Autor Wątek: Dodatkowa karta Proxy do alarmu-programowanie.  (Przeczytany 19019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
Dodatkowa karta Proxy do alarmu-programowanie.
« dnia: 22 Marca 2023, 09:55:16 »
Odebrałem auto i dostałem 2 kluczyki, ale 1 kartę Proxy. czyli krótko mówiąc jakbym miał jeden kluczyk bo bez tej karty nie odpalę auta(pomijam wyjący alarm), bez wstukania kodu PIN. W ASO Katowice mogę dostać drugą kartę Proxy ale... sama karta 150+zaprogramowanie/dodanie do alarmu kolejne 150. Czy ich pogrzało czy co, żeby za kilka kliknięć na karcie i panelu PIN alarmu tyle kasować? Samą kartę można kupić za ok. 80 zł. Instrukcja alarmu milczy na ten temat, a w sieci znalazłem kilka instrukcji i każda inna. I teraz pytanie-jak zaprogramować/dodać drugą kartę Proxy? Domyślam się, że będzie to jakaś kombinacja naciśnięć na karcie i panelu PIN, ale jaka? Ktoś dokładał sobie dodatkową kartę Proxy przy tym nic nie rozprogramował?

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
Odp: Dodatkowa karta Proxy do alarmu-programowanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2023, 10:16:20 »
Ja też niedawno odbierałem samochód. Jedna karta w zestawie i dwa kluczyki. Jak pytałem o drugą kartę to krzykneli 250zł, wiec troszke taniej.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2023, 10:44:22 »
(...) I teraz pytanie-jak zaprogramować/dodać drugą kartę Proxy? Domyślam się, że będzie to jakaś kombinacja naciśnięć na karcie i panelu PIN, ale jaka? Ktoś dokładał sobie dodatkową kartę Proxy przy tym nic nie rozprogramował?

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51949.msg726641.html#msg726641

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2023, 10:51:58 »
1) https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-kierowcy-proxi-proxy-vodafone-toyota-cobra

2) Rozbroić system.
3) Otworzyć drzwi kierowcy i maskę silnika.
4) Obrócić klucz w stacyjce w położenie ON.
5) Wprowadzić cztery cyfry kodu awaryjnego (PIN).
6) System potwierdzi włączenie trybu programowania pojedynczym cyklicznym mignięciem kierunkowskazów.
7) Obrócić klucz w stacyjce w położenie OFF i następnie ponownie w położenie ON
8) System potwierdzi podwójnym cyklicznym miganiem kierunkowskazów wejście do tabeli nr 2
9) Wprowadzić kod awaryjny (PIN)
10) Dioda zapali się na dłuższą chwilę
11) Nacisnąć przycisk pilota, który ma zostać zaprogramowany.
Dioda na panelu zaświeci krótko na potwierdzenie rejestracji nadajnika w pamięci systemu.
Należy powtórzyć czynność z wszystkimi nadajnikami, jakie mają współpracować z systemem alarmowym.
W pamięci można zarejestrować maksymalnie 4 nadajniki.
12) Jeżeli żadna czynność nie zostanie wykonana w ciągu 30 sekund od momentu wprowadzenia kodu awaryjnego (patrz punkt 9), to system automatycznie opuści tryb rejestracji nadajników i zasygnalizuje to długim mignięciem kierunkowskazów.
UWAGA -  Pamiętać, że dodanie nowej karty kasuje poprzednią !. Trzeba zaprogramować 2 po kolei !!

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2023, 13:00:25 »
Piter-ek, jarh. Dzięki za odzew, ale sami zauważycie, że obie instrukcje się różnią i w tym właśnie jest problem, którą z nich ktoś organoleptycznie przetestował.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2023, 14:25:40 »
Ja przy zakupie (fakt że przed pandemią) poprosiłem o drugą kartę - dostałem ją w cenie, tylko musiałem poczekać na dosłanie drugiej a potem na dostępność elektryka (nie wiem dlaczego akurat elektryk ale tak mi przekazali).

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca 2023, 20:12:46 »
Kartę można dokupić na Alledrogo. Do karty jest dołączana instrukcja dodania karty. Miałem chyba taka sama jak ta podana wyżej.

Wysłane z mojego CPH2197 przy użyciu Tapatalka

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2023, 15:40:24 »
Piter-ek, jarh. Dzięki za odzew, ale sami zauważycie, że obie instrukcje się różnią i w tym właśnie jest problem, którą z nich ktoś organoleptycznie przetestował.
Przecież ze wskazanego przeze mnie posta wynika, że przetestowałem :) Napisałem, że miałem początkowo problem z zaprogramowaniem, który udało się rozwiązać (zaśniedziały czujnik otwarcia maski).

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca 2023, 14:04:56 »
Piter-ek, domyślam się, że te "Nic takiego się nie dzieje." to było przy zaśniedziałych stykach i po oczyszczeniu styków wszystko było OK i "zaczęło się dziać".

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marca 2023, 19:04:24 »
Tak, dokładnie. Po oczyszczeniu styków czujnika otwarcia maski procedura zaczęła działać prawidłowo.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2023, 08:39:10 »
No to jestem po próbie aktywacji 2 pilota Proxy. I już nawet nie mam siły przeklinać. Wraz z pilotem dotarła instrukcja jak aktywować pilot. Okazuje się, że jest taka sama jak od piter-ek. Przeprowadziłem procedurę, wszystko mrugało tak jak powinno. Odniosłem do domu "oryginalny" pilot i uszczęśliwiony sukcesem chciałem odpalić auto z "nowym" pilotem. A tu zonk. Kluczyk nawet nie ruszył rozrusznikiem. W&*&^%wiony postanowiłem powtórzyć procedurę. A tu kolejny zonk. Alarm nie przyjmuje kodu PIN!!! Teraz w*^&^%wiony do czerwoności bo alarm wyje, a ja latam jak poparzony i powtarzam procedurę, ale kicha. Alarm sobie wyje, a ja do domu po "oryginalny" pilot, z którym na szczęście auto udało się odpalić. Problem w tym, że dalej nie przyjmuje kodu PIN!!! Czy to możliwe, że uległ zmianie kod PIN? Wprawdzie wg instrukcji można zmienić PIN, ale ja nic takiego nie robiłem. Teraz jestem dalej z jednym działającym pilotem i na dodatek z rozwalonym awaryjnym kodem PIN. No pięknie qr*a, pięknie. Teraz zastanawiam się czy lecieć do ASO i przyznawać się do próby nieudanego kodowania pilota czy udać głupa i zgłosić awarię alarmu, a z "nowego" pilota nagotować sobie zupy. Ale zapewne w ASO też niewiele zrobią skoro Alarm nie przyjmuje PIN.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2023, 08:43:21 wysłana przez bbbb »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2023, 23:05:58 »
Ale jak piszę żeby nie zgadzać się na montaż tego badziewia to na mnie naskakujecie :).
Kolego bbbb jedź do ASO i powiedź, że druga karta przestała działać, niech walczą :).
Na bank nie bedą pamiętali czy dali Ci jedną czy dwie…

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwietnia 2023, 18:45:52 »
KubaCamry, właśnie byłem w ASO i pamiętali, że wydali jedną kartę Proxy, bo po prostu tylko jedną wydają, a każda "modyfikacja" jest odnotowana w systemie. Wyjaśniałem, że po prostu chciałem przetestować awaryjne deaktywowanie alarmu za pomocą PIN-kodu i nie działa. Karta(ta fabryczna) wyłącza blokadę, ale PIN nie działa. Ichni spec od alarmów stwierdził, że został zmieniony PIN i jedyne wyjście to odesłanie centralki do producenta w celu przeprogramowania. Jak znam życie producent po prostu odeśle nową centralkę z nowym PIN-kodem. Efekt taki, że dałem sobie spokój i zamówiłem w ASO drugą kartę Proxy, a tą kupioną na Allegro odesłałem. A wracając do początku przygody zrobiłem błąd, że nie sprawdziłem PIN-u jeszcze przy odbiorze auta. Ale najdziwniejsze jest to, że gdy usiłowałem sam zakodować drugą kartę wszystko przebiegało zgodnie z instrukcją, czyli PIN był prawidłowy. Dopiero po zakończeniu procedury karta jak nie działała tak nie działa, a dodatkowo stracił się kod PIN. A może faktycznie jakimś cudem zmienił(em) się ten nieszczęsny PIN :|.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Kwietnia 2023, 08:40:21 »
Sam pin się nie zmienił.
Polecam przeglądnąć instrukcje programowania ( tabele i wiersze) i co można zmienić.
Może wtedy jak  ktoś się weźmie za jakiekolwiek zmiany, to będzie świadomy, co może przypadkowo zmienić.
Zmiana pinu bez jego zapamiętnia to najgorsza opcja jaka mogła się przytrafić, bo teraz już nie zrobimy z tym alarmem najdrobniejszej zmiany.
Odzyskać się go nie da. Jedyna opcja demontaż alarmu i odesłanie do Semeco w celu ponownego zaprogramowania z nowym pin-em

Offline bartolm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2025, 16:52:30 »
Panowie odkopie trochę temat, posiadam cobra pro model ak4625, ak4627 (syrena przewodowa). Według instrukcji serwisowej dopisywanie karty wygląda tak :

2) Rozbroić system.
3) Otworzyć drzwi kierowcy i maskę silnika.
4) Obrócić klucz w stacyjce w położenie ON.
5) Wprowadzić cztery cyfry kodu awaryjnego (PIN).
6) System potwierdzi włączenie trybu programowania pojedynczym cyklicznym mignięciem kierunkowskazów.
7) Obrócić klucz w stacyjce w położenie OFF i następnie ponownie w położenie ON
8) System potwierdzi podwójnym cyklicznym miganiem kierunkowskazów wejście do tabeli nr 2
9) Wprowadzić kod awaryjny (PIN)
10) Dioda zapali się na dłuższą chwilę
11) Nacisnąć przycisk pilota, który ma zostać zaprogramowany.
Dioda na panelu zaświeci krótko na potwierdzenie rejestracji nadajnika w pamięci systemu.
Należy powtórzyć czynność z wszystkimi nadajnikami, jakie mają współpracować z systemem alarmowym.
W pamięci można zarejestrować maksymalnie 4 nadajniki.
12) Jeżeli żadna czynność nie zostanie wykonana w ciągu 30 sekund od momentu wprowadzenia kodu awaryjnego (patrz punkt 9), to system automatycznie opuści tryb rejestracji nadajników i zasygnalizuje to długim mignięciem kierunkowskazów.
UWAGA -  Pamiętać, że dodanie nowej karty kasuje poprzednią !. Trzeba zaprogramować 2 po kolei !!

Jednak po punkcie nr 7 gdy włączam zapłon kierunkowskazy cyklicznie migają podwójnie nie mogę wpisać pin aby przejść do kolejnego kroku - dioda w ogóle nie reaguje na wpisywanie pinu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl