Autor Wątek: Auris 2013 regulacja hamulca ręcznego  (Przeczytany 6614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thunderas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
Auris 2013 regulacja hamulca ręcznego
« dnia: 09 Kwietnia 2023, 22:58:50 »
Cześć,

Ostatnio zauważyłem, że ręczny łapie u mnie dosyć wysoko.
Gdzie znajduje się śruba do regulacji?
Teraz łapie mi na 6 ząbek czyli źle. Klocki są dobre.
Szukałem na YouTube o tym, ale nie znalazłem nic konkretnego.
Jeden film nawet nie pod ten rocznik, to trzeba było cała środkowa konsole rozkręcić. 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Auris 2013 regulacja hamulca ręcznego
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2023, 01:59:13 »

Wywalałem sporo ze środka po sprowadzeniu, ale oczywiście wszystkiego nie da się do cna obejrzeć. Cały kokpit wywalić w Auris to i tak bajka, w VW to tam jeszcze były kanały klimy na tył i inne duperele, potrzebne ale przy takich robotach przeszkadzające.

A więc do celu.  :-) Całości nie trzeba wywalać. Zaczyna się chyba od takiego kawałka pionowego boku przy USB i zapalniczce, jak prawe kolano kierowcy. Tam jest jak pamiętam pod tym śruba. Czy ona trzyma całość, czy tylko wierzch kokpitu, nie pamiętam. Reszta dalej aż do ręcznego jest na zatrzaskach, nie jest to spasowane bajerancko, naginałem trochę i pyk wychodziło. Drugie foto i 1. nie zaglądałem tam w te U, ale raczej nie ma tam regulacji, tylko zakończenia linek. 2. Sama regulacja jest tylko chyba w tej nakrętce, zaraz pod mieszkiem ręcznego. Ale oczywiście tam też dokładnie od drugiej strony nie popatrzyłem. Temat mnie interesuje, bo czeka mnie wymiana tarcz i klocków. Do dzieła.  :cool:

Jeszcze jedno, pręt z gwintem i nakrętkami nie wiem czy jest wkręcany w metal, czy luzem. Bo jeśli przy ruszaniu nakrętek linka by się obracała i lipa. To być może trzeba będzie od góry przytrzymać linkę, albo faktycznie rozebrać wszystko. Praktyka to zweryfikuje.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2023, 02:19:12 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline thunderas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2023, 09:19:53 »
Dziękuję. To bardzo pomocne.
Także teraz poczekać na cieplejszy dzień i rozkręcać.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2023, 11:01:24 »
Schody zaczną się w przypadku konieczności wymiany linek. Nie wiem jak do benzyny ale do hybrydy zamienników brak a komplet nowych linek w ASO coś koło 700zl. Przerabiałem to niedawno.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwietnia 2023, 14:18:44 »
Zacznij od oględzin zacisków, tłoczki lubią się zacinać. Jeżeli masz luz na dźwigni hamulca to prawdopodobnie tłoczki.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2023, 22:07:00 »
Schody zaczną się w przypadku konieczności wymiany linek. Nie wiem jak do benzyny ale do hybrydy zamienników brak

To tam są te nieszczęsne linki? Nie jest to sterowane elektrycznie? Jeździłem Aurisem HSD, ale już nie pamiętam, czy tam była dźwignia ręcznego z linkami, czy przycisk elektryczny.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwietnia 2023, 00:10:56 »
Na szczęście bądź nieszczęście są linki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwietnia 2023, 15:08:46 »
Mając dawniej VW z elektrycznym, powiedział bym lepiej linki. Bo robiły się uszkodzenia obudowy silniczków, wpadało tam wszystko i widmo lawety coraz bliżej. Trzeba by tam smarować co jakiś czas i jak uszkodzenie to wymiana. Miałem to wyłączone, ale i tak samo co jakiś czas się sprawdzało, pokazywał się też błąd, bo silniczek coraz ciężej chodził i nie do końca (siła). Po rozebraniu ukazał się lipny materiał, jakieś alu spuchnięte i z białym proszkiem + syfu kupa.  Jeśli nawet linek wymiana problemowa w Auris, to nie to samo co uziemione auto i to jest na plus, bez ręcznego do przeglądu można latać.

To bardzo pomocne.

Nie ma za co. Forum jest od tego, choć nie wszyscy mają podobne priori. Rozbierałem i dodatkowo robiłem foty, ale już nie takie dokładnie miejscowe, poglądowe raczej. Mam to dam i tyle, to lepsze jest niż samo bla bla bo ja wiem lepiej.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2023, 23:18:24 »
Patrzyłem dzisiaj, jaka jest swoboda dostępu do tej regulacji i co po kolei wyjmować.

Najpierw ramkę z materiałem mieszka lewarka zmiany biegów wcisnąłem w dół. Dalej już łatwo i z wglądem zwolniłem drugą ramkę, tą srebrną do góry. Przekręciłem mieszek z ramką od lewarka zmiany biegów. Bo ramka nachodzi na plastik z mieszkiem ręcznego. Dalej swobodnie wyszedł plastik ręcznego, nawet mieszek pięknie schodzi z wajchy i już dostęp jest. Patrzyłem pod te nakrętki, właściwie poniżej tego metalowego łuku. Nie widać tam pręta z gwintem, widać słupek kwadrat z mocowaniem do niego linki i to na odcinku pionowym tylko, a na łuku już jest linka w pancerzu. Czyli taki metal zaciśnięty na końcu linki. Niestety nie widać bez rozkręcenia nakrętek ile tam jest regulacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl