Autor Wątek: Ładowanie telefonu USB-C  (Przeczytany 24175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Ładowanie telefonu USB-C
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Października 2023, 19:27:37 »
Tylko jak pisałem - to zamoczenie było 3 miesiące temu, a problem występuje tylko w aucie...

Pogooglalem w międzyczasie i widzę, że nie jestem z tym jedynym. Ludzie mają ten sam problem (tylko w aucie) w różnych samochodach i to raczej (prawie) przy każdym połączeniu, a nie jak u mnie co jakiś czas. wygląda bardziej na problem samsunga, ale czemu objawia się tak losowo, to ciężko powiedzieć.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Listopada 2023, 23:29:23 »
A ja mam strasznie dziwny problem. Przez 1.5roku użytkowania rav4 było ok na 2 różnych telefonach. Jakieś 3 miesiące temu zamoczylem mojego Samsunga i po podpięciu go do ładowarki, wyświetliło się ostrzeżenie, że gniazdo jest wilgotne i mam go natychmiast odpiąć. Od tego czas problem co jakiś czas powraca, ale... tylko w aucie! Na ładowarkach stacjonarnych jest ok.

Pierwsza myśl, to oczywiście wymiana kabla, ale niestety to nie pomogło. Gniazda: próbowałem obydwa w podłokietniku i jedno z tyłu - wszędzie to samo. Ostatnio kilka razy podłączyłem telefon do ładowarki w gnieździe zapalniczki i wydaje się, że tutaj problemu nie ma.

Dość ciężko się to niestety testuje, bo problem nie występuje zawsze, a tylko co jakiś czas, a dodatkowo dzięki posiadaniu AAW rzadko podpinam telefon w aucie, ale jest to dla mnie mega dziwne... jakiś "krzywy" prąd w tych gniazdach, czy co?

Jakby ktoś miał ten problem, to polecam.... napisać o tym na forum:) od czasu tego postu nie powtórzyło się ani raz, a celowo dość często podpinalem w aucie ładowanie, żeby protestować:P

Poważnie: nie wiem, być może któraś aktualizacja softu poprawiła....

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Listopada 2023, 23:44:17 »
W trakcie wakacji też udało mi się zamoczyć mojego Samsunga A52 i to niestety w wodzie morskiej. Dostał wody podczas wywrotki kajaka. Mam drybag ale wtedy telefon miałem w kieszeni.
Po przepłukaniu w czystej wodzie i wysuszeniu pokazał mi kilka razy komunikat o zawilgoceniu złącza USB. Wysuszyłem suszarką, poczekałem dzień i przestał dawać te komunikaty.
A52 ma IP67 tak, że problemu być nie powinno jednak komunikaty były ale tylko w zwykłej ładowarce, w samochodzie nie.
Może pomoże przepłukanie złącza i wtyczki czystym spirytusem i dokładne osuszenie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Listopada 2023, 01:04:01 »
Teraz to raczej musztarda po obiedzie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Listopada 2023, 08:25:11 »
Jeśli telefon ma jakąś klasę szczelności to ten komunikat świadczy o tym że zanieczyszczenia dalej są w gnieździe lub we wtyczce i warto spróbować je usunąć.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Listopada 2023, 09:05:38 »
A jaki AAW macie?
Motorola MA1. Polecam. Działa stabilnie, połączenia z Galaxy S21 nie zerwało ani razu od 2 miesięcy używania. Łączy się szybko.

Offline kajak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Rav4 2.5
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Stycznia 2024, 13:23:39 »
Cześć,

Pobijam zapytanie o AAW? Z jakich korzystacie / polecacie?
Korzystając z iPhona (po kablu) -> nawigacja + spotify telefon się rozładowuje szybciej niż jego ładowanie.

Pozdrawiam,

Rav4 HYBRID 2.5H222 E-CVT Executive / 4x4

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Stycznia 2024, 16:04:10 »
Zmień na samsunga to nie będziesz mieć problemu ;) mi czy na kablu czy na indukcji ładnie go ładuje i poziom naładowania rośnie w trakcie podróży.

Offline kajak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Stycznia 2024, 17:10:39 »
heh :)
Tak to jest z tym jabłkiem.

Muszę się zaopatrzyć w te urządzenie bezprzewodowe.
Jest jakiś godne, sprawdzone?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Ładowanie telefonu USB-C
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Stycznia 2024, 17:12:26 »
Ja po wstępnych problemach używam 14 MaxPro  na indukcji. Nie ma problemu z ładowaniem w trakcie nawigacji i CP.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Stycznia 2024, 17:21:13 »
heh :)
Tak to jest z tym jabłkiem.

Muszę się zaopatrzyć w te urządzenie bezprzewodowe.
Jest jakiś godne, sprawdzone?

Ja chyba nie bardzo rozumiem... Twój problem polega na tym, że telefon się rozładowuje jak jest podpięty po kablu i chcesz go rozwiązać kupując bezprzewodowego dongle'a?

Nie chodzi ci czasem o jakiegoś androidowego boxa, którego używałbyś zamiast streamowac z telefonu?

Offline kajak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Stycznia 2024, 17:54:25 »
kurcze, możę ja coś mylę  :shock:
Ładowanie indukcyjne działa słabo - jeśli już ładuje, to bardzo wolno. Najczęściej nie ładuje, bo dioda zaczyna mrugać.
Natomiast przy podłączonym kablu i włączonej nawigacji (czasami dodatkowo spotify) tel się rozładowywuje szybciej niż ładuje.

Dlatego może rozwiązaniem na to będzie apply car bezprzewodowe?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Stycznia 2024, 18:22:24 »
???
I  co bezprzewodowo będzie się ładować? Bo i tak kabel będziesz musiał zapiąć do telefonu i być ograniczonym prądem maksymalnym ładowania z gniazda USB (około 1A)

Można stosować aa/Cp bezprzewodowo i zakupić fast chargera ale to i tak na kablu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kajak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Stycznia 2024, 19:49:31 »
Czyli wychodzi na to, że indukcja działa mi niepoprawnie.
Ona praktycznie nie ładuje, nawet jak nie używam nawigacji.

Obstawiałem, że iphony może mają jakąś inną baterie dlatego nie chce się ładować.
Stąd wymyśliłem, że przy bezprzewodowym Apple car bateria nie będzie tak się zjadała.

PS.
Przy fast chargé nie będzie pewnie działała nawi?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Stycznia 2024, 20:22:26 »
Raczej bym się zastanowił czemu na kablu telefon się nie ładuje a rozładowuje, bo to jest IMO dziwne. Choć ja iphona nie mam ale z tego co tu kojarzę, to zarówno dla androidów czy iphonow szybciej ładuje się po kablu w toyocie i na dłuższe trasy ludzie wpinają do ładowania po kablu telefon. A to nowy telefon? Może bateria już słaba albo w tle jakieś inne aplikacje działają i rozładowują baterię? Próbowałeś jakiś inny telefon podłączyć czy z niego jak korzystasz z carplay czy android-auto to też bateria nie wytrzymuje?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl