Autor Wątek: RAV 4 2.0 - czy po kilku tysiącach kilometrów przebiegu niższe zużycie paliwa?  (Przeczytany 6884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
Cześć,

Kilka dni temu miałem okazję ponownie przejechać się RAV4 2.0 AWD.
Takim samym samochodem, z przebiegiem około 4.000km jechałem
kilka miesięcy temu i wtedy spalanie po mieście było ok 7.5/100km (20 minut jazdy)

Ostatnim razem jednak spalanie było raczej 8,5L/100km. Tyle, że był to samochód
z przebiegiem poniżej 1.000km.

Moje pytanie - czy jest szansa, że samochód po kilku tysiącach kilometrów będzie
zachowywał się ze spalaniem tak jak ten pierwszy.

Pozdrawiam,
Marek

PS. Kolejny raz muszę stwierdzić, że RAV4 w wersji manual jest bardzo cichy, znacznie cichszy
od CVT i e-CVT.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Na średnie roczne 7.5 po samym mieście to szans nie daję żadnych (choć miasto to pojęcie względne). No może jak miasto bez korków, a odcinki jazdy tak pow. 8km. najlepiej 10-15km wtedy tak, nawet 6.5l/100.
Mój CVT AWD z przebiegu 30kkm ma na ten moment równe 8l/100 średnie z 80%miasto i podmiejskie, a 20% trasa.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2023, 16:00:58 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
Silnik po pierwszych kilometrach "układa " sie  . Wszystkie elementy docierają się . Bardzo ważne aby wylać ten syf który jest w silniku za jakiś czas np 2000 km . Zalać 0-W16  i cieszyć się jazdą .
Tak wiem producent tego nie zaleca  ale zdrowy rozsądek mówi co innego . Tak zawsze robię ze wszystkimi moimi samochodami i nigdy tego nie żałowałem. :-)
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
kilka miesięcy temu i wtedy spalanie po mieście było ok 7.5/100km (20 minut jazdy)

Moje pytanie - czy jest szansa, że samochód po kilku tysiącach kilometrów będzie

Pozdrawiam,
Marek

Dla mnie to nie szansa ale pewnik - nie chcę zostać zakrzyczany na temat docierania :grin:, więc powiem: silnik przez pierwsze kilometry (tak do ok. 2000) "się układa" i spadek spalania to rzecz normalna.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
(20 minut jazdy)
Pewnie silnik się ułoży i spalanie nieco spadnie, ale nie sądzę że o litr. 20 minut to zajmuje doprowadzenie oleju do temperatury roboczej, co pochłonie największą ilość energii. Pomijam zasady liczenia komputera, bo ten ma swoje algorytmy i pewnie nie odmierza ilości paliwa powracającego. Ale nawet ta sama droga w obie strony może zużyć różne ilości paliwa. Także wg mnie z takich przejażdżek nie ma sensu wyciągać wniosków.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
Bardzo ważne aby wylać ten syf który jest w silniku za jakiś czas np 2000 km . Zalać 0-W16  i cieszyć się jazdą .
Tak wiem producent tego nie zaleca  ale zdrowy rozsądek mówi co innego . Tak zawsze robię ze wszystkimi moimi samochodami i nigdy tego nie żałowałem. :-)
O ile nie było zaleceń to nigdy tak nie robiłem i też nie żałowałem.

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Trudny wybór mnie czeka. Albo RAV4 AWD manual albo pójście w stronę hybrydy.
Moje trasy to codziennie 6 km do pracy (w tą i tamtą) a co dwa dni dłuższa trasa ok 30km + wakacje (pewnie około 1500-2500)

Średnio robię ok. 9.500 km rocznie więc jeśli manual spali średnio 8,5 a hybryda 6 to dodatkowy koszt benzyny to ok 1.500 PLN rocznie.
Różnica w ofercie między manualem a hybrydą to 26.000 więc inwestycja w hybrydę (patrząc tylko na spalanie) zwróci mi się
w 16 lat. Wątpię aby baterie w hybrydzie tyle wytrzymały (rozszerzona gwarancja to 10 lat).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Manual Ci nie spali tyle przy takich odcinkach, góra 8l.
Ja jednak odradzam manual, weź  automat bez względu na napęd.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Sprawdź ile jeżdżą akumuatory w Priusach...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4

Średnio robię ok. 9.500 km rocznie więc jeśli manual spali średnio 8,5 a hybryda 6 to dodatkowy koszt benzyny to ok 1.500 PLN rocznie.
Różnica w ofercie między manualem a hybrydą to 26.000 więc inwestycja w hybrydę (patrząc tylko na spalanie) zwróci mi się
w 16 lat. Wątpię aby baterie w hybrydzie tyle wytrzymały (rozszerzona gwarancja to 10 lat).
Mój przebieg roczny jest trochę większy (ok12 000km km) ale te same argumenty przemawiały za tym aby wziąć benzynę tym bardziej, że planuję max 5-6 lat pojeździć. A najlepsze jest to , że mam już potencjalnego kupca na tę Toyotę. Jego brat ok 20 lat temu kupił ode mnie czteroletnią Felicje z przebiegiem 50tyś km i był przez 10 lat bardzo zadowolony.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
w 16 lat
Za bardzo upraszczasz temat...
1. Hybryda jest dużo elastyczniejsza i lepiej przyspiesza w całym zakresie prędkości (a zwłaszcza przy tych wyższych prędkościach, gdzie to jest najważniejsze)
2. Porownujesz cenę manualna w benzynie z automatem w hybrydzie - to jednak inny komfort jazdy. Jak już, to porównuj automat z automatem
3. Nie patrzysz w ogóle na wartość auta przy sprzedaży - hybryda w automacie będzie po kilku latach sporo więcej warta, niż benzyna w manualu, więc sporą część tej dopłaty odzyskasz przy sprzedaży
4. Czy w manualnej skrzyni jest w ogóle tempomat adaptacyjny? Nawet jeśli tak, to nieużywalny w korkach, gdzie według mnie jest super rozwiązaniem

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Pomijam zasady liczenia komputera, bo ten ma swoje algorytmy i pewnie nie odmierza ilości paliwa powracającego
Bzdury piszesz. Algorytm oparty jest na precyzyjnej znajomości dawki wtrysku a nie przepływu paliwa.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
O Boże 1 litr paliwa więcej, i tragedia i się nie opłaca, :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Pomijam zasady liczenia komputera, bo ten ma swoje algorytmy i pewnie nie odmierza ilości paliwa powracającego
Bzdury piszesz. Algorytm oparty jest na precyzyjnej znajomości dawki wtrysku a nie przepływu paliwa.
Gdyby to tak pięknie było, to zużycie z komputera idealnie by się pokrywało ze zużyciem rzeczywistym. A tu często różnice są znaczne. Prawda o zużyciu paliwa wychodzi przy obliczeniu objętości od tankowania do tankowania (pod korek).
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2023, 08:45:14 wysłana przez surrender »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Cześć,

Kilka dni temu miałem okazję ponownie przejechać się RAV4 2.0 AWD.

Pozdrawiam,
Marek

PS. Kolejny raz muszę stwierdzić, że RAV4 w wersji manual jest bardzo cichy, znacznie cichszy
od CVT i e-CVT.
4. Czy w manualnej skrzyni jest w ogóle tempomat adaptacyjny? Nawet jeśli tak, to nieużywalny w korkach, gdzie według mnie jest super rozwiązaniem

Tak, jest adaptacyjny. Ale i tak w większości przejechanych km go nie używam, bo niestety ale jadąc po S lub A w ciągu dnia nie spełnia moich oczekiwań.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl