Autor Wątek: Hak holowniczy  (Przeczytany 2903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaras994

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 II
Hak holowniczy
« dnia: 28 Marca 2023, 12:05:59 »
Witam kolegów mam taki problem. Zamontowano mi hak holowniczy w toyocie rav4 2002r . Problem w tym że gdy podepnę przyczepkę to nie mogę otorzyć bagażnika ponieważ klapa uderza o zaczep ... jak sobie z tym poradzić?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Hak holowniczy
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2023, 12:09:18 »
A co na to specjalista, który montował hak?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2023, 12:19:42 »
Po 1. Na liście tematów na pierwszej stronie masz obszerny temat o haku. Nie róbmy śmietnika.

Po 2. Co to za hak i co to za przyczepa pokaż najlepiej zdjęcie.

Offline Jaras994

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2023, 12:23:44 »
A co na to specjalista, który montował hak?

Twierdzi że pierwszy raz spotyka się z czymś takim... Byłem na przeglądzie i twierdzą że zamontowane prawidłowo

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marca 2023, 12:27:27 »
Może ten hak jakoś wyjątkowo wysoko się podczepia widać że ten hak jest dość długi. Wstawisz zdjęcie to będziemy mogli porównać do jakichś haków standardowych bo generalnie to co włożyłeś to też według mnie nie powala na kolana. Nie dość że wiązka tylko 7 PIN mało przyszłościowa. To to cały zestaw za taką cenę to ja nie wiem. Dobre zestawy z wiązką kosztują koło 2000 zł.
A co do zaczepu przyczepki to też nie masz trochę racji bo są one bardzo różne towarowe są inne inne też mają kempingowe dochodzi tam stabilizator niektóre są wyższe niektóre są niższe.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2023, 12:31:12 »
Z tego co pamiętam, to w tej ravce są drzwi bagażnika, a nie klapa. Dużo ci to zaczepia? Może zawiasy do wymiany?

Offline Jaras994

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2023, 12:35:49 »
Może ten hak jakoś wyjątkowo wysoko się podczepia widać że ten hak jest dość długi. Wstawisz zdjęcie to będziemy mogli porównać do jakichś haków standardowych bo generalnie to co włożyłeś to też według mnie nie powala na kolana. Nie dość że wiązka tylko 7 PIN mało przyszłościowa. To to cały zestaw za taką cenę to ja nie wiem. Dobre zestawy z wiązką kosztują koło 2000 zł.
A co do zaczepu przyczepki to też nie masz trochę racji bo są one bardzo różne towarowe są inne inne też mają kempingowe dochodzi tam stabilizator niektóre są wyższe niektóre są niższe.

Nie kupwałem najdroższego haka z tego względu ż ciągam na nim tylko lekką łódkę. Rozumiem że są różne zaczepy ale klapa nie uderza o samo zakmnięcie ale o zaczep czyli to gdzie wchodzi kula haka

Offline Jaras994

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2023, 12:36:49 »
Z tego co pamiętam, to w tej ravce są drzwi bagażnika, a nie klapa. Dużo ci to zaczepia? Może zawiasy do wymiany?

No sporo niestety... Nie mam w tej chwili jak dodać zdjęcia bo nie mam auta na miejscu

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marca 2023, 13:33:13 »
dopiero zobaczyłem, że masz RAV4 2002 rok. Przepraszam. W tym modelu nie wiem jak ma się hak.
Być może faktycznie ten model jest czuły na różne odmiany i masz co masz.
Ale bez zaczepy rozumiem, że możesz otworzyć?

Mi tak okno w domu zamontowali kiedyś Nie sprawdzili czy się otwiera całe no i się nie otwierało całe.
To jest Polska.

Offline Jaras994

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marca 2023, 13:49:19 »
dopiero zobaczyłem, że masz RAV4 2002 rok. Przepraszam. W tym modelu nie wiem jak ma się hak.
Być może faktycznie ten model jest czuły na różne odmiany i masz co masz.
Ale bez zaczepy rozumiem, że możesz otworzyć?

Mi tak okno w domu zamontowali kiedyś Nie sprawdzili czy się otwiera całe no i się nie otwierało całe.
To jest Polska.

Jak nie mam nic podczepione to jest okej. Problem powstaje kiedy jade na ryby woduje łódkę chce wyciągnąć cięzkie graty z bagażnika a on się dosłownie uchyla
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2023, 13:50:51 wysłana przez Jaras994 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2023, 14:10:56 »
No to temat masz prosty. Musisz mieć niżej osadzoną kulę haka. Jest to element wymienny, musisz kupić krótszy. Odkręca się śruby i wymienia jak widzę na rysunku haka. Nie rozumiem tylko dlaczego hak dedykowany do tego rocznika, nie uwzględnia podpiętej przyczepy.

Offline Jaras994

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Marca 2023, 14:17:05 »
No to temat masz prosty. Musisz mieć niżej osadzoną kulę haka. Jest to element wymienny, musisz kupić krótszy. Odkręca się śruby i wymienia jak widzę na rysunku haka. Nie rozumiem tylko dlaczego hak dedykowany do tego rocznika, nie uwzględnia podpiętej przyczepy.

Tyle że ten hak jest już dość nisko przy mocowaniu... Moższ podlinkować jakiś?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Marca 2023, 14:27:12 »
Nie mam takiej wiedzy, ale ostatnio byłem w firmie sprzedającej przyczepy i montującej haki. Oni tam mają różne kule do wymiany. Znajdź taki zakład najbliżej swego miejsca zamieszkania, zajedź do nich z podpiętą przyczepą i pokaż, w czym problem. Coś ci dobiorą z części zamiennych,

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Marca 2023, 15:13:23 »
Drzwi w tym modelu otwierają się poziomo, kończą się bardzo nisko i są szerokie.
Może tak być, że nic się na to nie poradzi gdy jest zapięta jakakolwiek przyczepa.
Na końcu dyszla jest przecież dźwignia do odblokowywania połączenia, trochę jednak wystająca do góry.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2023, 15:17:30 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl