Autor Wątek: RAV4 2016 hybrid 2wd - Jazda do tyłu zamiast do przodu  (Przeczytany 8157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2016 hybrid 2wd - Jazda do tyłu zamiast do przodu
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Marca 2023, 15:49:49 »
nie neguje, jednak mam złe doświadczenia. dali możliwość ręcznego włączania, sprawnie to działa, więc korzystam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Marca 2023, 16:45:13 »
nie neguje, jednak mam złe doświadczenia. dali możliwość ręcznego włączania, sprawnie to działa, więc korzystam.
Nie sposób się nie zgodzić, zważywszy na problrmy które były  w np. Kajar czy QQ.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Marca 2023, 16:55:29 »
wszędzie są z tym problemy, zarówno w tych z linkami, jak ze zintegrowanymi zaciskami. avensis tez miał poważny problem, sterowniki nie wytrzymywały takich prądów i momentów zaciągania. zbyt wiele tego jak na proste rodzinne auto..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Marca 2023, 17:09:41 »
Wychodzę z założenia, że do pierwszej usterki używam...oby długo.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Marca 2023, 17:28:13 »
pewnie, jednak jak na tydzien gdzieś wóz zostawiasz to szkoda zaciągać..

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Marca 2023, 20:46:00 »
. avensis tez miał poważny problem, sterowniki nie wytrzymywały takich prądów.

Woda dostawała się przez obudowę i złącze elektryczne oraz zacierały się zaciskittylne.
Prądy nic do tego nie miały a momenty wyjściowe na linkach uzyskiwane dzięki zastosowaniu przekładni do zaciągania linek były przeogromne.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Marca 2023, 20:52:07 »
pewnie, jednak jak na tydzien gdzieś wóz zostawiasz to szkoda zaciągać..
Kilka razy stał na lotnisku po 7 do 15 dni i działa ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Marca 2023, 21:19:10 »
firek nie pytał o przełączaniu R-D tylko D-P . W pierwszym przypadku nic się nie stanie, w drugim można uszkodzić zapadkę blokady kół , o czym wspomniał Markid.

Ehhh - napisałem P, ale chodziło mi o R.

Też raz przypadkowo wrzuciłem P przy minimalnej prędkości i auto stanęło dęba, więc wiem, żeby tak nie robić:D

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Marca 2023, 22:26:55 »
firek nie pytał o przełączaniu R-D tylko D-P . W pierwszym przypadku nic się nie stanie, w drugim można uszkodzić zapadkę blokady kół , o czym wspomniał Markid.

Ehhh - napisałem P, ale chodziło mi o R.

Też raz przypadkowo wrzuciłem P przy minimalnej prędkości i auto stanęło dęba, więc wiem, żeby tak nie robić:D
Czyli na ślepo dobrze odpisałem. ;)

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Marca 2023, 21:22:50 »
Zrobiłem próbę. Próbowałem przy małej prędkości przełączyć z R na D i zawsze auto zmienia kierunek. Dodawanie gazu powoduje, że szybciej hamuje ruch do tyłu i przełącza na ruch do przodu. Nie mam pojęcia, dlaczego wtedy po dodaniu gazu zaczęło przyspieszać do tyłu. Pisałem do Toyoty, ale mi odpisali, że muszę kontaktować się z ASO, że Toyota Central Europe jako biuro handlowe nie ma możliwości dokonania diagnozy zgłaszanych uwag. Zasugerowali kontakt z ASO. Z kolei w ASO w Bytomiu powiedzieli mi, że nigdy się z tym nie zetknęli i nie mają pomysłu, co o może być. Mogę poczekać, aż problem wystąpi ponownie albo mogę przyjechać na przyłączenie do komputera, może coś się zarejestrowało w sterowniku. Myślę, czy warto jechać na diagnostykę? Obawiam się, że tylko wyrzucę pieniądze, a wynik będzie żaden...

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Stycznia 2025, 14:52:24 »
W położeniu P w przekładni jest włączana mechanicznie blokada kół za pomocą zapadki.
To lekkie szarpnięcie przy przełączeniu z P na D to właśnie wypięcie zapadki blokady kół (przednich).
W mechanizmie manetki w kabinie jest jeszcze elektromagnetyczna blokada przestawienia dźwigni z położenia P do innych położeń.
Nie znalazłem rozwinięcia tego wątku szarpnięcia  przy zmianie z P na kazdy inny (nie tylko na D) to dodam od siebie rozwiazanie żeby nie szarpało, przynajmniej z mojej obserwacji.
Przy włączaniu trzymamy nogę na hamulcu. Trzymajac cały czas hamulec, gdy spalinowy już zaczął pracować, i wtedy przełaczajac na np. D będzie to szarpnięcie. Żeby to wyeliminować trzeba puścić hamulec (jeśli nadal się naciska od momentu odpalenia - ready). Nacisnąć ponownie. Wtedy, gdy jest cicho, slychać silniczki odciagajace przy zaciskach hamulcowych i równoczesnie odciagana jest ta zapadka. Trwa to pare sekund. Jesli probuje sie pociagnac drążek do tylu z pozycji P za wczesnie o ulamek sekundy to czuc na niej opór, wystarczy zostawic ja na chwile na P i ponownie pociagnac do tylu i wtedy zmiana polozenia jest bez dużego oporu na drążku i bez szarpnięcia. Gdy poczeka sie odpowiednio dlugo, te powiedzmy 3-5 sekund, to drazek z P na pozostale pozycje przesunie sie bez oporu. U mnie dotyczy tylko pierwszego uruchomienia. Nie zauwazylem zeby zapadka utrudniala zmiane położenia drążka przy kolejnych uruchomieniach silnika w tym samym dniu. Czasem trzeba ponownie odpuscić hamulec i wcisnąć ponownie. Ten mój opis na podstawie mojego doświadczenia w rav4 V 2019, ale pewnie  jest wspólny również dla wcześniejszego modelu.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2025, 15:15:31 wysłana przez atek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl