Autor Wątek: Yaris II paliwo w układzie dolotowym  (Przeczytany 2143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adoz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris, corolla
Yaris II paliwo w układzie dolotowym
« dnia: 12 Marca 2023, 21:40:41 »
Witam,
Pacjent:
Yaris 2007r.
1.0 kr-fe 69 KM

Mam nieciekawy problem z yarisem, przez odpowietrzenie zbiornika które idzie do kolektora ssącego dostaję się benzyna przez co auto jak otwiera się zaworek dławi się zbyt bogatą mieszanką. Wyjmowałem całą pompę paliwa z całym koszem nic nie zauważyłem dziwnego, wszystko wydaje się szczelne, podłączone dobrze. Oczywiście przy okazji wszystko wyczyściłem wypłukałem. Sprawdzałem również filtr węglowy jest cały, niepokruszony. Drożność również ma w odpowiednich kierunkach. Aktualnie mam zaślepiony ten wężyk co dochodzi do kolektora ssącego ale przez to muszę mieć przytwarty wlew paliwa bo inaczej po zalaniu do pełna zacznie wybijać benzynę przez wlew. Co może być przyczyną ? szukałem i na forum i w internecie i nawet nikt nie miał podobnego problemu w toyocie.

Na zdjęciu zaznaczyłem którędy idzie odpowietrzenie zbiornika i o którym zaworku pisałem.

Pozdrawiam ! i liczę na jakieś sugestie i pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2023, 21:42:39 wysłana przez Adoz »

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Yaris II paliwo w układzie dolotowym
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2023, 07:16:57 »
Witamy
odpowietrzenie zbiornika paliwa do sprawdzenia
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Adoz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2023, 08:34:10 »
Co dokładnie masz na myśli ? Odpowietrzenie te co idzie ze zbiornika do góry do wlewu paliwa ? Czy odprowadzenie oparów co idzie do lolektora ssącego ? Jeśli chodzi o to pierwsze to wydaje się okey bo przy tankowaniu normalnie tankuje od pustego do pełnego zbiornika nie odbija pistolet ani nic i też jak rozbierałem wszystko to sprawdzałem przelot wężyka to bez oporu szło powietrze.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2023, 10:32:54 »
Tak się dzieje jek jest uszkodzony filtr węglowy.
Miałem to samo - jak był pełny bak to zasysał paliwo.

Offline Adoz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2023, 15:11:56 »
Jest jakiś sposób na sprawdzenie tego filtra ? Bo powietrze idzie dwoma przewodami także wydaje sie drożny.

Offline Adoz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2023, 18:07:41 »
Problem rozwiązany.
Problemy jakie miałem:
Benzyna podawana układem odpowietrzenia do kolektora ssącego, przy pełnym zbiorniku przelewanie się paliwa wlewem paliwa.
Rozwiązanie:
Puścił zgrzew w pompie, dokładnie w tym ,,odstojniku", filtrze wewnątrz zbiornika paliwa (zaznaczyłem na zdjęciu). Pospawałem łączenie dekla ze ściankami bocznymi i jest już szczelnie i problem rozwiązany.(to co zaznaczyłem strzałką na zdjęciu).

Dzięki wszystkim za pomoc i zaangażowanie !
Pozdrawiam !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl