Autor Wątek: Głośność RAV4 w porównaniu do Corolli 1.8 hybryda  (Przeczytany 8919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Głośność RAV4 w porównaniu do Corolli 1.8 hybryda
« dnia: 21 Lutego 2023, 15:13:04 »
Dziś zostałem przewieziony Corollą 1.8 hybrid z 2021/2022 mojego kolegi. Jechałem jako pasażer. I bardzo się zdziwiłem, bo chyba na Corolla jest cichsza od mojej RAV4 AWDi hybrid z 2022r. Jechaliśmy po dużym mieście. Chodzi mi o dźwięk silnika . W Corolli jakby włączał się ciszej i pracował ciszej i nie "wył". Kolega jechał bardzo "hybrydowo" , czyli bardzo delikatnie operował gazem, odpuszcał gaz itp. Czy macie jakieś porównania co do głośności RAV4 w stosunku do innych hybryd?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Głośność RAV4 w porównaniu do Corolli 1.8 hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2023, 16:01:57 »
Dziś zostałem przewieziony Corollą 1.8 hybrid z 2021/2022 mojego kolegi. Jechałem jako pasażer. I bardzo się zdziwiłem, bo chyba na Corolla jest cichsza od mojej RAV4 AWDi hybrid z 2022r. Jechaliśmy po dużym mieście. Chodzi mi o dźwięk silnika . W Corolli jakby włączał się ciszej i pracował ciszej i nie "wył". Kolega jechał bardzo "hybrydowo" , czyli bardzo delikatnie operował gazem, odpuszcał gaz itp. Czy macie jakieś porównania co do głośności RAV4 w stosunku do innych hybryd?
Corolla sedan executive 1.8 nie była jakieś bardzo głośna w mieście, na trasie na pewno ciszej niż rav4, bo to sedan, ale jadąc 140 i więcej po dosyć równej drodze skutkuje jazdą z silnikiem pracującym w przedziale 4-5 tysięcy rpm (w Corolli jest obrotomierz, w rav4 ciężko określić), bardzo przykre doświadczenie.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2023, 16:10:31 »
Wg mnie na miejscu kierowcy generalnie silnik słychać zauważalnie głośniej. Być może z powodu dziurawej izolacji grodzi silnika (pedały, kierownica).
Także miarodajna ocena to trzeba by prowadzić tę Corollę.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 16:14:57 wysłana przez surrender »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2023, 17:02:50 »
to jest ciekawy temat, może nie w kontekście corolli, raczej w ogóle. z racji tego czym się zajmuje, mam mozliwosc jazdy bardzo różnymi autami. poczucie hałasu jest subiektywne, moim zdaniem zalezy od tła. mercedes klasy s jest dobrze wyciszony, jednak jeśli długo jeździsz wersja benzynowa, bywa męczący. analogicznie: ravka piątej generacji jest lepiej wyciszona niż czwórka, tylko dysonans pomiędzy ta cicha praca na elektryku oraz zdecydowanym przyspieszaniem stwarza dyskomfort.
subiektywnie najlepiej się jeździ turbodieslami, ktore warczą na jałowym i cichną przy szybkiej jeździe. tak ja to widzę..

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2023, 17:06:28 »
Najlepiej się jeździ benzynowymi V8…

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2023, 18:20:26 »
Najciszej się jeździ czystym ektrykiem wyższej klasy...strzelam, nigdy nie jechałem.
Corollą jeździłem i uważam, że też jest bardzo głośno w trasie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2023, 21:48:43 »
Najciszej się jeździ czystym ektrykiem wyższej klasy...strzelam, nigdy nie jechałem.
Corollą jeździłem i uważam, że też jest bardzo głośno w trasie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Też nie jechałem, ale elektryk chyba nie jest aż tak bardzo cichy jakby się wydawało. Jakaś namiastka jest w hybrydzie. W moim samochodzie grodź silnika jest raczej dobrze wyciszona. Na elekryku mogę się rozpędzić do 60-70km/h i charakter dźwięku jest oczywiście różny, ale poziom hałasu z napędu odbieram jako porównywalny.
Przy dużych prędkościach szum wiatru i toczenia i tak zagłuszy każdy silnik.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2023, 11:54:29 »
Przecież to inne pojemności. 2.5 będzie ryczał głośniej.

Offline maciej_ca

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2023, 15:25:34 »
Miałem okazję przez zakupem wykonać jazdę testową zarówno Corollą,RAV4 jak i Camry.
Ogólnie byłem nastawiony na Corollę sedan - wygląd / cena  :-).
Niestety to ze względu na głośność Corolli postanowiłem przetestować pozostałe modele Toyoty.

Moje subiektywne odczucie było takie, że najlepiej wypadła Camry, nie wiele ustępując RAV4. Między RAV4 (EXE) a Corollą (C+S) była jak dla mnie ogromna różnica, kompletnie wykluczająca Corollę.

Dodam tylko, że każdym autem wykonałem dokładnie taką samą trasę (zarówno miasto, drogi podmiejskie 90km/h, S-ki 120km/h i S-ki z wyższą prędkością :-)), w bardzo zbliżonych warunkach.

« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2023, 15:28:30 wysłana przez maciej_ca »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lutego 2023, 17:35:23 »
Kumpel ma Corollę i robił wygłuszenie. Tak jak z auta jest zadowolony to temat hałasu był dla niego nie do przejścia. Moje wrażenie z jazdy corollą jako pasażer jest z kolei takie że nie było odczuwalnie głośniej niż w Rav natomiast wycie silnika pojawia się zdecydowanie częściej.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lutego 2023, 17:52:51 »
subiektywnie najlepiej się jeździ turbodieslami, ktore warczą na jałowym i cichną przy szybkiej jeździe
zle się wyraziłem, powinno być: warczą na jałowym i są niewiele głośniejsze przy szybkiej jeździe. nie ma powodu do ściszania radia:)

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2023, 16:00:10 »
Na jazdach testowych RAV4 Hybrid i CR-V Hybrid zauważalnie głośniej było w RAVce. Nie tylko głośniejszy był sam silnik zarówno przy niskich i wysokich prędkościach oraz obrotach, ale również dużo większy szum z zewnątrz ogólnie w kabinie, szczególnie przy lusterkach!
Dla mnie to swego czasu był jeden z głównych punktów wyboru CR-V.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2023, 21:12:58 »
Miałem okazję trochę pojeździć Corollą wczoraj i dziś.
W Corolli wrażenia dźwiękowe przy gwałtownym wciśnięciu gazu są podobne jak w RAV4 , czyli średnio przyjemne.
Ale przy normalnym jeżdżeniu po mieście  i umiarkowanym traktowaniu pedału gazu wrażenia w Corolli są lepsze, nie słychać hybrydy, a silnik spalinowy włącza się delikatniej.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2023, 05:43:17 »
W temacie głośności mogę powiedzieć to co już pisałem w innym wątku. Jeśli komuś przeszkadza głośnośc w Rav4 to polecam taką mini terapię. Obecnie jeżdżę 1.6tdi i na głośność silnika nie narzekam. Wsiadłem na 1 jazdę testową w rav4, było to dla mnie zaskakujące jak to słychać. Jazdę miałem, żeby zobaczyć jak się jeździ hybrydą przed zamówieniem CC. Także było głośno ale do przejścia. Potem zjechały CC do testów, przejechałem się i byłem w szoku jak szybko wchodzi na wysokie obroty i jak jest głośna. Wydawało mi się że w rav4 jest ciszej więc wziąłem ją jeszcze raz na jazdę. Mój mózg na drugiej jeździe jakby ignorował ten dźwięk silnika, był zdecydowanie subtelniejszy i tak (chyba) już się wyleczyłem z odbierania negatywnego głośnej hybrydy :) a zobaczymy jak będzis jak mi auto przyjedzie do salonu :)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2023, 10:16:49 »
Dziwi mnie to co piszecie, ja zrobiłem dobrych kilka tysięcy Corollą 1.8 122KM (exe, jeśli to ma jakieś znaczenie dla wygluszenia), jako kierowca i też jako pasażer. Fakt, auto przy 120 silnik nie pracuje na wyskoch obrotach, jest ciche, ale to opływowy sedan. Poza tym, to jedno wielkie wycie.
Ale na jazdach próbnych byłem zaskoczony rav4, gdyby było tak głośno jak w Corolli, to bym nie zamówił. Z tym, że ja do jazdy próbnej podszedłem z całą świadomością wad i zalet e-cvt więc jeździłem tak jak jeżdżę samemu (dosyć dynamicznie, ale bez gazu w podłodze), a nie jak to niektórzy na jazdach próbnych - gaz do dechy, bo trzeba poczuć moc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl