Autor Wątek: Świecąca się kontrolka czujników ciśnienia w oponach krótko po wyjeździe z salon  (Przeczytany 13505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
Cześć,

Odebrałem niedawno toyotę c-hr gr sport na 19 calowych kołach i na drugi dzień po wyjeździe z salonu w czasie jazdy po raczej normalnej miejskiej drodze z drobnymi dziurami zaczęła się świecić kontrolka ciśnienia w oponach. Zatrzymałem się, popatrzyłem i z kołami wszystko ok, żadnego gwoździa itd. Pojechałem na stację, zeby sprawdzić ciśnienie (btw jakie to jest bez sensu, że nie pokazuje które koło, w moim 20 letnim aucie mi pokazuje) i dopompowane były koła do 2.9 bara. Zdziwiłem się bo na drzwiach mam napisane 2.3, wiec wyrównałem ciśnienie we wszystkich kołach do 2.3 i spróbowałem zresetować czujniki tak jak na tym filmiku na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=N_z7eYcCwFs i nic. Mruga i po minucie zamiast zgasnąć to świeci na stałe. Nie wiem, może to inaczej trzeba zrobić? W sumie resetowałem czujniki po 30 minutowej jeździe na "ciepłych oponach"
Co może być nie tak? Wybiorę się raczej do ASO w przyszłym tygodniu. I czemu mi dopompowali aż do 2.9?
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2023, 19:40:22 wysłana przez nowy218 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Nie obniżyli po transporcie, ot taka jakość przeglądu zerowego.
Zrób w/g instrukcji auta i powinna zasnąć, jeśli nie, to albo coś z oponą lub układem/czujnikiem.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
Dzieki Krisman. Spróbuję jeszcze raz. Rozumiem ze cokolwiek to będzie, czy z oponą czy z układem/czujnikiem to jest to naprawiane/wymieniane na gwarancji?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
No, jeśli dziura w kole to nie, a uwierz, może coś być wbite tak, że tego nie widać.
Musisz dopompować wszystkie koła do zalecanego ciśnienia, zapisać ciśnienie w kompie w/g procedury aż kontra zgaśnie i obserwować które koło ma po jakimś czasie ubytek. Jeśli nie uda się Ci zarejestrować ciśnienia w/g instrukcji to jedź do ASO.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Jeśli po uruchomieniu auta kontrolka mruga przez jakiś czas a następnie świeci na stałe to raczej błąd komunikacji z czujnikami niż problem z ciśnieniem w oponach.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
I żeby to zweryfikować należy w złacze podpiąć tester lub urządzenie diagnostyczne tpms
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
Pytanie zasadnicze:
Auto wyjechało z salonu na kołach letnich, czy drugim kpl. kół na zimę. Ewentualnie czy były przekładane opony na zimowe.

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
Auto wyjechało z salonu na oponach zimowych. Kupiłem dwa komplety kół, rzekomo dwa komplety czujników wgrane.
Dopompowałem do 2.3 bara i sprawdzam ciśnienie od kilkudziesięciu godzin i we wszystkich kołach się nie zmienia, więc raczej nie ma nigdzie gwoździa czy uszkodzenia.

Natomiast nie mogę zresetować czujników wg instrukcji czy poradników na youtube typowo do chr:
https://youtu.be/4NBgkcq7l8c
Wchodzę w ustawienia, trzeba przytrzymać przycisk środkowy na polu SET(ustaw)

I po paru sekundach powinien się pojawić napis "zakończono".

U mnie nie ma reakcji w ogóle. Próbowałem też 3x klikać i też bez reakcji (chyba pogorszyłem sprawe bo później wyguglałem, że 3x przełącza zestaw czujników).

Tak, po uruchomieniu kontrolka mruga przez minutę, a potem świeci na stałe.

Edit: poprawiłem wielkość zdjęć.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2023, 13:18:18 wysłana przez nowy218 »

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
Jak masz w pobliżu koła letnie to po 3 krotnym "ustaw" kontrolka powinna zgasnąć. Prawdopodobnie koła zimowe nie są dopisane, ewentualnie błąd przy wpisywaniu któregoś z czujników kół zimowych.

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
Nie mam, oddałem ojcu na wieś

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
Toyota z czujnikami w kołach poszła po bandzie!
Czujniki są świetne ale nie wykorzystane przez dziadowski system Toyoty!
Polecam apkę na androida TireAssistant!
Ta apka "wykorzesta" czujniki, pokarze ciśnienie i temp. koła.

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
Okazało się, że czujnik się "odłączył" od systemu i trzeba było go jeszcze raz zainstalować. 5 minut to trwało i wyjechałem z ASO.

@up a na ios coś jest?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Czujnik się sam nie "odłącza" - został źle wprowadzony jego kod...
Dobra bajeczka.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
Miałem w Auris ciekawą sytuację. Czujnik przedniego lewego koła stracił komunikację z autem czego efektem było miganie i świecenie kontrolki. Trwało to około miesiąca. Auto ma 8 lat więc pomyślałem, że bateria się rozładowała. Któregoś dnia kontrolka gasła na jakiś czas i czujnik ożywał po czym znów się zapalała. Po kilku dniach kontrolka się już nie zaświeciła a czujnik pracował jak należy. Minęły już że dwa miesiące i przez ten czas ani razu (odpukać) problem z czujnikiem się nie pojawił. Co to mogło być? Wpływ temperatury otoczenia na pracę czujnika raczej wykluczam.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2023, 09:28:29 wysłana przez przmor »

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
Witam serdecznie
I stało się  :shock: od paru dni w mojej Toście jest problem z jednym czujnikiem w oponie, dzieje się podobnie jak u kolegi przmor, też świruje czujnik w przednim, lewym kole.
Tire Assistant nie łączy się z czujnikiem w przednim, lewym kole, z pozostałymi bez problemu.
Jednak myślę że to wina słabej baterii, auto ma 9 lat.
Poczekamy, zobaczymy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl