Autor Wątek: Yaris P1 - tarcze kotwiczne do tarczobębnów z tyłu  (Przeczytany 2508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wodzuu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E12
Yaris P1 - tarcze kotwiczne do tarczobębnów z tyłu
« dnia: 14 Marca 2023, 10:18:01 »
Szanowni Forumowicze,

Wiem, że temat był już poruszany, ale nie chciałem odkopywać starych wątków (forum mnie ostrzegło, że lepiej założyć nowy ;) )
Moja Matula ma Yarka I 1.4 d4d z 2003 i tarcze kotwiczne w opłakanym stanie. Jedyne co znalazłem to za ponad 600 zł za sztukę. Czy ma ktoś może jakieś namiary na używane tarcze w dobrym stanie? Tych magicznych elementów nigdzie nie mogę znaleźć w cenie niższej niż poważny odsetek całego auta  :cry:

Z góry dziękuję bardzo!

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris P1 - tarcze kotwiczne do tarczobębnów z tyłu
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2023, 14:44:36 »
Jak znasz fabryczne numery tarcz kotwicznych, to poszukaj w sklepie 2407.pl. Nieraz tam mają dobre ceny na takie rzeczy, przy czym u nich się szuka po numerze fabrycznym części.

Offline wodzuu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2023, 16:48:07 »
Jak znasz fabryczne numery tarcz kotwicznych, to poszukaj w sklepie 2407.pl. Nieraz tam mają dobre ceny na takie rzeczy, przy czym u nich się szuka po numerze fabrycznym części.
Dzięki, znalazłem w podanym przez Ciebie sklepie trochę taniej - zobaczymy czy mi nie anulują zamówienia ze względu na brak dostępnych elementów - już w jednym sklepie tak zrobili :grin: ;)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2023, 18:15:10 »
Szukaj firmy KLOKKERHOLM
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline wodzuu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2023, 20:59:07 »
Szukaj firmy KLOKKERHOLM
Znalazłem, ale w cenie powyżej 800 zł za sztukę  :-P

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2023, 07:27:29 »
Dzięki, znalazłem w podanym przez Ciebie sklepie trochę taniej - zobaczymy czy mi nie anulują zamówienia ze względu na brak dostępnych elementów

Wiem, że oni towar sprowadzają zza granicy, więc jeżeli nie mają, to nie anulują ci zamówienia, tylko raczej będziesz czekał kilka tygodni na sprowadzenie. Kiedyś zamówiłem u nich 2 uszczelki gumowe po 10zł, to sprowadzali z Japonii i czekałem 2 miesiące.
A tarcze kotwiczne u nich kupiłem po 350zł/szt. (oryginały Toyoty), gdzie w ASO Toyoty kosztowały po 1100zł/szt.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2023, 13:02:55 »
Szukaj firmy KLOKKERHOLM
Znalazłem, ale w cenie powyżej 800 zł za sztukę  :-P
Dziwne ja na Allegro do Corolli kupowałem za 130 zł jak pamiętam.

Offline wodzuu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2023, 21:11:38 »
Słyszałem, że to zależy dla jakiej średnicy tarczobębnów (rzekomo były dwie) - dla tej większej nie ma dostępnych prawie w ogóle albo oryginały za ponad 1000 zł/szt.

Wiem, że oni towar sprowadzają zza granicy, więc jeżeli nie mają, to nie anulują ci zamówienia, tylko raczej będziesz czekał kilka tygodni na sprowadzenie. Kiedyś zamówiłem u nich 2 uszczelki gumowe po 10zł, to sprowadzali z Japonii i czekałem 2 miesiące.
A tarcze kotwiczne u nich kupiłem po 350zł/szt. (oryginały Toyoty), gdzie w ASO Toyoty kosztowały po 1100zł/szt.
Na razie w realizacji, więc mam nadzieję, że nie anulują ;)
Oryginały mają za ponad 1400 zł/szt. - znalazłem u nich jakieś zamienniki za ok 360 zł/szt.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2023, 20:58:51 »
Słyszałem, że to zależy dla jakiej średnicy tarczobębnów (rzekomo były dwie) - dla tej większej nie ma dostępnych prawie w ogóle albo oryginały za ponad 1000 zł/szt.

w Y1 była tylko jedna średnica tarcz przy > tarczo-bębnach. Miałem wersje francuską i japońską i było to samo nawet w przed-lifcie.
Co do samych tarcz kotwicznych to kupowałem za 100 złotych od strony z kompletną piastą < sama piasta to koszt ze 400 stówek za no. NSR gdzie siedzi KOYO. Dziś też można znaleźć trzeba tylko poszukać, najlepiej od tych co ciągną szrot z Włoch. Salon Polska to najgorszy syf.
Dziś już się nauczyłem i kupiłem YII z bębnami na tyle, oglądałem sporo tego syfu z tarczo-bębnami i tam już z 2009 roku były pognite. Toyota schodzi na psy im nowsza tym coraz gorsza jakość. Dobre czasy japońskiej marki już dawno skończyły się.

Offline wodzuu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2023, 11:14:59 »
w Y1 była tylko jedna średnica tarcz przy > tarczo-bębnach.
Mowa była chwilowo o Corolli ;)

Toyota schodzi na psy im nowsza tym coraz gorsza jakość. Dobre czasy japońskiej marki już dawno skończyły się.
Moim skromnym zdaniem to chyba każdej marki. Choć może jeszcze Lexus trzyma jakość...

Offline wodzuu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Kwietnia 2023, 22:55:31 »
Jak wcześniej wspomniałem, zamówiłem tarcze kotwiczne w 2407, ale - pomimo sprawdzenia z VIN - nie pasowały. Niestety, sklep nie chce przyjąć towaru, bo nie otrzymał zwrotu części w ciągu 14 dni, choć wg prawa mogę odstąpić od zakupu w ciągu 14 dni, ale nie dostarczać towar w tym terminie. Trochę mnie wkurzyli :[

Niestety, pozostaje na tę chwilę zakupić oryginały za ponad 600/szt.   :cry:

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2023, 06:35:34 »
sklep nie chce przyjąć towaru
Zacytuj im ustawę i zapytaj czy powinieneś potwierdzić w UOKiKu

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Kwietnia 2023, 21:05:24 »
Ja do Corolli e12 dzwoniłem do hurtowni Hart i prosiłem o kontakt z produkt managerem od firmy https://shop.klokkerholm.com/xProductCatalogue/productCatalogue.aspx?Group=187569 i mi zamówił, potem znalazłem na allegro sprzedawcę, który sprzedaje najwięcej Harta i mi sprzedał jak się pojawiło na stanie hurtowni z 130zł chyba wyszło z 2 lata temu, a ASO chciało 800zł i 2 tygodnie oczekiwania ja czekałem 10 dni.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl