Autor Wątek: Carina e 4afe brak ładowania, brak kontrolki.  (Przeczytany 4047 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bambus1121

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Carina e 4afe
Carina e 4afe brak ładowania, brak kontrolki.
« dnia: 17 Marca 2023, 20:09:22 »
Witam. Czy ma ktoś rozpiskę pinów do alternatora bosch 3pin pod carine?
Padło mi doszczętnie ładowanie w dotąd niespotykany sposób, ale i nie naprawialem nigdy alternatora z takim regulatorem.
Rok temu zmieniłem w nim łożyska i komutator, regulatora nie zmieniłem przez czas oczekiwania na części a że szczotki miał jeszcze znosne to stwierdziłem że zamówię u w wolnej chwili wymienię ale jak to często bywa wolnej chwili brakło. Jutro będę miał nowy regulator napięcia ale zastanawiam się czy on sam w sobie może dać aki efekt że nie świeci kontrolka? Sama w sobie oczywiście sprawna. 
Napięcie na pinach alternatora to 8v 12v 12v  prawdopodobnie prawy skrajny to kontrolka ładowania ale podpięta pod nią żarówka tylko lekko się świeci. Dosłownie trzeba się przyjrzeć żeby zobaczyć. Szczotki jeszcze znosne na tyle że powinien działać.

Miał już ktoś taki przypadek?  Padło bez wcześniejszych objawów.
Zastanawiam się czy nie rozpiąć mostka do pomiarów ale wolal bym tego uniknąć ale podejrzewam że któraś dioda może mieć zwarcie chociaż wtedy powinna na zapłonie mimo wszystko kontrolka świecić.

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Carina e 4afe brak ładowania, brak kontrolki.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2023, 11:43:58 »
Cześć
 Co było przyczyną niesprawności alternatora ?

Offline Nikitin

• Początkujący
    • autobot.com.ua
  • Samochód:: bmw 5
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2023, 16:26:33 »
lepiej udać się do mechanika lub kupić nowy generator lub oryginalny zdemontowany generator
autobot

Offline Bambus1121

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Carina e 4afe
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2024, 08:03:24 »
Przepraszam że tak długo mnie nie było. Walnięty był regulator napięcia.  Dziwne że po jego spaleniu nie świeci się kontrolka ładowania.    Przy okazji jak już musiałem wyjąć poszły nowe łożyska szczotki i komutator.

Przy okazji następnego dnia znalazł się winowajcą całej usterki, sam się nie spalił.  Przyczepka miała zwarcie we wiązce,  prawdopodobnie przeciążył alternator i w końcu się poddał.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2024, 08:05:25 wysłana przez Bambus1121 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl