Autor Wątek: Ładowanie telefonu USB-C  (Przeczytany 24140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Ładowanie telefonu USB-C
« dnia: 15 Maja 2023, 09:43:37 »
Mam do Was pytanie odnośnie ładowania telefonu po kablu z portów USB-C znajdujących się z tyłu (w podłokietniku), oraz w środku podłokietnika w Waszych autach.
U mnie problem objawia się tym, że telefony, które mają akumulatory powyżej 4000mAh nie ładują się (ikona ładowania jest, ale procent baterii nie przybywa). Sprawdzone na A52 i A54.
Do 4000mAh nie ma problemu, ładuje nawet w trakcie używania. Sprawdzone na S21 i S23.
Oczywiście do testów używałem różnych przewodów, włącznie z oryginalnymi i przełączając się do wszystkich gniazd USB-C.
Czy spotkaliście się z takim problem?

PS Temat zgłoszony w serwisie, ale standardowo, nikt nic nie wie i podobno wysłali zapytanie do centrali.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Ładowanie telefonu USB-C
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2023, 10:39:25 »
Tzn, tam są zwykłe USB a nie USB-C ale pewno nie w tym problem. Generalnie jakieś telefony czasami były ładowane u mnie z tych gniazd i nikt nie zgłaszał problemów. Osobiscie natomiast zauważyłem, że gdy przez pewien czas miałem podpiętą kamerkę 7omai do gniazda USB w podłokietniku to kamerka jedynie co wykrywala napięcie i się włączała ale nie ładowała się i po pewnym czasie cały czas się wyłaczała z komunikatem o rozładowanej baterii. W/g opisu jest tam niby 2.1 A no ale to faktycznie do telefonu z baterią 4000mAh jest mało. Wychodzi że na oko po 2 godzinach pełne naładowanie by było. Może więc po prostu Toyota nie nadążyła i te gniazda są bezuzyteczne do nowych, duzych baterii
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2023, 10:54:58 »
Tzn, tam są zwykłe USB a nie USB-C ale pewno nie w tym problem. Generalnie jakieś telefony czasami były ładowane u mnie z tych gniazd i nikt nie zgłaszał problemów. Osobiscie natomiast zauważyłem, że gdy przez pewien czas miałem podpiętą kamerkę 7omai do gniazda USB w podłokietniku to kamerka jedynie co wykrywala napięcie i się włączała ale nie ładowała się i po pewnym czasie cały czas się wyłaczała z komunikatem o rozładowanej baterii. W/g opisu jest tam niby 2.1 A no ale to faktycznie do telefonu z baterią 4000mAh jest mało. Wychodzi że na oko po 2 godzinach pełne naładowanie by było. Może więc po prostu Toyota nie nadążyła i te gniazda są bezuzyteczne do nowych, duzych baterii

Od jakiegoś czasu są już montowane USB-C

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2023, 11:17:01 »
U mnie w C+S (prod 2020-10) z przodu telefony ładuję z ładowarki 12V / 2 x USB z gniazda zapalniczki w podłokietniku - telefony A52 mój i A40 żony - obydwa się bez problemów ładują.
Z USB-A pod kokpitem nie ładuję bo mam tam wpięty AAW.
Gniazda zapalniczki pod kokpitem nie używam bo nie lupie mieć spaghetti z kabli w tym miejscu.
Z tylnych gniazd (2 x USB-A) na długich trasach były ładowane tak Samsungi (telefon i tablet) jak i Xiaomi - nikt  nie zgłaszał problemów.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2023, 11:23:05 wysłana przez Markid »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2023, 11:24:09 »
Od jakiegoś czasu są już montowane USB-C
Spoko. Mam auto z końca 2021. W takim razie nie podpowiem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maja 2023, 11:27:48 »
Dziękuję koledzy za info. Dla uzupełnienia mój egzemplarz jest modelem na 2022r i mam tylko gniazda USB-C (oprócz gniazda przewidzianego pod AA).
W instrukcji jest informacja, że te gniazda są do zasilania o prądzie do 3A i napięciu 5V. Przy takich parametrach ładowanie smartfona nie powinno przysparzać problemów.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maja 2023, 11:32:59 »
Moje dzieci nie narzekają, ładują im się bez problemu (mogę skłamać ale chyba mają huawei p20 pro i s 21 ultra). Przynajmniej nigdy nie narzekały, że im się nie ładuje. Kable kupiłem oryginalne huawei 1,2m chyba. Może kabel jest problemem? MY23, kabel usb-c usb-c

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2023, 11:51:03 »
Moje dzieci nie narzekają, ładują im się bez problemu (mogę skłamać ale chyba mają huawei p20 pro i s 21 ultra). Przynajmniej nigdy nie narzekały, że im się nie ładuje. Kable kupiłem oryginalne huawei 1,2m chyba. Może kabel jest problemem? MY23, kabel usb-c usb-c

Huawei ma baterię 4000mAh, ale S21 ultra już 5000mAh, więc to cenna informacja. Przewody testowałem różne, ale jeszcze będę eksperymentował. Podpowiedziałeś z długością i przypomniało mi się, że mam jeszcze krótki przewód od powerbanka (oryginał Samsunga). Sprawdzę na nim. Dziękuję.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2023, 16:04:41 »
Korzystając z okazji założenia wątku o ładowaniu. Czy komuś z Was udało się włączyć na podstawce szybkie ładowanie bezprzewodowe korzystając QI? Jeśli tak to na jakich telefonach?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maja 2023, 17:42:12 »
Zwykle szybkie ładowanie bezprzewodowe jest dedykowane przez każdego producenta do produktów, które robią. W samochodzie trudno o takie warunki, więc wątpię, żeby ktoś miał szybkie ładowanie Qi. U mnie się ładuje całkiem sprawnie, ale nie jest to warp charge (oneplus).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maja 2023, 18:03:16 »
Właśnie po to powstał standard Qi, żeby było to kompatybilne z produktami różnych producentów...

Jeśli zaś chodzi o ładowarkę w rav4, to jak dla mnie ona działa bardzo różnie. Czasem ładuje, czasem nie, czasem bilans energetyczny przy włączonym navi i jakimś Spotify na plus, czasem na minus... Ostatnio np. telefon co chwilę rozłączał ładowanie i nie wiedziałem czemu, a pod koniec trasy zauważyłem, że jest dość ciepły, więc taki trop do sprawdzenia...

Telefon S23, wcześniej miałem S21 i wyglądało to jednak chyba gorzej (bilans energetyczny zdecydowanie częściej był na minusie)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maja 2023, 19:46:18 »
O to chodzi. Standardem Qi naładujesz każdy telefon, który obsługuje standard Qi. Ale wszelkie warpy, fasty itp. są dla każdej firmy inne. Mój oneplus zawsze jest na +, tzn. się ładuje do 100%, a nie wolno rozładowuje lub się nie zmienia.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Ładowanie telefonu USB-C
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maja 2023, 20:06:44 »
Syn ma jednak Samsung galaxy s21 fe (5g), akumulator to ma 4500 i mówi, że się ładuje jak w domu po kablu. A odnośnie bezprzewodowego to mój iphone 13 zwykły też się ładuje powoli, ale na plusie (dwie trzy apki odpalone na Carplay). Oczywiście pod warunkiem, że dobrze leży, bo łatwo jest krzywo położyć (fajna jest ta ikona ładowania na tablecie, nawet poziom baterii widac mniej więcej, mały gadżet a cieszy).

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maja 2023, 20:28:56 »
Ładowarka bezprzewodowa ma możliwość ładowania szybkiego ale trzeba za każdym razem wyklikać. Ładowarka normalnie ładuje z mocą 5W. Szybkie ładowanie to 10W lub 7.5W dla iPhone.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2023, 20:31:01 wysłana przez boniu »
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maja 2023, 22:03:37 »
Hmm.. w mojej instrukcji nie ma słowa o ładowarce. Ciekawe, czy też zadziała to potrójne naciśnięcie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl