Autor Wątek: uszkodzona szyba przednia  (Przeczytany 6136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
uszkodzona szyba przednia
« dnia: 11 Maja 2023, 09:54:38 »
Rav4 22, dostałem kamieniem, dzwoniłem do serwisu o możliwość  wstawienia szyby z plug ina( podobno akustyczna), ale podobno nie ma takiej możliwości, tylko zgodna z numerem nadwozia.  Ktoś przerabiał wymianę szyby, jakieś uwagi??? Posiadam ochronę zniżek ubezpieczenia
Na mieście Pilkington akustyczna z wymiana 2500zł w

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
Odp: uszkodzona szyba przednia
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2023, 09:58:03 »
Ja wymieniałem - wersja z podgrzewaniem w Selection, kosztów nie znam (auto służbowe). Wymienili mi właśnie na Pilkingtona, skutek uboczny - całkowity brak problemów z mazaniem wycieraczek na co cierpi oryginał.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2023, 12:33:05 »
U mnie też po spotkaniu z kamieniem wymieniłem szybę. W serwisie mieli mały kłopot, bo podobno pod moim Vin-em były dwie wersje szyb i otrzymali taką, która nie pasowała (nie znam szczegółów). Drugie dostawa i już było ok. Wersja z podgrzewaniem (EXE).

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2023, 12:43:51 »
Ta ochrona zniżek to nie działa. Zawsze znajdą jakiś powód na podwyżkę. Też miałem podobną sytuację i się z tego wyleczyłem. 2500 to naprawdę niedużo jak na taką naprawę. W ASO biorą więcej

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2023, 14:11:19 »
Ja już dwa razy wymieniałem (szyba z podgrzewaniem). Drugi raz na Pilkington - podobnie jak u kolegi @Boldwyn problem z mazaniem się rozwiązał.
Mam ubezpieczenie szyba chyba za 150 PLN. Przy SUV warto wziąć bo łapią kamienie.

Zapytaj w Pilkington czy nie ma takiej możliwości. Mnie gość tłumaczył w Pilkington, że akustyczna nie znaczy grubsza. Nie wiem czy dobrze go zrozumiałem ale wydaje mi się, że powinni mieć do nie PLUG-IN też taką szybę.   

*literówka

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2023, 20:32:11 »
Ten Pilkington był zakładany w serwisie gdy auto było na gwarancji???

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2023, 22:48:32 »
U mnie po niecałych 4 latach od kupna. Ale firma leasingowa jeszcze w czasie trwania gwarancji naprawy blacharskie i podobne (akurat nie u mnie tylko w innych firmowych samochodach) robiła poza ASO.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2023, 14:59:03 »
U mnie nie. Za drugim razem w drugim roku użytkowania tak jak pisałem już gdzieś wcześniej ktoś przy ubezpieczeniu nie zaznaczył w ubezpieczeniu szyby na oryginałach i PZU wysłało mnie do Pilkingtona. Ale auto cały czas na gwarancji.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2023, 10:01:21 »
Ta ochrona zniżek to nie działa. Zawsze znajdą jakiś powód na podwyżkę. Też miałem podobną sytuację i się z tego wyleczyłem. 2500 to naprawdę niedużo jak na taką naprawę. W ASO biorą więcej
Ubezpieczenie szyb to jedyne dodatkowe ubezpieczenie, które faktycznie warto wziąć, chociaż, zależy od ceny, bo przy 200zl, gdzie pełny pakiet ubezpieczenia kosztuje 2000zl, to przy szkodzę traci się +-10% (chociaż to są tak zaawansowane wzorce, że bywa różnie), no to nie warto, ale 200zl przy 5-6k to już tak.
Mnie gość tłumaczył w Pilkington, że akustyczna nie znaczy grubsza.
.
Przednienszyby akustyczne mają po prostu dodatkową warstwę folii i tyle, przecież przednia szyba w każdym aucie jest klejona z dwóch (żeby się nie rozsypała), boczne muszą być grubsze, bo normalnie to pojedyncze szkło, więc muszą skleić dwa cieńsze kawałki, które z folią będą grubsze niż pojedyncza szyba.

Offline Marcin67PL

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maja 2023, 20:55:46 »
czy po wymianie szyby wasze serwisy (lub sami może robiliście) kalibrację kamery systemu ADAS? (przy każdej wymianie szyby lub zderzaka trzeba to robić).

Jeśli tak to ew. gdzie?

Pozdrawiam

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maja 2023, 21:05:50 »
czy po wymianie szyby wasze serwisy (lub sami może robiliście) kalibrację kamery systemu ADAS? (przy każdej wymianie szyby lub zderzaka trzeba to robić).

Jeśli tak to ew. gdzie?

Pozdrawiam
To takie nowe naciąganie na kasę.
No chyba, że nowa szyba ma inny współczynnik przeźroczystości :).

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maja 2023, 21:09:06 »
Do kalibracji potrzebny jest tester, specjalna tarcza i sporo miejsca. Konkretne szczegóły zależą od modelu.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Marcin67PL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maja 2023, 21:30:39 »
Jeśli tak to ew. gdzie?

Pozdrawiam
To takie nowe naciąganie na kasę.
No chyba, że nowa szyba ma inny współczynnik przeźroczystości .[/quote]

Totalnie nie o to chodzi. To nie ma nic wspólnego z współczynnikiem przeźroczystości (nie mówię o przyciemnianiu szyby przedniej (bo to już totalnie nieporozumienie) ale Kalibracja kamery w systemie ADAS odpowiada za min. twoje bezpieczeństwo. A w szczególności utrzymanie w pasach ruchu bez włączonego tempomatu aktywnego oraz z włączonym.

Niestety ogólna świadomość powyższych aspektów posiadaczy samochodów z tym systemem jest bardzo niska. A szkoda bo sprzedawcy mogli by więcej przekazywać informacji potencjalnym klientom.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2023, 21:35:56 wysłana przez Marcin67PL »

Offline Marcin67PL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maja 2023, 21:37:32 »
Do kalibracji potrzebny jest tester, specjalna tarcza i sporo miejsca. Konkretne szczegóły zależą od modelu.

Miałem na myśli - sami - w specjalizującym się warsztacie. A nie podczas wymiany szyby (nie wiem czy ASO również kalibruje)?

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maja 2023, 10:14:44 »
U mnie robił to serwis wymieniający szybę (firma leasingowa umawiając wymianę brała pod uwagę tylko serwisy które mogły zrobić kalibrację).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl