Autor Wątek: Opinie o silniku 2.5  (Przeczytany 17231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opinie o silniku 2.5
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lutego 2023, 10:20:51 »
Wydaje mi się że Toyota nie wzięła by auta po powodzi
Po prostu auto trzeba sprawdzić na wszelkie sposoby. Pewne auto to po prostu komis z używkami, pozyskanymi w każdy możliwy sposób. Rynek pierwotny leży, a rynek wtórny też nie jest łatwy.
Należy również zastanowić się, dlaczego ten desperat (pierwszy właściciel) nie sprzedał auta samodzielnie znacznie drożej, a dobra sztuka poszłaby tego samego dnia?
Być może przewłaszczony leasing albo zostało w rozliczeniu, ale takie rzeczy warto wiedzieć. Przebieg jest żaden... prawidłowo użytkowany to ledwo dotarty silnik.

Gdy kupujesz nową Toyote masz możliwość zostawić swoje auto w rozliczeniu i zapewne chodziło o czas, szybka sprzedaż a nie męczarnie z potencjalnymi kupcami

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2023, 10:44:52 »
Gdy kupujesz nową Toyote masz możliwość zostawić swoje auto w rozliczeniu i zapewne chodziło o czas, szybka sprzedaż a nie męczarnie z potencjalnymi kupcami
Dokładnie. Mi salon Toyoty za Tucsona w rozliczeniu dawał 68tys ale jeszcze była klauzula że jak na ścieżce diagnostycznej coś wyjdzie to trzeba będzie renegocjować. Salon Hyundaia nie chciał odkupić ale polecili komis. Facet dawał 56 (!?!) i powiedział że jak Toyka daje 68 to nie mam sie co zastanawiać. Pojechałem jeszcze do komisu AAA.....o  i tam dostałem 67 + od razu zwrot z polisy OC czyli łącznie 500 zł mniej niż dawała Toyota ale nie ryzykowałem że coś tam wyjdzie na ścieżce, a mogło wyjść, bo zaczęły stukać tuleje w amorach. Faktura, kasa po dwóch dniach na koncie i święty spokój...
Oni potem bardzo długo mieli go wystawionego za 69+kredyt od nich lub 71 za gotówkę. Poszedł gdzieś za granicę bo nie jest ubezpieczony w Polsce (po VIN sprawdzałem). Może walczy na froncie... :(
Ile więc wyciągnąłbym prywatnie??? Na ogłoszenia zwykle i tak odpowiadają handlarze, a ludzie wolą kupowac z salonów czy komisów wierząc w zapewnienia że sprawdzone itp, itd.

Poprzednie sprzedaże dwóch aut bezpośrednio osobie prywatnej zawsze kończyły się jakimiś durnymi pretensjami, chociaż nic nie ukrywałem, a że auta nie były pierwszej świeżości to coś tam sie popsuło po niedługim czasie. Ja w kazdym razie na pewno nie będę zadnego auta sprzedawał bezpośrednio.

Tak więc ta 3 letnia ravka z przebiegiem 135 może być całkiem dobrym wyborem ale sprawdzić trzeba. Nie snuł bym jakiś wielkich teorii spiskowych. Moim zdaniem to zwykłe auto poleasingowe albo po wynajmie. Klient dużo jeździł i ma zasadę że wymienia na nowe po leasingu i tyle. Jak nie jest zniszczone w środku to pewnie i mechanicznie nie było katowane.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lutego 2023, 11:17:14 »
Dokładnie tak. Toyota daje niezłe ceny by uzupełniać używkami swoją ofertę. Dla niecierpliwych ;)

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lutego 2023, 11:34:44 »
Jak ja sprzedawałem swoją Corollę (nie była mocno używana, nieco ponad 17 tys. km) to mogłem oddać w rozliczeniu w salonie za nieco ponad 80 tys. zł (Comfort + Style + Tech w hybrydzie). Wolałem umieścić ogłoszenie w internecie i sprawdzić czy znajdą się chętni. Gdy ktoś mi proponował podobne pieniądze do tych co Toyota, to dziękowałem, ale może takie się trafiły dwie czy trzy osoby. Auto po około półtora miesiąca trafiło do osoby prywatnej, gdzie dwie strony były zadowolone z transakcji, umowa została sporządzona (tylko nie jakiś badziew z internetu, tylko sam napisałem), a ja mogłem zbierać dalej dukaty na ravkę, ale miałem ich ponad 100 tys. więcej na ten cel.
A silnik 2,5 jak się o niego dba, tzn. zmienia olej w odpowiednich interwałach to jest podobno nie do zdarcia.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2023, 11:37:07 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lutego 2023, 12:03:00 »
Czy chodzi o tą ofertę? https://pewneauto.pl/oferta/toyota-rav4/137682 jeśli tak to mogę powiedzieć że auto miało przygodę prawdopodobnie parkingową i uszkodzone prawe tylne nadkole i narożnik oraz malowany zderzak.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2023, 12:05:24 wysłana przez Nimrod-PW »

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lutego 2023, 14:18:04 »
Czy chodzi o tą ofertę? https://pewneauto.pl/oferta/toyota-rav4/137682 jeśli tak to mogę powiedzieć że auto miało przygodę prawdopodobnie parkingową i uszkodzone prawe tylne nadkole i narożnik oraz malowany zderzak.

Temat już historia, auto widzę już ktoś zarezerwował

O tym uszkodzeniu wiedziałem bo handlowiec mi powiedział o tym. Gdy zapytałem czy auto poflotowe lub po leasingowe to powiedział że nie. Osoba prywatna tylko po prostu właściciel miał taką pracę że dużo jeździł.
A można wiedzieć skąd Ty wiedziałeś o tym uszkodzeniu?

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lutego 2023, 14:23:54 »
Jak ja sprzedawałem swoją Corollę (nie była mocno używana, nieco ponad 17 tys. km) to mogłem oddać w rozliczeniu w salonie za nieco ponad 80 tys. zł (Comfort + Style + Tech w hybrydzie). Wolałem umieścić ogłoszenie w internecie i sprawdzić czy znajdą się chętni. Gdy ktoś mi proponował podobne pieniądze do tych co Toyota, to dziękowałem, ale może takie się trafiły dwie czy trzy osoby. Auto po około półtora miesiąca trafiło do osoby prywatnej, gdzie dwie strony były zadowolone z transakcji, umowa została sporządzona (tylko nie jakiś badziew z internetu, tylko sam napisałem), a ja mogłem zbierać dalej dukaty na ravkę, ale miałem ich ponad 100 tys. więcej na ten cel.
A silnik 2,5 jak się o niego dba, tzn. zmienia olej w odpowiednich interwałach to jest podobno nie do zdarcia.
Czyli w końcu sprzedałeś osobie prywatnej za więcej kasy niż Toyota Ci proponowała?

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lutego 2023, 15:59:49 »
Cytuj (zaznaczone)
Też przymierzam się do zakupu i przeglądam oferty zdjęcie z uszkodzeniem dostałem na maila od handlowca.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lutego 2023, 18:47:06 »
Cytuj (zaznaczone)
Też przymierzam się do zakupu i przeglądam oferty zdjęcie z uszkodzeniem dostałem na maila od handlowca.
Czyli to twoja rezerwacja czy też nie spodobał Ci się ten przebieg?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lutego 2023, 18:47:38 »
Co do rozrządu w silniku 2.5l to producent zaleca po przebiegu 250kkm sprawdzenie jego naciągu. Natomiast czy sie go wymienia nie mam pojęcia, może koledzy którzy pracują w ASO Toyota wypowiedzią sie na ten temat. Generalnie zdanie pracowników z serwisu TOYOTY (przynajmniej tam gdzie serwisuje moje auto) jest takie ze są to nudne auta, bo poza standardowa wymiana płynów eksploatacyjnych + olejów, filtrów nic więcej sie tam nie robi. Wiec myśle ze te 135kkm to nic wielkiego jak na to auto i silnik.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lutego 2023, 22:07:00 »
Nie to nie moja rezerwacja.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lutego 2023, 16:01:40 »
przebieg bardzo wysoki, niemniej mechanika tez wytrwała. jeśli bezwypadkowy, to może być dobra oferta..,

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lutego 2023, 16:10:26 »
przebieg bardzo wysoki, niemniej mechanika tez wytrwała. jeśli bezwypadkowy, to może być dobra oferta..,
Normalny przebieg jak na 3 letni samochód wykorzystywany do pracy.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lutego 2023, 16:15:16 »
ale nie każdy pracuje w charakterze przedstawiciela handlowego..

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lutego 2023, 16:37:06 »
ale nie każdy pracuje w charakterze przedstawiciela handlowego..
Nie każdy, ale też są managerowie, dyrektorzy, taksówkarze, technicy, kierownicy budów...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl