Autor Wątek: Błotnik tylny  (Przeczytany 2282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Błotnik tylny
« dnia: 13 Marca 2023, 17:34:00 »
Chciałem umyć tylny błotnik (tzn nadkole) tylnego koła z błota ale zaniechałem bo odkryłem, że nie jest zabudowany plastikiem jak przedni ale jakimś filcem i boję się, że nasiąknie wodą i poda ją do blachy a ta będzie rdzewieć.
Jak myjecie nadkola bo mówiąc szczerze wcześniej nie zaglądałem tam i wsadzalem sztycę myjki pod ciśnieniem. Ale teraz wyczytałem, żeby nie walić pod ciśnieniem.

Szukałem kilka godzin w internecie i po instrukcjach serwisowych jak powinna wyglądać ta wykładzina ale nie znalazłem.

Wy też macie tam ten szorstki filcopodobny materiał?
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2023, 17:38:16 wysłana przez zorian2 »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Błotnik tylny
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2023, 17:52:56 »
Znalazłem takie https://ed-car.pl/sklep/czesci-karoserii/nadkola-chlapacze/toyota-chr-c-hr-nadkole-lewy-tyl-tylne-16-21/#

Obejrzałem to dokładniej i wygląda na tworzywo sztuczne a struktura filcowata pewnie ma tłumić odgłosy koła.
Nadal mnie to jednak zastanawia bo niby ma osłaniać blachę a wokół miejsca mocowania wahacza (albo amortyzatora?) widać kawałek odsłoniętej blachy niżej pomalowany jakimś czarnym chyba zabezpieczeniem. Mam nadzieję że wiedzą co robią bo nie chcę się chrzanić z rdzą. Oby jak najpóźniej.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2023, 09:17:41 »
boję się, że nasiąknie wodą

Rozumiem, że po deszczu też nie jeździsz, bo przecież nasiąknie wodą... to jest po to, aby było ciszej, jak byłby plastik, albo nic, jak w przedlifcie, to wszystko by się o to tłukło, obijało... to dopiero rdzewieje... albo nie, bo woda szlifuje pięknie ;)

Nie kupiłeś tego auta chyba na 20 lat... jeździj, ciesz się życiem, a nie martw duperelami...
SAP ABAP Certified Developer

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2023, 21:34:06 »
to jest po to, aby było ciszej, jak byłby plastik, albo nic, jak w przedlifcie

Czyli według Twojej wiedzy, ja mam predliftową "specjalną" wersję C-HRki  :cheesy: ponieważ w tylnym nadkolu jest ładna osłona z tworzywa tłumiącego dźwięki o fakturze filcu  :grin:
Najpierw sprawdź a dopiero jak się upewnisz to pisz posty na forum!

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2023, 11:30:03 »
Panowie bez spiny. Samochód to rzecz nabyta :) ze swojego doświadczenia wiem, że nie ma sensu wszystkim się martwić. TO tak zawany chory perfekcjonizm :) Skoro Inżynierowie Toyoty wsadzili to do samochodu, który ma być użytkowany to trzeba to użytkować jeździć ;)
Przy najbliższym serwisie w Toyocie warto  spytać na pewno odpowiedzą. Jeśli natomiast Cie to dręczy i nie możesz spać bez odpowiedzi to telefon w rękę wybrać numer do serwisu i rozwiać wątpliwości :)

Pozdrawiam dobrego dnia !

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2023, 14:27:54 »
Te osłony były w wyższych wersjach hybryd już 2016 ,kupiłem je na serwisie ,,a,, do mojej benzyny i jeszcze na gwarancji zleciłem montaż. Niestety w 1.2 nie ma jakiegoś przetłocznia  w nadkolu a serwis nie chciał go nawiercać.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2023, 09:19:10 »
boję się, że nasiąknie wodą

Rozumiem, że po deszczu też nie jeździsz, bo przecież nasiąknie wodą... to jest po to, aby było ciszej, jak byłby plastik, albo nic, jak w przedlifcie, to wszystko by się o to tłukło, obijało... to dopiero rdzewieje... albo nie, bo woda szlifuje pięknie ;)

Nie kupiłeś tego auta chyba na 20 lat... jeździj, ciesz się życiem, a nie martw duperelami...

No, deszcz może powierzchownie moczy a myjka pod ciśnieniem może jakoś mocno (?)
Chyba gdzieś czytałem (w instrukcji?) żeby tam nie myć czy nie myć myjką ciśnieniową.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwietnia 2023, 14:34:17 »
to jest po to, aby było ciszej, jak byłby plastik, albo nic, jak w przedlifcie

Czyli według Twojej wiedzy, ja mam predliftową "specjalną" wersję C-HRki  :cheesy: ponieważ w tylnym nadkolu jest ładna osłona z tworzywa tłumiącego dźwięki o fakturze filcu  :grin:
Najpierw sprawdź a dopiero jak się upewnisz to pisz posty na forum!

Chłopie, przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem. W którym miejscu zasugerowałem, że masz przedlift, bo masz filc w nadkolu?

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwietnia 2023, 14:35:36 »
No, deszcz może powierzchownie moczy a myjka pod ciśnieniem może jakoś mocno (?)

Woda spod kół, powierzchownie? Zobacz w starszych samochodach lakierowane elementy w tamtym rejonie... niejednokrotnie wyszlifowane do białego... przez wodę :)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwietnia 2023, 21:05:59 »
Chłopie, przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem. W którym miejscu zasugerowałem, że masz przedlift, bo masz filc w nadkolu?

Chłopie  :laugh: napisałeś " jak byłby plastik, albo nic, jak w przedlifcie," to Ci sarkastycznie odpisałem :grin: że jednak jest inaczej!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl