Autor Wątek: Toyota Yaris II 1.33 Dual VVT-i rocznik 2009 100KM 74kW - problem z sondą lambda  (Przeczytany 7986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andreonis

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris II 1.33
Update dla zainteresowanych:
Mechanik sprawdził lambdy, uważa że to nie kwestia sond. Sondy pracują prawidłowo. Rozebrali przepustnicę i ją wyczyścili, bo faktycznie była mocno zanieczyszczona. Według nich obroty przestały falować i samochód bardzo dobrze chodzi. Nie dobierali się do wtrysków, bo nie widzieli takiej potrzeby z uwagi na to jak samochód chodzi. Stan układu ocenili na bardzo dobry i faktycznie przebieg może być niezakłamany. Twierdzą, że błędy te raczej pojawiały się przez zabrudzoną przepustnicę i nie sądzą żeby od teraz nadal się pojawiły. Samochód do odebrania jutro rano. Zobaczymy czy faktycznie ich diagnoza była trafna odnośnie błędów. W kwestii falowania obrotów to sam przypuszczałem, że to przepustnica ale w kwestii błędów to obawiam się, że nie trafili...

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Co do sondy to tu https://warsztat.pl/dzial/8-diagnostyka/artykuly/4-przewodowe-szerokopasmowe-sondy-lambda-porady-do,70610 jest opis i albo tester spalin, specjalne oprogramowanie. Pewnie nie miał zadymiarki by sprawdzić nieszczelność dolotu i wydechu? Wtryski to wlać do baku środek do czyszczenia wtrysków najtaniej z pea to ten środek https://allegro.pl/oferta/stp-formula-do-benzyny-ultra-5-in-1-12673010307?reco_id=212ee014-a127-11ed-a4be-bed9c42ddba6&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5 i jazda z obrotami powyżej 4000 tyś z 20 km, albo jazda po mieście max na 3 biegu nawet kilka dni.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Andreonis

• Toyot Leżący
  • *
Samochód odebrałem. Silnik faktycznie zaczął bardzo dobrze chodzić. Obroty stabilne, samochodem nie szarpie - generalnie przepaść jeżeli chodzi o użytkowanie.

Nie mniej jednak błędy dotyczące sond ponownie się pojawiły (w tej chwili w statusie "oczekujący" więc MIL się jeszcze nie świeci). Widać, że samochód nadal jeździ na bogatej mieszance więc samo czyszczenie przepustnicy nie załatwiło sprawy. Zastanawiam się czy sprawdzać wlot i wydech na własną rękę dymem czy po prostu już kupić tą pierwszą sondę i wykluczyć chociaż to  :-( W tej chwili widzę, że cena takiej sondy oryginalnej denso to około 420zł https://allegro.pl/oferta/sonda-lambda-denso-dox-0510-8946752070-9626182585.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
Sprawdzić dymem zawsze warto, błąd jest od sondy, ale czy wtryski brudne lub lewe powietrze może wywołać ten błąd tego nie jestem pewien bo jest do tego inny błąd o zbyt bogatej mieszance jak korekta dojdzie chyba do +20.

Offline Andreonis

• Toyot Leżący
  • *
Błędy pojawiły się na nowo tak jak się spodziewałem. W weekend sprawdzę dymem dolot i wylot. Zobaczymy czy faktycznie wpada lewe powietrze. Jak wszystko będzie okej, to zmienię lambdę, a jak nadal będzie błąd to zastanawiam się czy nie pojechać do ASO żeby chociaż postawili diagnozę.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
ASO to bym nie wierzył, zapytać się można, ale jak dasz do roboty to różnie bywa coś ci wymienią skasują i się bujaj. Wlej preparat co ci podałem do baku i na autostradę powyżej 4000 tyś obrotów może kontrolka sama zgaśnie.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
W tej chwili widzę, że cena takiej sondy oryginalnej denso to około 420zł https://allegro.pl/oferta/sonda-lambda-denso-dox-0510-8946752070-9626182585.

Opinia na allegro do sondy
Wszystko super. Na zamiennikach były błędy w auris 1.3 dual vvti, a jak tylko wrzuciłem obie sondy denso to błędy nie pojawiły się ani raz, silnik ożył. Jest super!

Offline Andreonis

• Toyot Leżący
  • *
Wlałem specyfik do baku, zatankowałem żeby się wymieszał, zrobiłem około 80km na obrotach w granicy 4-5 tyś. Po skaskowaniu błedów tylko jeden pojawił się na stan "oczekujący" (czyli nie świeci się check-engine) tzn. P0138. Ten błąd jest odnośnie sondy numer 2. Być może już błąd odnośnie sondy AFR nie wyświetli się, ale zobaczymy...
Dziś sprawdziłem dolot oraz wydech dymem i ciśnieniem. Dolot jest szczelny, natomiast wylot jest rozszczelniony właśnie na uszczelce pomiędzy katalizatorem a pierwszym tłumikiem. Nie jest to duże rozszczelnienie ale być może ma to jednak wpływ na te dwie sondy ponieważ jest relatywnie blisko obu. Załączam zdjęcie w którym miejscu:

Myślę, że jeżeli uszczelnię tą dziurę a błędy nadal będą się sypać, to wymienię pierwszą sondę na nową oraz drugą również (tym razem na oryginał). A jak po wymianie dalej będzie błąd to chyba nie pozostaje mi nic innego jak po prostu jeździć  :-(
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2023, 19:00:48 wysłana przez Andreonis »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
Pierwsza pewnie za wolną miała reakcję i po środku się przeczyściła, druga to chiński zamiennik i jak masz to z powrotem starą wsadzić lepiej i oczywiście uszczelnić wydech Bosal ma takie uszczelki w sprzedaży. Pewnie i tak skończy się na wymianie sondy, ktoś nie miał kasy i czyścił w myjące ultradźwiękowej i niby odżyła, ale pewnie był tylko oryginał za 1500zł więc się nie dziwię takiej próbie.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2023, 19:23:11 wysłana przez piotr_the »

Offline Andreonis

• Toyot Leżący
  • *
No niestety jednak oba błędy się pojawiły  :-(
Powoli psikam WD-40 na te śruby i może uda mi się wymienić uszczelkę samemu za jakiś czas (są strasznie zardzewiałe w tym miejscu). Po wymianie uszczelki wymienię sondy w razie nadal wyświetlających się błędów. Odezwę się za jakiś czas z wynikiem  :grin:

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
No te śruby to masakra mi w Corolli e12 jedna nakrętka tak przerdzewiała, że się rozpadła i śruba że sprężyną gdzieś sobie poleciała druga przy odkręcaniu zrobiła się okrągła, to nakręciłem na nią nakrętk nową by się jakoś trzymało. Ciekawę, czy masz pierwszą sondę oryginalną, czy może już ktoś zmienił na zamiennik?

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
hej.
U mojego znajomego też pokazał się P0138 - high voltage w yarku II 1,33 vvti. Wywalało mu błąd P0138.
Wstawił sondę NGK z nr pasującymi do yarisa i  po trasie 40 km znów wywaliło mu błąd P0138. Teraz (bo sam mu doradziłem wymianę sondy) nie wiadomo czy to wina zamiennika czy czegoś innego. Jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś propozycje rozwiązania tematu proszę o info.
Pozdrawiam
Obi

Offline piotrekf

• Toyot Leżący
  • *
Też miałem ten błąd. Wymieniłem pierwszą sondę i błąd u mnie się nie pojawił.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
Na Denso wymieniłeś?

Offline piotrekf

• Toyot Leżący
  • *
Na Denso wymieniłeś?
Na Denso używaną zakupioną na Allegro.