Autor Wątek: Prius Plus 2019-szarpnięcie.  (Przeczytany 1266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TaxidriverUK

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius Plus
Prius Plus 2019-szarpnięcie.
« dnia: 09 Lipca 2023, 00:30:22 »
Witam szanowne grono,
Zaniepokoiło mie coś, co zauważyłem klika dni temu i ponownie dzisiaj.
Po odpaleniu Priusa na zimno przy wrzuceniu wstecznego (dzisiaj) albo wyłączeniu silnika(kilka dni temu) dało się odczuć szarpnięcie samochodem i odgłos uderzenia.
Przy ponownym odpaleniu/zgaszeniu silnika/ponownej zmianie biegu ten problem już się nie pojawia.
Zobaczę jeszcze raz jutro rano ale przynamniej się, że trochę mnie to zmartwiło przy samochodzie, który ma 25kkm.

Widziałem podobne problemy poruszane na forum:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48201.msg665572.html#msg665572
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37773.15.html
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52039.msg725903.html#msg725903

Jak będę miał chwilę spojrzę na poduszki silnika ale ciężko mi uwierzyć, żeby przy takim przebiegu już się wrobiły.
Aaaa jeszcze jedno, samochód parkowany na idealnie płaskim terenie.
Może to taka natura CVT-e ale jakoś nie daje mi to spokoju.
Będę wdzięczny za opinie i sugestie.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
Odp: Prius Plus 2019-szarpnięcie.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2023, 15:27:22 »
Linki do tematów które podałeś i problem, który opisujesz to dwie różne sprawy. U Ciebie dzieje się to na postoju jeśli dobrze rozumiem? W innych wątkach chodzi o szarpnięcie przy przyspieszeniu.

Sam mam P3 2010 z przebiegiem prawie 150kkm i ostatnio miałem raz to samo po odpaleniu zimnego silnika (ale po postoju w temperaturze 28-30 stopni na słońcu) i zmianie z N na D. Wydaje mi się że to taka specyfika e-CVT ale będę obserwował czy w moim egzemplarzu będzie się to powtarzać.

Offline TaxidriverUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2023, 17:17:07 »
ostatnio miałem raz to samo po odpaleniu zimnego silnika (ale po postoju w temperaturze 28-30 stopni na słońcu) i zmianie z N na D.

Dokładnie to! samochód stal w dodatnich temperaturach przez kilka dni i przy pierwszej zmianie  z N na R szarpnięcie. Wcześniej to samo przy wrzuceniu na D.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2023, 23:01:26 »
Sam mam P3 2010 z przebiegiem prawie 150kkm i ostatnio miałem raz to samo po odpaleniu zimnego silnika (ale po postoju w temperaturze 28-30 stopni na słońcu) i zmianie z N na D. Wydaje mi się że to taka specyfika e-CVT ale będę obserwował czy w moim egzemplarzu będzie się to powtarzać.

Od momentu napisania tego posta odpalałem silnik już ze 4 razy (2 razy po postoju w upale i 2 razy przy niższej temperaturze) i szarpnięcia nie zaobserwowałem, ale jak coś się wydarzy to dam znać w tym wątku.

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2023, 16:42:04 »
Doprecyzujmy - Wsiadasz do samochodu, naciskasz hamulec, właczasz, silnik odpala zanim wrzucisz bieg, nadal trzymając hamulec wrzucasz bieg R lub D i następuje szarpnięcie? bo jeśli tak to jest normalne....

Offline TaxidriverUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2023, 00:25:09 »
@Bart_olini Szarpnięcie zdarza się przy wrzuceniu D albo R zaraz po odpaleniu silnika (na zimnym i ciepłym silniku) ale nie za każdym razem.
Czasem też, po zgaszeniu silnika (hamulec postojowy ->P ->wyłączenie silnika) można odczuć delikatne szarpnięcie tak jakby samochód się minimalnie stoczył na P, możliwe, że następuje to w miejscu gdzie jest jakieś nachylenie terenu ale zawsze staram się "zaciągać" hamulec postojowy na maxa.
Te szarpnięcia nie są jakieś przerażające ale po przesiadce z Kia Niro ze skrzynią dwusprzęgłową są czymś nowym.
Na PriusChat spotkałem się z opiniami, że jest to zwyczajna charakterystyka pracy e-CVT i nie ma się czym przejmować ale wolę spytać się bardziej doświadczonych użytkowników.
Dzięki za wszelkie wpisy!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2023, 02:55:16 »
Nie wiem jak Prius ale Auris potrafi czasem mocno bujnąć nadwoziem kiedy uruchamia się silnik spalinowy na P aby podładować baterie także nie panikuj gdyby coś takiego się stało :)

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipca 2023, 14:46:36 »
@Bart_olini Szarpnięcie zdarza się przy wrzuceniu D albo R zaraz po odpaleniu silnika (na zimnym i ciepłym silniku) ale nie za każdym razem.
Czasem też, po zgaszeniu silnika (hamulec postojowy ->P ->wyłączenie silnika) można odczuć delikatne szarpnięcie tak jakby samochód się minimalnie stoczył na P, możliwe, że następuje to w miejscu gdzie jest jakieś nachylenie terenu ale zawsze staram się "zaciągać" hamulec postojowy na maxa.
Te szarpnięcia nie są jakieś przerażające ale po przesiadce z Kia Niro ze skrzynią dwusprzęgłową są czymś nowym.
Na PriusChat spotkałem się z opiniami, że jest to zwyczajna charakterystyka pracy e-CVT i nie ma się czym przejmować ale wolę spytać się bardziej doświadczonych użytkowników.
Dzięki za wszelkie wpisy!

to co opisujesz moze być związane ze skrzynia i trybem parkingowym. Dzieje się tak jak parkujesz z górki / pod górkę i napina się ten bolec ( tam jest minimalny luz i dlatego czasami po włączeniu P moze się delikatnie ruszyć )
a przy ruszaniu jest pukniecie aby schował się ten element.

RAV4 PHEV

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl