Autor Wątek: Toyota CHR hybrid akumulator systemowy12v  (Przeczytany 27774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota CHR hybrid akumulator systemowy12v
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Maja 2023, 14:58:58 »
A co to ma wspólnego ?,mi chodzi o znalezienie przyczyny notorycznie niedoładowanego akumulatora.Zobacz dokładnie ze zrozumieniem film który wstawiłem.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Maja 2023, 15:25:37 »
I jakie wnioski?Chodzi o rozwiązanie problemu.Obejżyj dokładnie mój ostatni film i przedstaw swoje wnioski.Nie będę tutaj tłumaczył kiedy akumulator jest ładowany.

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Maja 2023, 16:42:03 »
I jakie wnioski?Chodzi o rozwiązanie problemu.Obejżyj dokładnie mój ostatni film i przedstaw swoje wnioski.Nie będę tutaj tłumaczył kiedy akumulator jest ładowany.
Zapytałem grzecznie a Ty się rzucasz tehniku od siedmi boleści co to se kupił jakiś mierniczek nie wiadomo jakiej marki  i chce, żebyśmy interpretowali pomiary tego wynalazku. Podłacz samochód  pod porzadne mierniki i sprawdz zgodnie ze sztuka a jak sobie nie radzisz to jedz do ASO albo do kogoś kto się zna.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Maja 2023, 17:09:53 »
Žle interpretujesz moje zapytania.Rozwiązanie jakiegokolwiek problemu polega na dzieleniu się wiedzą i retorycznej dyskusji.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Maja 2023, 19:25:04 »
Podasz namiary na to urządzenie pomiarowe?

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Maja 2023, 20:59:31 »
W pozycji P,R,N akumulator systemowy jest zawsze ładowany.W pozycji D są momenty kiedy pobór prądu z akumulatora systemowego wynosi nawet 15 A.Napięcie ponad 14 V jest tylko w trakcie stałej jazdy pozamiejskiej i to nie zawsze.Jest zależne od stopnia naładowania akumulatora systemowego 12 V.Jazda miejska wygląda jak na filmie.Reasumując akumulator jest non stop nie doładowany.Po dwóch dniach postoju jest 12 V.

Może celem takiego zachowania jest ładowanie i rozładowywanie po trochu żeby nie rozładować ani nie przeładować. Może też żeby nie zaczął gazować (?). Mogli przypisać róznym stanom - tu ładowanie, tu rozładowanie (biegom w połączeniu może z jakimś innym czynnikiem). Byle jaki akumulator to i byle jak to zaprogramowali.
U mnie w 1.8 z 2021 jest aku niejaki Mutlu z napisem że bezobsługowy ale ma korki/zakrętki i tak wierzę w tą bezobsługowość, że ładując go ręcznie (14,4V 5A) zawsze luzuję korki.
Nie ma żadnej dokumentacji tego akumulatora. Raz dodzwoniłem się do jakiegoś przedstawicielstwa tej tureckiej firmy i jakiś inżynier mówił, że nie zna tego modelu aku i wysnuł przypuszczenie, że Mutlu robi to tylko dla fabryki Toyoty.

Mój aku po jeździe (180 km na raz) czasem ma 12.4V a czasem 12.1V. Większość czasu stoi w garażu i raz na 2 tyg go ładuję - dochodzi do 12.8 i więcej się nie da. Wczśeniej "wchodziło" do 13.1V ale chyba mu w serwisie ASO gdzie stał ponad tydzień pozwolili się rozładować poniżej normy i teraz jest gorzej - idę z nim na reklamację. Ale te 12.8V jest (gdzies słyszałem) "powierzchowne" bo na drugi dzień już jest 12.2V (przed serwisem ASO 12.45V).
Z ASO jak z lekarzem - chcesz żyć to (o ile to możliwe) trzymaj się jak najdalej.

Ciekawe, że nawet przy 18.5V daje się odpalić.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2023, 21:01:50 wysłana przez zorian2 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maja 2023, 15:41:34 »
Że też Ci się chce ładować akumulator co 2 tygodnie.
Mój 3 letni ma się bardzo dobrze.
Ładuję go co pół roku.
Jak będzie słaby to kupie nową kwasówkę Boscha i znów parę lat będzie spokój.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maja 2023, 16:04:02 »
Może niekoniecznie Boscha a na pewno nie Vartę.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Maja 2023, 16:17:14 »
Ja zawsze z Varty byłem mega zadowolony, zarówno zwykłej jak i AGM.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Maja 2023, 16:18:08 »
Ja też. Byłem. Ale już nie jestem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Maja 2023, 16:36:53 »
Ale jakieś prawo serii czy jednostkowy przypadek?
Choć nawet jak jednostkowy, to się zgadzam. Też nie kupuję drugi raz rzeczy, na której się sparzyłem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Maja 2023, 16:55:07 »
Mam prośbę,nie zaśmiecajcie wątku.Chodzi o rozwiązanie problemu technicznego który przedstawiłem i który jest znany.Poparłem go wykonanymi pomiarami które są wiarygodne.Trzeba wykonać jeszcze dodatkowe pomiary,sprawdzić czujnik pomiarowy który jest na klemie minusowej i jego wspólpracę z oprogramowaniem.Opowieści o akumulatorach nie rozwiążą problemu którego nie potrafią rozwiązać serwisy,i zbywają właścicieli samochodów.Założyłem ten wątek bo co wiele głów to nie jedna.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Maja 2023, 23:38:24 »
Przetłumacz wyniki swoich pomiarów i wrzuć na forum UA lub Ruskie.
TMP wysłała oficjalne pismo, że dołożyli wszelkich starań ale ich informatycy polegli i AA AC nie będzie w Camry (przed liftem).
Za pomocą jednego z forumowiczów wysłałem radio do UA i już chyba 3/4 lata cieszę się z AC.
Wiec pomocy szukaj na wschodzie. Oni lubią takie tematy. Nie zdziwiłbym się jakby już mieli to ogarnięte.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maja 2023, 20:21:20 »
To urządzenie nie uśrednia pomiarów.Odczyt jest w czasie rzeczywistym. Czujnik halla jest na głównym przewodzie zasilającym akumulator 12 v, a zasilanie jest podpięte pod wolne piny skrzynki bezpieczników w bagażniku.Pomiar jest jak najbardziej wiarygodny.Urządzenie posiada dokładność pomiaru 0.1V/A

Czy dobrze rozumiem, że przez ten czujnik Halla przeciągnąłeś przewód idący do jednego z bezpieczników (tych co mają napięcie gdy zapłon jest wyłączony)?
Nie wiem jak w 2.0 (aku w bagażniku) ale w mojej 1.8 (aku pod maską) z akumulatora zarówno z klemy plusowej jak i minusowej wychodzi wiele grubych przewodów. Czy zatem mierzenie natężenia (pola magnetycznego) na przewodzie idącym do bezpieczników (a więc na jednym z wielu) jest miarodajne? Może te prądy "chodzą" po różnych przewodach - raz tędy a raz tamtędy zal. od jakichś uwarunkowań?

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maja 2023, 22:01:47 »
Nie do końca.Czujnik halla założyłem na przewodzie który łączy  główną skrzynkę bezpieczników obok silnika z akumulatorem w bagażniku.Tym przewodem odbywa się ładowanie akumulatora jak również zasilanie systemów samochodu po otwarciu drzwi kierowcy i uruchamianiu samochodu.Do małej skrzynki bezpieczników obok akumulatora w bagażniku jest podłączone tylko zasilanie urządzenia pomiarowego.Nie ma to wpływu na pomiar.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl