Autor Wątek: AURIS I, 2011, hatchback - wycieraczki  (Przeczytany 986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
AURIS I, 2011, hatchback - wycieraczki
« dnia: 22 Marca 2023, 13:12:54 »
Wprawdzie znalazłam wątek odnoście wymiany wycieraczek, ale od 2020 r. nikt go nie aktualizował, a w przeciągu ponad 2 lat na pewno zaszły jakieś zmiany na rynku w temacie: jakiego producenta wycieraczek polecacie? Cena nie jest dla mnie najważniejsza, bardziej oczekuję jakości potwierdzonej w praktyce/działaniu, bo płacenie tylko za tzw. "markę" mnie nie interesuje.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi  :cheesy:
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: AURIS I, 2011, hatchback - wycieraczki
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2023, 13:41:19 »
Witaj, wdłg mnie DENSO
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2023, 14:01:58 »
jakiego producenta wycieraczek polecacie?
Od lat, w innych autach a teraz w Toyocie używam zwykłych, szkieletowych wycieraczek MotGum, za ok. 35-40 pln/komplet. Założone 1,5 roku temu i choć nie ma takiej potrzeby, pewnie zmienię na kolejne MotGumy.
W tej cenie daje to 3 komplety w cenie 1 Denso.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2023, 14:06:45 wysłana przez b-bar01 »
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2023, 18:43:56 »
Parę osób z tego forum, w tym i ja kupuje same gumki u tego sprzedawcy. Jakość bardzo dobra - starczają na 1,5 - 2 lata.
https://allegro.pl/oferta/gumki-wycieraczki-hybryd-toyota-auris-e15-65-40-12118620364
Zanim polecono mi wymianę samych gumek kupiłem raz Denso. Nie wytrzymały nawet pół roku. Został po nich tylko szkielet, na który założyłem nowe gumki. I tak na zmianę raz na auto wrzucam szkielet Denso z gumkami, a następnym razem szkielet OEM z gumkami. Zawsze kupuję dwa zestawy - bez kosztów przesyłki wtedy jest.
W poprzednim aucie kupowałem w ASO optifit. Bywało że wytrzymywały i dwa lata, ale trafiały się egzemplarze, które mazały po pół roku.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2023, 21:40:29 »
Pomysł z samymi gumkami jest niezły. Po co przepłacać za cały szkielet? I mnie się wydaje, że trwałość wycieraczek zależy od warunków atmosferycznych i eksploatacji. Jak deszcz popada na brudną i skurzoną szybę, to uruchomione wtedy wycieraczki szybciej się zużywają /drobinki piasku, kurzu/ Poza tym z praktyki wiem, że wielu kierowców zwyczajnie nadużywa wycieraczek - albo w bezdeszczowe dni myją nimi brudne szyby, albo mają je włączone, kiedy praktycznie deszcz prawie nie pada. Dodam, że mnie w moich autach wycieraczki wytrzymują nawet 5 lat. Nie znam terminu, żeby wycieraczki wytrzymywały tylko 0,5 - 1 roku. Kupuję zazwyczaj markowe produkty.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2023, 22:04:51 »
Denso (pod warunkiem oryginalności, niestety są też  podrabiane) OEM to Denso.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2023, 23:30:26 »
Ja tam kupuje Bosch Aero i latają, ale ostatnio wymieniłem same gumki. Tylko przy tym trzeba pamiętać, że ramiona też się tam zużywają i nie są wieczne. Docisk i inne takie mogą już podupadać, co przełoży się na gumki i psioczenie potem na kolejne nowe.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl