Autor Wątek: Verso 1.8 problem z czujnikiem prądu ładowania  (Przeczytany 2721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota Verso
Verso 1.8 problem z czujnikiem prądu ładowania
« dnia: 08 Kwietnia 2023, 15:06:26 »
Witam koledzy poprzednio opisałem mój problem z wspomaganiem kierownicy w verso 1.8 2012 a dokładniej  chodzi o przygasanie świateł przy pełnym skręcie lub nawet zgaśniecie silnika gdy jest na wolnych obrotach albo przy gwałtownym obrocie kołem kierownicy nagle powstaje opór na kierownicy jaku przestawało działać wspomaganie , po podpięciu komputera wyszedł błąd P1550 i opis tego to - diagnostyczny kod usterki  czujnik prądu akumulatora obwód . zaznaczam że kontrolka na desce nie zapala się  akumulator jest nowy, Koledzy pomocy może już ktoś to u siebie przerabiał  taki problem i podpowie jak to ogarnąć , naprawa alternatora czy może usterka czegoś innego ??????
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2023, 15:18:58 wysłana przez goldi10 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Verso 1.8 problem z czujnikiem prądu ładowania
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2023, 19:47:01 »
Witamy, jakie jest napięcie ładowania dokładnie w czasie/podczas tych objawow?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2023, 21:19:07 »
z tego co pamiętam to do 11

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2023, 21:19:34 »
znaczy spadało do 11

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2023, 21:33:18 »
i jeszcze jedna rzecz mi się teraz uświadomiła że przy dość dynamicznej zmianie obrotów zauważyłem że tak jak by poza zmianą natężenia świateł  tez jakby podświetlenie licznika i wyświetlacza z boku zmieniało swoje natężenie

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2023, 21:37:43 »
to 11 było przed zgaśnięciem silnika

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2023, 01:07:25 »
Skoro napięcie ładowania jest za niskie to jak mniemam do sprawdzenia alternator, regulator, instalacja do niego, pasek osprzętu i warto też wykonać test akumulatora plus sprawdzić masy
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2023, 01:12:38 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwietnia 2023, 09:13:18 »
ale to napięcie nie jest cały czas 11 V tylko gdy skręcę kołami i dociągnę do oporu kierownice  i popuszczę i ponownie dociągnę  do oporu za  którymś razem spadają obroty i czasem auto zgaśnie ale tak jak pisałem żeby zgasł musze kilka razy dać w prawo w lewo kierownica do oporu i w tedy czasem zgaśnie jak trzymam kierownice na pełnym skręcie  bo normalnie na wolnych obrotach przy włączonych wszystkich odbiornikach pokazuje 14 lub więcej ale za każdym razem jak gwałtownie lub do oporu pokręcę  widzę ze trochę bledną światła i tak jak by zmieniało się natężenie światła na desce rozdzielczej prxygasały wyświetlacze  akumulator  jest nowy na 2 dni

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwietnia 2023, 09:18:35 »
A dlaczego akumulator jest nowy? Kto go wymieniał?

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwietnia 2023, 10:23:56 »
ja go wymieniłem bo już dwa razy mi się zająkną przy odpalaniu a jak go po doładowałem było ok a poza tym już miał swoje lata , 2 lat był w poprzednim samochodzie a potem zamontowałem go do verso jak jego poprzednik padł tak z dnia na dzień bez wcześniejszych niedomagań i tutaj był tez ponad 2 lata tak więc  akumulator nowy pasek ok najęty

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2023, 10:31:57 »
tak myślę że gdyby to miał być alternator to by ciągle nie ładował a z tego co wyczytałem to steruje nim komputer i to małe ustrojstwo przy minusie na akumulatorze  ale to tylko moje przemyślenia  nie jestem elektrotechnikiem  , nie wiem jak by to ustrojstwo sprawdzić czy to nie ono szaleje przy dużym obciążeniu na nagłych obrotach że alternator tak jest obciążony że na wolnych obrotach potrafi zdusić czasem silnik, krucze tylko tak kombinuje co by to mogło być tym bardziej że ten błąd o którym pisałem wcześniej p1550 czujnik prądu akumulatora 

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2023, 14:41:56 »
Załaduj go poza autem albo podmien na chwile z innego.
Zmierz też prąd jaki idze podczas kręcenia.

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2023, 22:50:27 »
 tak pisałem wcześniej akumulator jest nowy i w pełni naładowany więc jego wymiana nic nie wniesie  na noc podpoiłem dobra ładowarkę nie jakiś prostownik i tonic nie zmieniło

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwietnia 2023, 11:30:22 »
Witam witam teraz sprawdziłem przy normalnym kręceniu napięcie jest około 13    13.8 i raczej stałe minimalne wąchania  ale jak dociągnąłem kierownice do oporu i przytrzymałem raz na 10 razu spadło do 11.2 i prawie gasł silnik gdybym nie puścił kierownicy zaznaczam że było włączone wszystko dosłownie

Offline goldi10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2023, 18:13:56 »
ZNALEZIONY SPRAWCA . słaba masa a dokładniej to przekręcona śrubka mocująca przewód masy od akumulatora do karoserii nie wiem przez kogo i kiedy w każdym razie wszystkie dolegliwości ustąpiły  a było ich sporo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl