Autor Wątek: Aygo X - rozmiar opon  (Przeczytany 13693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafalwal

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Aygo X
Aygo X - rozmiar opon
« dnia: 05 Marca 2023, 20:19:38 »
Witam, planuję zakup Aygo X w wersji Executive. Czy ktoś może mi odpowiedzieć, czy do tego modelu mogę zakupić opony zimowe i felgi 17 cali? Dealerzy Toyoty twierdzą, że homologacja jest uzależniona od wersji wyposażenia i do tej wersji jest przypisany tylko rozmiar opon 18 cali. Gdzieś czytałem na forum, że homologacja cząstkowa  (dot Auris) dopuszcza inne rozmiary opon (niższe wersje wyposażenia Aygo X dopuszczalne są koła 17 cali)
Jak jest napisane na naklejce dotyczącej ciśnienia opon, czy mógłby to ktoś sprawdzić u siebie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Aygo X - rozmiar opon
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2023, 21:58:17 »
Po zakupie auta, Ty możesz sobie takie kupić i wszystko będzie zgodnie z obowiązującym prawem w Polandii.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo x
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2023, 22:05:50 »
Dokładnie... chociaż masz pewien problem bo z aygo x jesteś skazany na dośc nietypowy rozmiar... sam szukałem i w sumie poza stalowkami 17" nie masz wielkiego wyboru....jęsli nie chcesz wydac grubego hajsu na drugi komplet alusów.... niestety musisz źnaleźc jeszcze kogoś kto by Ci je sprzedał poza salonem... Bo musisz miec swiadomość ze jedynie ktoś wyjezdajacy z active/comfortem poza salonem ma taki potrzenbny Ci rozmiar... bo aygo x ma nietypowy format opon wiec nie to ze ot se kupisz bez problemu... To jest raczej niszowy segment i raczej bedzie musiał szukac przez najbliższe pół roku czegoś co Ci przypasuje... bo alternatywą jest jedynie właśnię salon z dosyć wysokimi cenami za te chociaż stalówki.... swoja droga nieźli spekulanci ze prboują Ci wmusic drugi komplet alusów na 18...
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2023, 22:17:14 wysłana przez marioking »

Offline rafalwal

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Aygo X
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2023, 22:20:24 »
Wiem, że rozmiary są niestandardowe bardzo. Jestem skłonny kupić całe koła zimowe na stalowych felgach z salonu za 4800, toyota daje mi 1000 na akcesoria i koła w to wchodzą, więc wyjdzie 3800. Poza salonem felga 17 to 380 zł a opona 550 zł, więc wyjdzie podobnie. Tylko problem jest taki, że salon mówi, że jest homologacja dla wersji Executive tylko na koła 18 cali i nie mogę założyć 17. Podobno homologacja dotyczy konkretnej wersji wyposażenia i nie można założyć innych kół niż w homologacji. Czy na naklejce w w drzwiach od kierowcy z ciśnieniem opon jest podany tylko jeden rozmiar?

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2023, 22:28:57 »
Wiesz moze i musza tak mowić... ale aygo x jest sprzedawany z 17 i 18 wiec troche to naciągane... bo jak wezmiesz 17 o odpowiedniej specyfikacji masz odpowiednik 18 i nie mogą twierdzić ze wyskalowanie w executive na 18 jest jakimś problem... szczerze to jeszcze w zadnej kontroli nie badali mi rozmiaru opon ani nawet czy są zimówki... moze przy jakieś kraksie są takie kruczki ale takie ryzyko... jak nie chcesz żadnego to pozostaje Ci sie zgodzić na stanowisko salonu.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2023, 22:33:54 wysłana przez marioking »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2023, 22:43:14 »
Toyota teraz (może inni producencie też, ale tego nie wiem) dają homologację na jeden rozmiar opon. Prawdopodobnie jest to związane z homologowaniem wg. nowych zasad WLTP i kosztami badań dla różnych rozmiarów opon i wyposażenia.

W związku z powyższym TEORETYCZNIE trzeba się trzymać homologowanego rozmiaru. Praktycznie nikt tego nie sprawdza, a nawet w razie wypadku nie da sie udowodnić wpływu zmiany rozmiaru koła na bezpieczeństwo, bo tu chodzi jedynie o zużycie paliwa i emisję spalin.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marca 2023, 09:40:33 »
Skorzystaj z "szukajki", temat poruszany wiele razy i nawet odpowiednie naklejki toyota dosyłała (choć na początku zawsze ta sama śpiewka o homologacji)
Jeszcze raz napiszę, w Polsce przepisy tego nie zabraniają i wystarczy zachowanie zgodnisci z parametrami określonymi w ustawie, oraz homologacja przedmiotowych felg i opon na nasz rynek (lub inny rynek europejski) amen.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2023, 09:44:39 wysłana przez Krisman »

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2023, 14:22:55 »
U mnie na naklejce w drzwiach jest 175/65r17 i 175/60r18... zabawne ze według tego toku wygląda że Comforty homologuja na dwa rozmiary a droższego Executive na jeden :P Cos tam Ci kit wciskają... ale nic zaskakujacego ze dorabiaja teorie by drozsze akcesoria wcisnąc :P
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2023, 14:27:48 wysłana przez marioking »

Offline Maru

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Aygo II
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2023, 11:23:12 »
W tamtym roku kupowałem opony zimowe dilera Toyoty w Bielsku-Białej. Na naklejce przy drzwiach jest podany rozmiar 17 i 18 ale w homologacji 17. Doradzali, żebym kupił zgodnie z homologacją ale tylko dlatego, żeby nie było problemów z wypłatą ubezpieczenia w razie wypadku. Poza tym można stosować oba rozmiary

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2023, 12:24:47 »
A na jakiej podstawie prawnej ubezpieczyciel miałby odmówić wypłaty?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Sandokan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2023, 13:04:09 »
A na jakiej podstawie prawnej ubezpieczyciel miałby odmówić wypłaty?
Np. na podstawie OWU bo może mieć taki zapis w AC, że opony muszą być rozmiarowo zgodne z homologacją

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2023, 23:29:43 »
No to powodzenia w szukaniu takiego zapisu (niezgodnego zresztą z polskimi przepisami)

Offline Sandokan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:56:57 »
No to powodzenia w szukaniu takiego zapisu (niezgodnego zresztą z polskimi przepisami)

Jeżeli TU wprowadzi taki zapis w OWU jest on w pełni zgodny z przepisami bo polisa AC jest dobrowolną umową nie regulowaną ustawą i każde TU może mieć różne wyłączenia i ograniczenia

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:04:46 »
Ale nie ma takich zapisów, więc o czy mowa?
Jeśli prawo się zmieni, to będzie nowe prawo...

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Listopada 2023, 09:27:58 »
ten sam temat wszedzie nie nikt nie sprawdza z OC AC jakie masz opony i rozmiar ........ nawet po kraksie !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl