Autor Wątek: Co przemawia do zakupu oleju 0W20 do hybrydy w ENESOIL zamiast oryginału toyoty  (Przeczytany 31013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Toyota nie ma dostępu do informacji z serwisu z zagranicy

Muszą ci dać namiar na centralę z Włoch, tam odpowiedzą, gorzej może być z ASO, bo to osobne byty. Ja z DE uzyskałem sporo info, oczywiście nie wszystkie. Bo od pwenego momentu ASO z de chciało kasy za info. Także jest do załatwienia.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Oleje można mieszać, w tej samej lepkości tym bardziej. Też zależy ile dolewasz tego "innego" niby. Do 500ml na 4L to ja bym się nie obawiał. Sam ostatnio wlałem 600ml, złożone z 4 olejów, 2 były 5W40, 2 były 5W30. Inne auto. Im bliżej wymiany, tym śmielej. Ale nic co było by poniżej najniższej zalecanej lepkości.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Co przemawia do zakupu oleju 0W20 do hybrydy w ENESOIL zamiast oryginału toyoty
« Odpowiedź #92 dnia: 14 Października 2024, 23:04:13 »
1 taki, jaki przewidział konstruktor w pierwszej kolejności: 0W-16
2 patrz wyżej
Jeśli idzie o KV, 0W-20 X Prome nie rózni się chyba znacząco od 0W-16.
Cytuj (zaznaczone)
3 ma bdb opinie po testach lab na oilclub a to jest miarodajne [..]
Co z tego skoro nic o nim nie wiadomo co z nim po np. 4k km. Na Oilclub i w sieci długo szukałem UOA hybrydy żeby nie był rozcieńczony paliwem i nic nie znalazłem.

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
Miasto 8-10k, trasa 13-15k wymiana i tyle w temacie

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Miasto 8-10k, trasa 13-15k wymiana i tyle w temacie

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Ale w hybrydzie na odwrót:-)

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
A od kiedy tak jest? wskaż jakiś merytoryczny dowód na to, bo próbujesz obalić ogólną zasadę wymiany oleju.
Cięższa praca dla oleju jest w mieście poprzez ciągłe ruszanie,większe obciążenie silnika niż jazda po autostradzie załóżmy z jednostajną prędkością gdzie nie występują naprężenia i obciążenia silnika.
Sam mam w domu dwie hybrydy jeżdżę od 10 lat a dobry kolega ma salon Toyoty, tylko uśmiechnął się na to mówiąc Internetowi znawcy

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
Moge sprostować swoją wcześniejszą wypowiedź odnośnie wymiany że nie 8 a te 10k to jest dobry moment na wymianę.
Piszesz że 80% jeździsz na elektryku,piękny wyniki dla moich Lexusów wynik nie osiągalny. To też zależy od kierowcy, aglomeracji, pojemności silnika jak i baterii, ale spoko niech każdy wymienia według swojego uznania.
Ja osobiście bardzo dbam o silnik i odkąd wyszedł dodatek firmy Archoil, Nano C5 przy każdej wymianie zalewam go również i szczerze każdemu polecam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kolejny „ceramizer”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Osobiście u siebie zawsze zmieniałem i będę zmieniał olej po roku bo u mnie roczne dystanse to okolice 8/9tyś.
Też dbam o silnik i zalewam Eneos X-Prime 0w20 razem z Oilsyn Nano C5.
Potwierdzam, że hybryda V generacji potrafi się włączyć przy 120km/h ale oczywiście na prostej drodze jak i z górki choć są wyjątki bo jak mamy długi zjazd i bateria załadowana na full to od razu przełącza się na spalinówkę bo bateria już nie przyjmie. Przerobiony temat w drodze ze Szczecina do Riva del Garda przez Austrię 1131km od granicy w Kołbaskowie i przejechane na prądzie 188km a w drodze powrotnej 182km na prądzie według aplikacji My Toyota

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
"Nie jest zalecane stosowanie wersji regeneracyjnej w silnikach o przebiegu poniżej 50 tys"
Tak to jest jak nie czytamy do końca
100ml. wersja modyfikator tarcia 149zł. można używać w nowych silnikach po wstępnym dotarciu
100ml regenerator 299zł. używamy w silniku po min. przebiegu 50tyś
Ceny ze strony Oficjalnego sklepu Archoil

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Co przemawia do zakupu oleju 0W20 do hybrydy w ENESOIL zamiast oryginału toyoty
« Odpowiedź #100 dnia: 04 Sierpnia 2025, 18:43:35 »
Ciekawe to jest lanie regeneratora po 50 tyś w nowym silniku.

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 04 Sierpnia 2025, 19:10:40 »
al9 postaram się to skrócić do paru zdań odnośnie tego dodatku. Pewnie znasz znacie forum oilclub.pl tam jest dział dedykowany dodatkom firmy Archoil takim jak nanoC5, lub Ar9100 czy 9400 i inne środki. Jest kolega Wlyszkow z tego sklepu który doradzi podpowie jaki środek do jakiego silnika wlać. Podajesz mu przebieg sposób jazdy itp i odpowiedni środek zaproponuje do twojego auta tak samo na stronie sklepu masz wszystkie informacje
sklep.archoil.pl
W zależności od przebiegu auta stosuje się modyfikatory,regeneratory itp. Ja jako jeden z pierwszych jeśli nie pierwszy dostałem ten zaszczyt używania NanoC5 jestem bardzo zadowolony. Wcześniej gdy odpalałem Lexusa w garażu przez pierwsze dwie sekundy chodził tak jakby na ssaniu po czym po prostu się wyrównały i chodził równo po wlaniu tego środka i zrobieniu trasy do dnia dzisiejszego w obu autach po odpaleniu nie występuje już efekt podwyższonych obrotów przez te dwie sekundy silnik chodzi równo cicho i ciszej. Co zauważyłem, a no że silnik dłużej się nagrzewa poprzez to że zredukowane jest starcie. Nie jest to jakaś duża różnica ale taką mam obserwację. Lexus GS450h na przebiegu już ponad 360k i rozrządu nie słychać wszystko chodzi równiutko odpukać bateria też dobrze się sprawuje ale to dlatego że mniej jezdze po mieście a 95% jazdy to autostrada. Spalanie w GS-ie jak i w LS 600h po wlaniu NanoC5 wpadło o jakieś 0,7 l
Miało być krótko ale nie da się ;)

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 04 Sierpnia 2025, 19:35:48 »
al9 masz nowy samochód i regenerator tobie nie potrzebny. Przypuszczam, że interwałów nie będziesz przeciągał i pewnie olej dobrej jakości używasz. Jak chcesz lać to lej modyfikator tarcia. Ja przy 3tyś. wymieniłem olej i dałem Nano C5 i będę go używał co wymianę bo cena 149zł raz w roku budżetu mi nie nadszarpie. teraz mam 5tyś. i co zauważyłem to, że silnik równo i ciszej chodzi a czy mniej pali to jeszcze nie liczyłem. Tankowałem na Kołbaskowie pod korek i prędkość 120. po dokładnie 500km zatankowałem pod korek 25,46l. 2 osoby na pokładzie, cały bagażnik załadowany i mocny deszcz na drodze.

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Sierpnia 2025, 19:49:33 »
ostry2407 mogę z całą pewnością napisać że spalanie spadło latam stałą trasą autostrada 550 km w jedną stronę 550 w drugą stronę od ośmiu lat obu autami więc tą drogę znam jak własną kieszeń. Przed wlaniem C5 widziałem jakie jest spalanie a po wlaniu w obu autach spadło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl