Autor Wątek: Dokładnośc wskazań szybkości jazdy w wideorejestratorach  (Przeczytany 3310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Dokładnośc wskazań szybkości jazdy w wideorejestratorach
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Marca 2023, 12:54:39 »
To nie rozumiem o co Ci chodzi. Robisz eksperymenty, z których wynika że źle zmierzyli prędkość i bezpodstawnie zatrzymali Cię z tego powodu.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Marca 2023, 15:23:03 »
Robię po to, żeby wiedzieć, z jaką faktycznie jadę prędkością i żeby nie dać znowu się złapać.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Marca 2023, 23:20:56 »
Ja w tym temacie powiem tak. W drugim aucie mam w menu podgląd faktycznej prędkości. Aby sprawdzić tak bez szarpania relacje z licznikiem, jechałem na tempomacie. Okazało się, że o 6 km/h licznik zaniża. Czyli jadąc licznikowo 50km/h, faktycznie jechałem 44 km/h. Sprawdziłem jeszcze z taką tablicą drogową, która mruga jak więcej, a jak 50 to przestaje. Jadąc 56 km/h licznikowo tablica przestała mrugać. W terenie zab. latam 60km/h czyli faktycznie 54km/h.

Ogólnie jest to prawo ustalone i spisane gdzieś podobno, że standardowo producenci aut mają zaniżać prędkość wobec licznika. Ale sprawdziłem swego Aurisa i o dziwo ma prędkość w punkt. Więc nie wiem już sam jak powinno być. Nim w terenie zab. latam 55km/h. Może jest różnie i dlatego czasem kogoś za plecami ciska do wyprzedzania. :cool: 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Marca 2023, 07:51:42 »
Czyli około 10% licznik samochodowy pokazuje większą prędkość niż w rzeczywistości.
Mam też Aurisa i w tym aucie licznik samochodowy pokazuje prędkość większą niż w rzeczywistości tylko o około 5%, podobnie jak u Ciebie. Chyba jest coś na rzeczy w Aurisach.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Marca 2023, 08:11:30 »
Wzór dotyczący maksymalnej różnicy faktycznej prędkości jazdy a wskazywanej podany jest między innymi w tym artykule
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,28114801,o-ile-i-dlaczego-liczniki-samochodowe-zawyzaja-predkosc.html
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Marca 2023, 09:23:39 »
W moim przypadku, opisanym w pierwszym poście, miernik prędkości stosowany przez policjantkę wskazał prędkość większą od prędkości wskazywanej przez GPS o ok. 7 km/h. Czyli te dwa urządzenia nie zgrały się ze sobą.  :-( I tak nie miałbym szans w sądzie.  :-(
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2023, 10:11:48 wysłana przez josef »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Marca 2023, 01:55:27 »
@josef w drugim mam różnicę, w Auris wedle ręcznego ustawienia na tempomacie jest w punkt. Różnica w sprawdzaniu jest jedna, w drugim mam cyfrowy tempomat, a w Auris trzeba polegać mocno na oku w kwestii ustawienia. 

Co do sądu, udowadniając, że jechałeś zgodnie z przepisami licznikowo:

1. Wykazując że licznik faktycznie zaniża, może te 7km/h by w tym się zmieściło.
2. Wykazując że licznik zawyża, to byś się pogrążył jeszcze bardziej.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2023, 02:01:34 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl