Autor Wątek: Rozmair Felg 18" do Corolli Cross  (Przeczytany 11894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marmazzaa

• Toyot Leżący
  • *
Rozmair Felg 18" do Corolli Cross
« dnia: 20 Maja 2023, 12:20:18 »
Cześć,

wg internetów standardowe felgi w Corolli Cross mają rozmiar 7Jx18 ET50, w Polsce salon udzielił mi informacji że montują 7Jx18 ET40.
Mam zamówione auto z odbiorem późną jesienią i chciałem przygotować się przed zimą i dokupić komplet kół zimowych, w mojej okolicy jest dostępny komplet 7,5Jx18 ET45. Czy ktoś jest w stanie udzielić mi informacji czy fizycznie koła będą pasować?

Ewentualnie jakie OEMowe alufelgi Toyoty będą pasować do Corolli Cross? Zależy mi na kołach 18"

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Rozmair Felg 18" do Corolli Cross
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2023, 12:42:59 »
Nominalnie felgi to 7Jx18 ET40 (alu) oraz 6.5Jx17 ET35 (alu) i ET45 (stalowa). Załóż cokolwiek w tej okolicy. ET50 też wejdzie.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2023, 12:55:40 »
Na oponeo.pl masz fajne narzędzie: https://www.oponeo.pl/kalkulator-et-felg

Offline marmazzaa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2023, 13:09:44 »
Dzięki!

chodziło mi o potwierdzenie któregoś z użytkowników że 7,5Jx18 ET45 nie będzie zawadzać o wnętrze nadkoli np podczas skręcania.
Wg mądrej stronki oponeo opona będzie wysunięta 11,5mm w kierunku zawieszenia (wnętrza pojazdu).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2023, 13:24:05 »
11.5 mm to sporo, rozważ dystanse. (lub fizycznie sprawdź)
Druga sprawa to średnica otworu centralnego i rozstaw otworów na szpilki/śruby, no i ich liczba. Też muszą pasować. Na za duży otwór jest wyjdzie w postaci pierścieni, ale w drugą stronę nir ma.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2023, 13:26:46 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2023, 13:35:47 »
Jeśli wg konfiguratora felg https://www.oponeo.pl/felgi-aluminiowe będą pasować 8Jx18 ET45, to 7,5J z tym samym ET wejdą na pewno.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2023, 13:49:05 »
Co z tego że wejdą, jak np. wyjdą poza obrys auta?
Lepiej sprawdzić niż obudzić się z ręką w nocniku.
Nie twierdzę, że nie będą pasowały tylko wskazuję na co zwracać uwagę.

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2023, 21:50:20 »
Przed odbiorem swojej CC, miałem również problem z doborem kół zimowych - zostały mi po CHR-ce felgi alu: 7J x 18, rozstaw śrub: 5x114,3, ET 50, otwór centralny: 60,1mm - zatem teoretycznie powinny pasować do CC - jedyna różnica w offsecie tj. CHR: ET - 50, a CC : ET - 40.
Zadałem pytanie dwóm dealerom Toyoty - czy mogę w CC wykorzystać felgi z CHR - jednak kategorycznie oświadczali, że nie nadają się z uwagi na różnicę w odsadzeniu - a na pytanie o montaż dystansów twierdzili, że takich wynalazków oni nie montują (ponieważ nie są zgodne z homologacją na auto).
Auto odbierać miałem w środku zimy i na letnich nie zdecydowałbym się wyjechać z salonu - zatem musiałem szybko sprzedać felgi z CHR i wziąć same opony zimowe w salonie (nomen omen gratis) - bo właściwie wyboru wśród OEMowych to nie było, a u dealerów tylko komplety kół zimowych i to nie zawsze dostępne od ręki.    :embarassed:
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2023, 23:11:03 »
Mogłeś śmiało zastosować te felgi ( wyszłyby 10mm na zewnatrz, nie sadzę ze poza obrys, ew. Chlapacze i po sprawie) a ASO powiedziało Ci prawdę. Oficjalnie oni nie powinni  robić takich rzeczy bo w ich przypadku powinni trzymać się parametrów na które mają zgodę.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2023, 23:19:19 wysłana przez Krisman »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maja 2023, 23:56:25 »
Mogłeś śmiało zastosować te felgi ( wyszłyby 10mm na zewnatrz, nie sadzę ze poza obrys, ew. Chlapacze i po sprawie) a ASO powiedziało Ci prawdę. Oficjalnie oni nie powinni  robić takich rzeczy bo w ich przypadku powinni trzymać się parametrów na które mają zgodę.

Odwrotnie, schowałyby się 10mm do środka, dystans 10mm i po sprawie. ET w C-HR i w CC są dodatnie. Czyli dla C-HR ET 50mm, plus dystans 10mm daje ET 40mm jak w felgach OEM. Im mniejszy offset tym bardziej felga wysuwa się na zewnątrz, im większy offset tym bardziej felga chowa się w nadkolu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maja 2023, 23:57:15 »
Przed odbiorem swojej CC, miałem również problem z doborem kół zimowych - zostały mi po CHR-ce felgi alu: 7J x 18, rozstaw śrub: 5x114,3, ET 50, otwór centralny: 60,1mm - zatem teoretycznie powinny pasować do CC - jedyna różnica w offsecie tj. CHR: ET - 50, a CC : ET - 40.
Zadałem pytanie dwóm dealerom Toyoty - czy mogę w CC wykorzystać felgi z CHR - jednak kategorycznie oświadczali, że nie nadają się z uwagi na różnicę w odsadzeniu - a na pytanie o montaż dystansów twierdzili, że takich wynalazków oni nie montują (ponieważ nie są zgodne z homologacją na auto).
Auto odbierać miałem w środku zimy i na letnich nie zdecydowałbym się wyjechać z salonu - zatem musiałem szybko sprzedać felgi z CHR i wziąć same opony zimowe w salonie (nomen omen gratis) - bo właściwie wyboru wśród OEMowych to nie było, a u dealerów tylko komplety kół zimowych i to nie zawsze dostępne od ręki.    :embarassed:

Felgi masz/miałeś z dodatnim ET, nie z ujemnym jak napisałeś.

Offline marmazzaa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Maja 2023, 08:36:20 »
Czekam w takim razie na potwierdzenie posiadacze Corolli Cross że inna felga niż 7jx18 ET45 będzie pasować ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Maja 2023, 11:59:17 »

Odwrotnie, schowałyby się 10mm do środka, dystans 10mm i po sprawie. ET w C-HR i w CC są dodatnie. Czyli dla C-HR ET 50mm, plus dystans 10mm daje ET 40mm jak w felgach OEM. Im mniejszy offset tym bardziej felga wysuwa się na zewnątrz, im większy offset tym bardziej felga chowa się w nadkolu.
Zgadza się, "odwróciłem" Auta.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Rozmair Felg 18" do Corolli Cross
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Maja 2023, 12:13:19 »
Czekam w takim razie na potwierdzenie posiadacze Corolli Cross że inna felga niż 7jx18 ET45 będzie pasować ;)
Jeżeli stosujesz felgi/opony o tej samej szerokości to zwiększenie offsetu zawsze skompensujesz dystansami. Przy szerszych felgach/oponach może wystąpić kolizja z błotnikiem  (przy mniejszym offsecie) bądż z elementami zawieszenia (przy większym offsecie).

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maja 2023, 15:34:30 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl