Autor Wątek: Co przemawia do zakupu oleju 0W20 do hybrydy w ENESOIL zamiast oryginału toyoty  (Przeczytany 31036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Dzień doby.
1. Teorie są różne, generalnie warto. A napewno nie zaszkodzi
2. Nie sprzedają tego. Kupując samemu i dostarczając im na wymianę możesz zostać obciążony solidna kwota za recykling starego oleju
Fabrycznie jest zalany 0W16 około 4l
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Nitek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Jak jest z mieszalnością Eneosów X Prime. Czy można mieszać 0w20 z 5w30 ? Jakie proporcje są dpuszczalne ? Analyser co doradzisz do Corolli 2019 1.6 132km z LPG ?

Generalnie nie zalecamy mieszania dwóch różnych lepkości
analyser fajne, że ktoś z merytoryczną wiedzą jest na tym forum. Mam kilka pytań.

Toyota Corolla 2022r 2,0 Hybrid 184KM (135KW) funkcja dobierz olej na stronie eneosoil.pl sugeruje
1. Eneos Sustina 0W20
2. Eneos Ultra 0W20 a
lternatywnie Eneos X Prime 5W30

Ja od początku zalewam olejami o fabrycznej lepkości 0W16.

1. Proszę o informację jaki olej Eneos będzie najlepszym wyborem dla tego silnika.
2. Czy patrząc od strony producenta oleju nie lepszym wyborem będą oleje klasy 0W20, lepiej zadbają o zabezpieczenie silnika?
3. Proszę o informację czy mój ostatni wybór Eneos X Prime 0W16 jest odpowiedni. 
4. Po poprzedniej wymianie zostało mi około 0,5 litra oleju Eneos X 0W16 Ultra czy mogę go zmieszać przy kolejnej wymianie z Eneos X Prime 0W16?

pozdrawiam

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
analyser fajne, że ktoś z merytoryczną wiedzą jest na tym forum. Mam kilka pytań.

Już Ci nie odpowie, nie pracuje w Eneos
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer

Już Ci nie odpowie, nie pracuje w Eneos
Szybko poszło…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
1. Proszę o informację jaki olej Eneos będzie najlepszym wyborem dla tego silnika.
2. Czy patrząc od strony producenta oleju nie lepszym wyborem będą oleje klasy 0W20, lepiej zadbają o zabezpieczenie silnika?
3. Proszę o informację czy mój ostatni wybór Eneos X Prime 0W16 jest odpowiedni. 
4. Po poprzedniej wymianie zostało mi około 0,5 litra oleju Eneos X 0W16 Ultra czy mogę go zmieszać przy kolejnej wymianie z Eneos X Prime 0W16?

1 taki, jaki przewidział konstruktor w pierwszej kolejności: 0W-16
2 patrz wyżej
3 ma bdb opinie po testach lab na oilclub a to jest miarodajne
4 nie dziaduj, do silnika wchodzi równo jedno całe opakowanie 4l, dolewek się nie wykonuje - to nie TFSI

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
4, spokojnie możesz mieszać

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1

Ja ci doradził @Colin. Dodam, że taki zleżały w butelce olej miał kontakt z powietrzem, w którym jest ok 20% tlenu więc proces utleniania się dokonywał. Ja bym nie lał. Chyba że była mała butelka (z małą ilością powietrza) czyli pod sam korek i to dobrze zakręcony. A jeśli nie, ja takie czyste niedobitki wykorzystuję w gospodarstwie domowym do smarowania różnych rzeczy.

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Ale mieszacie z tymi olejami i mam teraz mętlik w głowie.
Mój mechanik twierdzi tak: jeździsz dużo po mieście i dość dynamicznie to 5w30 (wymiana co 15tys km), jeździsz trasy dość spokojnie to 0w16 lub 0w20 (wymiana co 10tys km).
Niestety nie wiem co było wlane wcześniej, bo auto było sprowadzone w zeszłym roku z Włoch Toyota nie ma dostępu do informacji z serwisu z zagranicy. Właściciel z Polski przejechał od listopada do teraz 3tys km i nie zmieniał oleju.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
jeździsz dużo po mieście i dość dynamicznie to 5w30 (wymiana co 15tys km
Ciekawe, bo w instrukcji jest inaczej oraz co innego mówią wyniki analiz oleju. Miasto lekki olej oraz skrócony interwał - ciężkie warunki pracy silnika.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
                                          lk40    lk100     indx
ENEOS 0W-16 X Prime wg Eneos [4]         26.1,       6.4,       215
TGMO 0W-16 wg ASO [1]                           27.5,       6.5        204 [2]
ENEOS 0W-20 X Prime wg Eneos [4]         28.3,       7.6,       258
TGMO 0W-16 wg ExxonMobil [3]                32,5,       7.1        191
TGMO 0W-20 Advanced Fuel Economy [5]  36.84,     8.58,     222.4

Parametry TGMO obarczone wątpliwościami z racji różnych źródeł ich pochodzenia (Toyota raczej chyba ich nie podaje).

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
Używam 0W-16 TGMO i przymierzam się do Eneos.
Widzę tu ENEOS 0W-20 X Prime jako kandydata najbardziej przypominającego mój olej. Swojego jednak nie badałem więc opieram się na parametrach podanych tu przez ASO ale wahając się do Mobila gdyż za bardzo już Toyocie nie wierzę.

Sieczka ale nie dało wysłać wszystkiego naraz.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
obciążony solidna kwota za recykling starego oleju

A jak zechce zabrać na PSZOK to mu dadzą ? Może zawsze PDF papiera z PSZOK im przesłać. No ciekawe bo olej za olej idzie, klient płaci za ten czy inny, nadmiar opłaty widać celowy. Może do UOKIK zgłosić.

« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2024, 23:43:41 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
nie pracuje w Eneos

Ło matko mit Eneosa w ASO Toyoty upadł. Analyzer wróci z inną marką i myk zamiana nastąpi.  :-)

dolewek się nie wykonuje

Ale warto kontrolować, by się nie okazało, że wiadro przybyło.  :shock:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
jeździsz dużo po mieście i dość dynamicznie to 5w30 (wymiana co 15tys km), jeździsz trasy dość spokojnie to 0w16 lub 0w20 (wymiana co 10tys km)

Ja bym tylko 10kkm dał zawsze.

Sorki za posty pod postami, ale jakieś łograniczenia do 600 znaków tu weszły.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2024, 23:47:26 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl