Autor Wątek: Zakup, wynajem czy leasing samochodu?  (Przeczytany 7120 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
Zakup, wynajem czy leasing samochodu?
« dnia: 27 Czerwca 2023, 13:24:03 »
Zapewne każda z osób planująca zakup nowego samochodu zastanawia się nad formą finansowania: gotówka, kredyt, leasing czy coś innego. A może nie trzeba kupować samochodu żeby z niego korzystać. O ile leasing jest opłacalny w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej to już w przypadku osób fizycznych mija się z celem. No chyba że chodzi o zdolność kredytową. Od nie dawna mamy kolejną formę posiadania samochodu, tzw wynajem długoterminowy.

Nie ukrywam że zacząłem się tym interesować jeżeli chodzi o następny samochód po moim  W205 i jestem ciekaw waszego zdania.

Moje W205 kupiłem w kredycie 50/50 - tak mi pasowało, teraz biorąc pod uwagę utratę wartości nie wiem czy to był dobry pomysł. Samochód planuję użytkować do 4 lat. Jeżeli chodzi o wynajem długoterminowy to wiele marek ale też niezależnych firm ma swoją ofertę.

Jakieś doświadczenia?

pireus

• Gość
Odp: Zakup, wynajem czy leasing samochodu?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2023, 14:28:00 »
Jakieś doświadczenia?
Tak, jako osoba fizyczna, kupująca samochód do celów prywatnych, nie lubię nabijać portfela innym , żeby potem zostać bez pieniędzy i samochodu. Chyba że ten post ma reklamować wynajem długoterminowy, który wcale nie jest od niedawna. A jeżeli masz W205 (2014-221) to spokojnie jeszcze te 4 lata pojeździsz.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2023, 14:37:53 wysłana przez pireus »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2023, 14:44:38 »
Jeżdżąc nie naszym samochodem wszystko jest super do momentu aż trafi się dyskusyjna i bardzo droga w naprawie usterka (np. uszkodzenie silnika w skutek wady konstrukcyjnej powodującej ucieczkę płynu czy oleju).
ASO się na nas wypnie i uzna, że powinniśmy np. sprawdzać poziom płynu chłodzącego lub oleju przed każdą jazdą więc gwarancji nie uzna, bank który finansuje samochód stwierdzi, że nie obchodzi ich że nie możemy jeździć bo mamy zatarty silnik - raty mamy płacić, a kiedy spróbujemy założyć sprawę w sądzie to dowiemy się, że nie możemy - bo samochód nie jest nasz. I mamy problem :)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2023, 17:08:38 »
Choć może teraz mniej, to co do zasady samochód to nie dzieło sztuki i każdy tracił i traci na wartości i nie ma to związku z formą finansowania. W przypadku wynajmu długoterminowego, ze względu na przyjęty krótszy okres żywota auta, ta przeliczona utrata wartości wygląda jeszcze gorzej, co pokrywa oczywiście wynajmujący.
A jak to wygląda w praniu, można zobaczyć np tu.
https://www.youtube.com/watch?v=zBvWGOTr6IU
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2023, 17:52:49 wysłana przez surrender »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2023, 21:16:49 »
Jak byś nie liczył.
Gotówka - najtaniej
Najem - najdrożej ale najwygodniej, po x latach oddajesz i nie musisz się bawić w sprzedaż.
Dasz ogłoszenie to poza Mirkami handlarzami gotowymi przejechać pół Polski byleby wyszarpać za 1/2 ceny, nędza dzwonić fotowoltaiką, robotami kuchennymi i innym syfem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Czerwca 2023, 22:27:13 »
Jak byś nie liczył.
Gotówka - najtaniej
Najem - najdrożej ale najwygodniej, po x latach oddajesz i nie musisz się bawić w sprzedaż.
Dasz ogłoszenie to poza Mirkami handlarzami gotowymi przejechać pół Polski byleby wyszarpać za 1/2 ceny, nędza dzwonić fotowoltaiką, robotami kuchennymi i innym syfem.

Tu muszę się zgodzić. Dla prywatnego najtaniej to gotówka.
Najem długoterminowy w naszych warunkach - kto bogatemu zabroni?
Skądinąd wielu moich znajomych w takich Niemczech bardzo sobie chwalą wynajmy. Ja jednak nie drążyłem tematu, bo może i e Niemczech to super pomysł, ale póki co jeszcze na emeryturę się nie wybieram i mieszkam w Polsce.

Do firmy, to je inna bajka.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2023, 08:43:02 »
Gotówka to najmniej korzystna opcja dla salonu i skłonność do dołożenia gratisów spada. Wynajem... czasem potrzebujesz się pokazać, bo nikt nie będzie z Tobą gadał jak podjedziesz paździerzem lub szybko chcesz zrobić większe koszty.
w takich Niemczech bardzo sobie chwalą wynajmy
Wszystko zależy od kształtu rynku motoryzacyjnego w danym kraju. W Ameryce mimo że cena samochodu jest niższa, to leasing konsumencki jest bardzo popularny.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwca 2023, 08:48:32 »
Gotówka to najmniej korzystna opcja dla salonu i skłonność do dołożenia gratisów spada. Wynajem... czasem potrzebujesz się pokazać, bo nikt nie będzie z Tobą gadał jak podjedziesz paździerzem lub szybko chcesz zrobić większe koszty.
w takich Niemczech bardzo sobie chwalą wynajmy
Wszystko zależy od kształtu rynku motoryzacyjnego w danym kraju. W Ameryce mimo że cena samochodu jest niższa, to leasing konsumencki jest bardzo popularny.
To prawda. Ja jednak patrzę przez pryzmat warunków w Polsce. Przez ciekawość sprawdziłem KintoONE. 4 lata koszt dodatkowy po wykupie na własność to ok 80 tysięcy - przy cenie ok 205 tysięcy…

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2023, 10:55:42 »
Przy zakupie nowego auta, kluczową jest utrata wartosci.
Jak chcemy jak najmniej stracić należy kupić moim zdaniem
- Jakiegoś Suva. Mercedesa GLC zamiast C klasy. Używane GLk są dużo droższe niż c kasa w204. W przypadku następców będzie podobnie
- wersję sportowe AMG. Dziesięciolecie c63 w204 kosztuje ok 25-35 % ceny nowego, zwykła c klasa dziesięciolecia kosztuje ok 10% nowego. Fakt utrata wartosci kwotowa jest nieco większą w przypadku c63, ale różnica nie jest aż tak duża.

Najem to moim zdaniem dobra opcja dla kogoś kto chce brać auto na rok czy na dwa, potem oddać i nie przejmować się sprzedażą. Ewentualnie brać inne.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Zakup, wynajem czy leasing samochodu?
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwca 2023, 10:59:15 »
Przy zakupie nowego auta, kluczową jest utrata wartosci.
Jak chcemy jak najmniej stracić należy kupić moim zdaniem
- Jakiegoś Suva. Mercedesa GLC zamiast C klasy. Używane GLk są dużo droższe niż c kasa w204. W przypadku następców będzie podobnie
- wersję sportowe AMG. Dziesięciolecie c63 w204 kosztuje ok 25-35 % ceny nowego, zwykła c klasa dziesięciolecia kosztuje ok 10% nowego. Fakt utrata wartosci kwotowa jest nieco większą w przypadku c63, ale różnica nie jest aż tak duża.

Najem to moim zdaniem dobra opcja dla kogoś kto chce brać auto na rok czy na dwa, potem oddać i nie przejmować się sprzedażą. Ewentualnie brać inne.
Dokładnie jak napisałem, kto bogatemu zabroni. SUV, że o wersjach AMG nie wspomnę - kosztuje „trochę” więcej i choć w Excelu procent utraty będzie mniejszy to kwotowo będzie większy.

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipca 2023, 11:52:39 »
Właśnie o czymś takim myślałem. Mam doświadczenia ze sprzedażą samochodu i aby sprzedać w dobrej cenie trzeba się trochę namęczyć. Wolałbym tak jak piszesz zdać samochód i wziąć nowy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2023, 12:24:44 »
Kupując nowy jest opcja zostawić stary rozliczeniu. Oczywiście nie wszędzie, nie każdy i na pewno nie w najlepszej cenie.

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lipca 2023, 11:23:41 »
No to w takim razie najem długoterminowy może być dobrą opcją.
Wejdź sobie na przykład na stronę Master1 (aktualnie jest to jedna z większych firm w Polsce, która oferuje włąśnie najem), zobacz sobie jakie samochody mają obecnie na najem, przy okazji będziesz mógł zorientować się w tym ile miesięcznie kosztuje u nich rata.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lipca 2023, 11:29:58 »
Kupując nowy jest opcja zostawić stary rozliczeniu. Oczywiście nie wszędzie, nie każdy i na pewno nie w najlepszej cenie.
Zastanów się, czy młoda osoba zaczynająca motoryzacyjną przygodę i mająca 15-16 tysięcy na samochód ma zdolność do płacenia czynszu rzędu 1500-2000 złotych na miesiąc? Bez kosztów eksploatacji…

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lipca 2023, 21:58:41 »
No to w takim razie najem długoterminowy może być dobrą opcją.

Wejdź sobie na przykład na stronę Master1 (aktualnie jest to jedna z większych firm w Polsce, która oferuje włąśnie najem), zobacz sobie jakie samochody mają obecnie na najem, przy okazji będziesz mógł zorientować się w tym ile miesięcznie kosztuje u nich rata.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl