jak napisałeś, lub zainwestować w sprzęt z galwanicznym rozlaczeniem od źródła. nie śledzę ofert takich kamer, lecz to chyba inny rząd wielkości cen..

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Marca 2023, 17:35:32 »
To by jednak świadczyło o błędnych założeniach oprogramowania BCM.
Bo jeśli napęd jest wyłączony i dajmy na to centralny zamek zamknięty - to na mój rozum - co by się nie działo system powinien uśpić wszystkie kontrolery auta po powiedzmy 15 minutach.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Marca 2023, 17:47:52 »
uśpienie w funkcji czasu nie ma sensu, wtedy wystarczył by głupi timer i kiedys się tak robiło. tylko detekcja napięcia może dać satysfakcjonujący efekt przez długi czas użytkowania urządzenia. jednak pikow z przyłączonych detektorów musi nie być..

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Marca 2023, 21:53:18 »
A-Ha ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl