Autor Wątek: Corolla 1.6 za dużo oleju  (Przeczytany 4285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Corolla 1.6 za dużo oleju
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Marca 2023, 23:00:17 »
Kup w aptece wężyk do kroplówki , strzykawkę 100ml i odciągnij nadmiar oleju przez korek wlewu.
Tylko to nadal będzie mieszanka, nie olej.
Tylko co to da skoro coś jest nie tak i dalej będzie przybywało ponad stan.
W silnikach pole pomiarowe bagnetu pomiedzy min a max zazwyczaj wyznacza 1 litr.
Konstrukcyjnie jest to tak wykombinowane że lustro oleju pomiędzy min a max gdzie jest 2,5 cm daje konkretną objętość jednego litra
1 cm powyżej max może dać np. 3 litry.

Majac świadomość że mam 3 litry benzyny w misce olejowej, ja bym sobie odpuścił wożenie pupy.

Odciagnie będzie wiedział.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Marca 2023, 06:24:08 »
Oficjalne pismo toyoty odnośnie zawyzonego stanu oleju do UWAGA! 4cm - nie stwarza zagrożenia dla silnika. Dotyczy rav4 V i jest o tym na forum, gdzie olej w tych silnikach to 0w16.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Marca 2023, 08:06:44 »
auto słabo pali, trzeba długo kręcić czy ciepły czy zimny, a na zimno�  jak już załapie to przez chwilę wachluje i jakby chciał zgasnąć, potem dopiero obroty się stabilizują, jakby nie miał paliwa czy coś...
W pierwszej kolejności musisz pozbyć się tych objawów. Coś jest ewidentnie źle i niespalona benzyna może spływać do miski olejowej. Pamiętaj, że to niedopalone paliwo dostaje się też do układu wydechowego, załatwiając na amen katalizator i sondy lambda.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Marca 2023, 11:12:00 »
Teraz pojawił się check engine. Teraz w ogóle nie równo chodzi jakby nie działał 1 cylinder.

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Marca 2023, 19:01:24 »
Mały update, auto w innym zakładzie, niby uszkodzona była cewka, została wymieniona razem ze świecami, check zniknął, ale auto dalej słabo pali i nierówno chodzi na wolnych obrotach czasem gaśnie. Olej wymieniony, jakieś pomysły?

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Marca 2023, 19:02:15 »
I dymi czasem. Nie wiem czy nie sprawdzić wtrysków może któryś zdechł... zaraz znowu naleje benzyny do oleju i wymiana psu w dupe
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2023, 19:07:18 wysłana przez Kowalikd »

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Marca 2023, 20:13:24 »
jakieś pomysły
Jeszcze warto kompresję cylindrów sprawdzić. Może od krótkich przejazdów nagar się zebrał i któryś zawór się nie domyka.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Marca 2023, 22:13:13 »
Samochód odebrany. Odpala fajnie ciepły czy zimny, już nie gaśnie, trzyma obroty. Co zauważyłem przy max gazu obroty w okolicy 4 tyś stają licznik przyśpiesza, coś jak w cvt ale to może być zbieg okoliczności bo sprzęgło nie jest idealne, a raczej do wymiany chociaż przed awarią chyba tego nie było. Zobaczymy pojeżdżę kilka dni czy nie przybędzie oleju na bagnecie...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl