Autor Wątek: Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?  (Przeczytany 10118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?
« dnia: 19 Marca 2023, 11:10:02 »
Nie mogłem znaleźć żadnego tematu odnośnie tego jak myjecie i zabepieczacie swoje auta, dlatego zakładam temat gdzie będziemy mogli się dzielić swoimi doświadczeniami. Ja obecnie korzystam z myjni bezdotykowej i zawsze po wyjechaniu i wyschnięciu auta, dalej widać brud w niektórych miejscach. Próbowałem sposobu nakładania piany i odczekania kilkunastu minut, ale wychodzi na to, że  bez fizycznej interwencji nie ma możliwości, że brud sam zejdzie. Chciałem Was również zapytać o to czy zabezpieczacie jakimiś środkami zewnętrzne plastiki (nadkola itd.)? Jeśli tak to co polecacie?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2023, 11:27:05 »
Podstawa to przygotowanie lakieru pod mycie bezdotykowe moim zadaniem. Ja swoje auto mam całe przepolerowane politurą Meguiars plus na to woski różnego rodzaju , Soft99 ,Finish Karę itp zalecane do ciemnych lakierów. Jeśli mam auto mocno brudne np po długiej trasie , to najpierw dobre spłukanie, następnie piana aktywna i do tego rękawica do mycia jeśli auto jest mocno zafajdane. Jeśli mam auto lekko ubrudzone lub mocno zakurzone to używam tylko piany aktywnej i spłukuje  wodą demineralizowana i wszystko ładnie spływa i lakier jest czysty. Zawsze na koniec wycieram ręcznikiem do osuszania i nie dopuszczam do wyschnięcia wody na lakierze.

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2023, 11:42:28 »
Super, dzięki Bartek za wiadomość! :-) Widzę Twój proces jest bardzo kompleksowy, a czy używasz czegoś do zabepieczenia plastików zewnętrznych od czasu do czasu?

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2023, 11:47:15 »
Podstawa to przygotowanie lakieru pod mycie bezdotykowe moim zadaniem. Ja swoje auto mam całe przepolerowane politurą Meguiars plus na to woski różnego rodzaju , Soft99 ,Finish Karę itp zalecane do ciemnych lakierów. Jeśli mam auto mocno brudne np po długiej trasie , to najpierw dobre spłukanie, następnie piana aktywna i do tego rękawica do mycia jeśli auto jest mocno zafajdane. Jeśli mam auto lekko ubrudzone lub mocno zakurzone to używam tylko piany aktywnej i spłukuje  wodą demineralizowana i wszystko ładnie spływa i lakier jest czysty. Zawsze na koniec wycieram ręcznikiem do osuszania i nie dopuszczam do wyschnięcia wody na lakierze.

Super to wygląda. Elegancko zadbane auto. Jak dostane moje (mam nadzieję) to ten topic myślę będzie jednym z ważniejszych. Już nawet przeszukałem portal A po Twoich nazwach podanych
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2023, 11:57:36 »
Dzięki.

Jak dbasz tam masz

I jeszcze jedno , do opon stosuje Meguiars Endurance Tire Gel.  Po aplikacji utrzymuje się ok 3 tyg ,zależne oczywiście od pogody.
Używam też dressing do elementów tapicerki itp.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2023, 12:00:08 »
Super, dzięki Bartek za wiadomość! :-) Widzę Twój proces jest bardzo kompleksowy, a czy używasz czegoś do zabepieczenia plastików zewnętrznych od czasu do czasu?
Auta nie musisz polerować jeśli nie ma na to możliwości, wystarczy że dokonasz odtłuszczenia lakieru i zaaplikujesz dobry wosk. Jaki odcień jest twojego lakieru?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marca 2023, 12:21:30 »
Witam,

ja generalnie nie myję swoich aut. 1-2 razy w tygodniu czyszczę tylko przednią i boczne szyby, lusterka i światła. Ze dwa razy do roku odkurzę wnętrze, wywalę śmieci i natrę "skórę"...
Z zewnątrz w ciągu roku max. jeden raz umyję a podczas zimy 1-2 razy pojadę na myjnię spłukać całe auto.
Podobnie jak z żelazkiem, kompem, lodówką, telewizorem i innymi sprzętami...
Po prostu mam inne hobby... ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2023, 13:28:23 »
W przeciwieństwie do ciebie , myję auto po każdej trasie jak jest brudne , nigdy nie odstawiam  do garażu auta brudnego , oprócz tego woskuję lakier minimum raz w miesiącu .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2023, 14:04:23 »
Nie mogłem znaleźć żadnego tematu odnośnie tego jak myjecie i zabepieczacie swoje auta,

A tu...
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Etoyotaklub%2Eorg%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D50079%2E0&share_tid=50079&share_fid=39565&share_type=t&link_source=app

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2023, 14:17:08 »
Wdlg mnie temat doskonałej pielęgnacji pojazdu jest sprzeczny z hasłem "myjnia bezdotykowa", stosowaną tam chemią i warunkami w jakich myje się tam auto.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2023, 14:27:42 »
Po prostu mam inne hobby... ;)
Niektórzy też ponoć myją się tylko 2 razy w roku, bo mają inne hobby.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marca 2023, 14:32:11 »
A podpowiecie jakąś ceramikę? Popatrzyłem na szczecińską ofertę i jest od kilkuset złotych do kilku tysięcy i odpowiednio trwałość pół roku do 3 lat.
Te usługi są jakoś znormalizowane? W co warto zainwestować? Styka mi zabezpieczenie do roku i z tysiąc max. dam za takie fanaberie. RAV-ka od odbioru jeszcze nie myta :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Marca 2023, 14:35:15 »
Przesada w każdą stronę jest niezdrowa dla zdrowia.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Marca 2023, 14:40:08 »
Ja ma zaufanie i sprawdzone produkty jeśli chodzi o powłoki od Gtechniq . Poniższy zestaw aplikowałem wiele razy i jeśli ktoś dba o auto ,to hydrofobowość utrzymuje się ok 3 lat.

https://autonablask.pl/produkt/gtechniq-zestaw-power-couple-crystal-serum-light-exo-30ml/

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Marca 2023, 16:15:19 »
A podpowiecie jakąś ceramikę? Popatrzyłem na szczecińską ofertę i jest od kilkuset złotych do kilku tysięcy i odpowiednio trwałość pół roku do 3 lat.
Te usługi są jakoś znormalizowane? W co warto zainwestować? Styka mi zabezpieczenie do roku i z tysiąc max. dam za takie fanaberie. RAV-ka od odbioru jeszcze nie myta :)
Z mojego doświadczenia wynika, że przy obecnych cenach wszystkiego, za tysiaka nie ma szans czegoś takiego nałożyć zgodnie ze sztuką. Na rok nie ma sensu nakładać ceramiki, przez to, że największym kosztem jest polerowanie lakieru. Nawet jak byłby w idealnym stanie, to nadal musisz przygotować lakier, a jedynym sposobem oczyszczenia lakieru jest pasta polish/cleaner, do tego polish uzuwa mikroryski po glinkowaniu.
Niestety, wszystkie studia, które znam i mógłbym polecić (Warszawa i okolice) biorą za taką usługę 4-5kjesli mówimy o rav4. Niestety (albo stety dla nich) roboczogodzina detailera jest wyceniana co najmniej jak dobrego programisty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl