Autor Wątek: Głośny silnik?  (Przeczytany 3812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
Głośny silnik?
« dnia: 03 Marca 2023, 13:40:13 »
Pytanie do Właścicieli Ch-r przedliftowych - czy wasze silniki warczą (są głośne) w zakresie mocy nieco za "eco" ( wskazówka moco troche ponad połowę)  pod obiążeniem kiedy bateria jest nienaładowana? Starsznie mnie to denerwuje i to jest jedyna rzecz która mnie denerwuje w tym samochodzie. Jechałem poliftem i ten dźwięk występuje ale jest dużo cichszy - może to kwestia wyciszenia. Może to ten cykl Atkinsona powoduje takie wrażenia dzwiękowe. Może jest ktoś z Piotrkowa Tryb z kim mógłbym się przejechać celem porównania zanim pojade do serwisu. 

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
Odp: Głośny silnik?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2023, 19:54:55 »
Polift jest bardziej wyciszony więc mniej słyszalny, masz trzy możliwości!
Najtańsza to przyzwyczaić się  :-)
Druga to oddać autko do gościa co autko wytłumi  :grin:
Trzecia to zmienić na polifta  :|

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2023, 00:26:18 »
Wyciszenie nic nie pomoże,polift to 4-ta generacja napędu.Jest duża zmiana konstrukcyjna całego napędu.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2023, 07:18:04 »
Witamy na forum.

Wyciszenie nic nie pomoże

Dobrze zrobione pozwoli osiągnąć zamierzony efekt. Za tym hasłem idą pewne większe wydatki i nie jest to tylko mata z portalu aukcyjnego.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2023, 07:27:07 »
Witamy na forum.

Wyciszenie nic nie pomoże

Dobrze zrobione pozwoli osiągnąć zamierzony efekt. Za tym hasłem idą pewne większe wydatki i nie jest to tylko mata z portalu aukcyjnego.
CHR ma 4 generacje bez róznicy czy przed czy po liftowy po lifcie jest tylko dodatkowy silnik 2.0

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2023, 07:28:17 »
Wyciszenie nic nie pomoże,polift to 4-ta generacja napędu.Jest duża zmiana konstrukcyjna całego napędu.

CHR ma 4 generacje napędu od początku produkcji.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2023, 22:45:36 »
4-ta generacja napędu została do CHR wprowadzona w listopadzie 2019r.Napędy bazują na nowych silnikach i nowych przekładniach.Silniki elektryczne zostały pomniejszone ale moc wzrosła.Został także zastosowany wzmacniacz momentu obrotowego,taki rodzaj dodatkowego przełożenia.W związku z tymi wszystkimi zmianami napędy nie są tak głośne, nie wyją.Poprzednia generacja to samochody typowo do jazdy miejskiej.Natomiast obecna bardzo dobrze spisuje się na autostradach.Sam posiadam wersję 2.0 i jestem bardzo zadowolony.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2023, 22:58:18 »
Dla zainteresowanych, webinar o 4-tej generacji napędu.
https://youtu.be/X7eVtEle4iA

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2023, 06:45:58 »
Technik i gdzie jest mowa że w CHR jest hybryda 3 generacji a po LF jest 4??
Masz poprostu inny silnik , Toyota po krytyce musiała coś zrobić aby auto troche szybciej jeżdziło i mniej wyło.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2023, 10:22:37 »
Przecież dokładnie tłumaczą co zostało zmienione w przekładni względem poprzedniej wersji ,pokazują wykresy.Zobacz dokładnie cały film.Mój kolega ma przedlifta jeździłem nim i to zupełnie inna bajka.Nie kupił bym go do moich potrzeb.Sama wymiana silnika nic by nie dała.

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2023, 11:35:31 »
Pytanie do Colina - czy istnieje procedura serwisowa, która pozwala na wymuszenie ładowania (czyli obciążenie spalinówki) na postoju ale przy wyższych obrotach? Wtedy zaglądając pod maskę możnabyłoby namierzyć hałas. Ja podejrzewam że ten irytujący dzwięk wydaje osłona wydechu zaraz przy silniku...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2023, 12:25:36 »
tylko na zwykłych obrotach, czyli biegu jałowego ~700, ale możesz ją włączyć i ktoś może lekko wcisnąć i trzymać jednostajnie pedał gazu na obrotach, w których to występuje
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl