Autor Wątek: Aygo X - rozmiar opon  (Przeczytany 13674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karolinag

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo
Odp: Aygo X - rozmiar opon
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Stycznia 2024, 22:13:04 »
...usciślając, znaczenie miało dla toyoty podczas homologacji (oszczednosc kasy).
Toyota to moja pierwsza marka która ma na wklejce na słupku podany jeden rozmiar koła. We wszystkich byłych, jak i obecnych bylo/jest przynajmniej trzy.
I nie może sprzedać/wydać samochodu na niehomologowanym rozmiarze kół.
skoro nie można tak sprzedać to spójrz na tą ofertę:
https://pewneauto.pl/oferta/toyota-aygo-x/180476
widać że wersja exutive, ale ma stalówki 17, które w rozmiarze 18 po prostu dla aygo x nie istnieją, a jednak salon sprzedaje po kliencie z 17.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Stycznia 2024, 22:20:13 »
...usciślając, znaczenie miało dla toyoty podczas homologacji (oszczednosc kasy).
Toyota to moja pierwsza marka która ma na wklejce na słupku podany jeden rozmiar koła. We wszystkich byłych, jak i obecnych bylo/jest przynajmniej trzy.
I nie może sprzedać/wydać samochodu na niehomologowanym rozmiarze kół.
skoro nie można tak sprzedać to spójrz na tą ofertę:
https://pewneauto.pl/oferta/toyota-aygo-x/180476
widać że wersja exutive, ale ma stalówki 17, które w rozmiarze 18 po prostu dla aygo x nie istnieją, a jednak salon sprzedaje po kliencie z 17.
OK, to jest używany, ja nie uściśliłem, że nowego samochodu nie mogą wydać/sprzedać niezgodnego z homologacją. Używane jak najbardziej. I widać jakie znaczenie mają bajki sprzedawców w salonie na temat wielkości kół itp.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Stycznia 2024, 17:28:12 »
Nieprawidłowy rozmiar daje praktyczne, a nie teoretyczne prawo i to akurat powinno być stosowane
Nikt na to nie zwraca uwagi chyba że jest to rażące i rozmiar mocno rzuca się w oczy.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Stycznia 2024, 17:29:27 »
OK, to jest używany, ja nie uściśliłem, że nowego samochodu nie mogą wydać/sprzedać niezgodnego z homologacją. Używane jak najbardziej. I widać jakie znaczenie mają bajki sprzedawców w salonie na temat wielkości kół itp.
Zgadzam się z tym.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Stycznia 2024, 19:28:13 »
Nieprawidłowy rozmiar daje praktyczne, a nie teoretyczne prawo i to akurat powinno być stosowane
Nikt na to nie zwraca uwagi chyba że jest to rażące i rozmiar mocno rzuca się w oczy.

Zwraca. Cztery lata temu mój znajomy dostał "kosza" z AC od Benefii (notabene dla mnie najgorsze z możliwych towarzystw) po "wiechaniu" w inne auto, z powodu złego rozmiaru kół. Do tego został ukarany mandatem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Stycznia 2024, 20:41:58 »

Zwraca. Cztery lata temu mój znajomy dostał "kosza" z AC od Benefii (notabene dla mnie najgorsze z możliwych towarzystw) po "wiechaniu" w inne auto, z powodu złego rozmiaru kół. Do tego został ukarany mandatem.
AC to ubezpieczenie dobrowolne i może mieć różne zapisy.
I pytanie czy koła miał rozmiary „zamienny” czy był niezgodny z zamiennikami?
Z punktu widzenia dopuszczenia do ruchu, rozmiar musi być „zamienny” z wzorcowym. Jeżeli zamiast 235/55/19 włożysz 245/65/20 to nie jest poprawne i może skutkować zatrzymaniem DR.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Stycznia 2024, 21:43:32 »
...a jak myślisz?  Czy pisałbym jesli chodziłoby o zamienniki, czytając poprzednie posty (o podstawie do mandatu nie wspominając)?
Oczywiście, że niewłaściwe.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2024, 21:47:12 wysłana przez Krisman »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Stycznia 2024, 21:48:38 »
Przynajmniej ja zrozumiałem, że miał zamienniki rozmiarowe i odmówili wypłaty odszkodowania. Skoro były nieprawidłowe to nie było sensu wspominać o tym w dyskusji czy można użyć zamienników opon. Ewentualnie wyraźnie napisać, że były nieprawidłowe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Stycznia 2024, 22:12:55 »
Przynajmniej ja zrozumiałem, że miał zamienniki rozmiarowe i odmówili wypłaty odszkodowania. Skoro były nieprawidłowe to nie było sensu wspominać o tym w dyskusji czy można użyć zamienników opon. Ewentualnie wyraźnie napisać, że były nieprawidłowe.
A nie zauważyłeś na jaką wypowiedź był odpowiedzią ten post? I o czym było pisane?

@Meett..."Ale co "nie"? Teoretycznie - "NIEPRAWIDŁOWY"- rozmiar opon daje mi jako funkcjonariuszowi możliwość elektronicznego zatrzymania DR."

@Meett..."Nikt na to nie zwraca uwagi chyba że jest to rażące i rozmiar mocno rzuca się w oczy."
Kolega Meett wszystko napisał zgodnie z przepisami, ja tylko uściśliłem przytaczając przykład, że nie teoretycznie, a praktycznie można stracić DR, dostać mandat i  jeszcze nie dostać odszkodowania od ubezpieczyciela.  Tu z AC, bo on był winny wjechania w inne auto. Ale kto wie, czy w odwrotnej sytuacji, nie było by problemu z OC.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2024, 22:22:33 wysłana przez Krisman »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Stycznia 2024, 22:18:42 »
Za dużo cytowania i na telefonie tego nie zauważyłem.
Muszę ograniczyć cytowanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Stycznia 2024, 22:25:36 »
O.K. Nic nie musisz, może czasem "zwolnij" ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl