Autor Wątek: Corolla 1.4 D4D 2006 - zapowietrzony lub niedrożny zbiornik płynu hamulcowego  (Przeczytany 1595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pss75

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.4 D4D
Szanowni Forumowicze!

Mam problem, dla mnie nietypowy.

Samochód: Corolla D4D 1.4 2006 Kombi
Problem: odpowietrzanie wysprzęglika - nie dochodzący płyn ze zbiornika wyrównawczego

Podczas odpowietrzania wysprzęglika (zrobione bez wskazań, profilaktycznie, niemniej okazało się że płyn nie był długo zmieniany) w układzie nagle zabrakło płynu. Stan płynu w zintegrowanym zbiorniku płynu hamulcowego był oczywiście na max ale co ciekawe, podczas odpowietrzania wysprzęglika ten stan nie zmieniał się w istotny sposób. podczas odpowietrzania z układu wypompowałem ok 30-40 ml płynu zanim się on skończył.
Żeby uruchomić wysprzęglik dostałem się do przewodu doprowadzającego płyn do pompy sprzęgła i okazało się, że nie jest on napełniony płynem a po jego odłączeniu od zbiorniczka na płyn hamulcowy, płyn ze zbiornika nie wydostawał się, pomimo że zbiornik był napełniony.
Układ wysprzęglika napełniłem w końcu płynem, ale poprzez podawanie go bezpośrednio przez lejek podłączony do przewodu na pompie sprzęgła (tego odłączonego uprzednio od zbiorniczka).

I teraz pytanie: czy zintegrowany zbiornik na płyn hamulcowy i układu sprzęgła ma jakieś sekcje w środku, które trzeba w specjalny sposób napełnić, odpowietrzyć, itp? Dlaczego pomimo napełnienia zbiorniczka na max, z króćca do uzupełniania płynu w pompie sprzęgła nie wydostawał się płyn? Dodam, że wkładałem do tego króćca rurkę celem sprawdzenia czy wylot nie jest zatkany, ale nic to nie pomogło. Dodam też, że płyn w układzie hamulcowy był systematycznie wymieniany, w Aso. Załączam skrót do zbiornika ze schematu: https://www.japan-parts.eu/toyota/eu/2006/corolla-sed-wg-ukp/nde120l-dwmnyw/3_156550_031_/powertrain-chassis/4702_brake-master-cylinder#47202

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Jeżeli w zbiorniczku był płyn, a nie wyciekał króćcem prowadzącym do sprzęgła, to należy założyć, że króciec jest zatkany.
Odciągnij strzykawką cały płyn ze zbiorniczka, zdemontuj zbiorniczek przepłucz i udrożnij króćce
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline pss75

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.4 D4D
Udało mi się opanować powstały problem a powodem był fakt, że część zbiornika zintegrowanego stanowiącego wyrównanie dla wysprzęglika, napełnia się płynem hamulcowym dopiero w momencie, gdy płyn jest dolany zdecydowanie ponad maximum.
A odpowiada za to grodź, ponad którą płyn przelewa się do części wysprzęglikowej dopiero po osiągnięciu pewnego poziomu.

Tak więc zabierając się za odpowietrzanie wysprzęglika, podczas uzupełniania płynu w zbiorniczku należy zawsze nalewać ponad maximum - wtedy płyn zaczyna się przelewać do drugiej komory a jego poziom opada do kreski max, itd.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Udało mi się opanować powstały problem a powodem był fakt, że część zbiornika zintegrowanego stanowiącego wyrównanie dla wysprzęglika, napełnia się płynem hamulcowym dopiero w momencie, gdy płyn jest dolany zdecydowanie ponad maximum.
A odpowiada za to grodź, ponad którą płyn przelewa się do części wysprzęglikowej dopiero po osiągnięciu pewnego poziomu.

Tak więc zabierając się za odpowietrzanie wysprzęglika, podczas uzupełniania płynu w zbiorniczku należy zawsze nalewać ponad maximum - wtedy płyn zaczyna się przelewać do drugiej komory a jego poziom opada do kreski max, itd.

Masz rację, u mnie po wymianie pompy sprzęgła <2 razy wymieniałem w 1.4 D4D w przeciągu 3 lat> mechanik właśnie wspominał że musi być wlane powyżej poz. max żeby płyn został przelany do hydrauliki sprzęgła. Rozwiązanie jak na toyotę słabe, ale nic nie jest idealne:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl