Autor Wątek: Slaba wentylacja w fotelach  (Przeczytany 3853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Slaba wentylacja w fotelach
« dnia: 13 Lipca 2023, 09:28:11 »
Czesc, posiadam rav4 z 2022 roku w wersji exe.
W zeszlym roku bylem zachwycony moca i dzialaniem wentylowanych foteli, w tym roku mam wrazenie jakby w zasadzie w ogole nie chlodzily. Slychac ze wentylatorki dzialaja, ale w zasadzie w ogole nie czuc ruchu powietrza na plecach.

Ktos kojarzy temat? Czy w serwisie moga tym jakos pokrecic/zwiekszyc moc chlodzenia?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Slaba wentylacja w fotelach
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2023, 09:39:31 »
Ciekawi mnie czy w razie naprawy wymienia się całe fotele czy tylko mechanizm nawiewów.
O ile masz jeszcze auto na gwarancji to w miarę ok, ale po? Masakra cenowo i technicznie.
Ludzie niby chwala ten wynalazek, ja uważam że można żyć bez tego.
W starym aucie padła mi mata grzewcza oparcia. Opcja naprawy mnie przeraziła. Wogole mało ludzi się tym zajmuje fachowo.

Jedz do ASO. Na pewno sprawdza.

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2023, 09:49:28 »
Autko oczywiscie na gwarancji - jak pisalem wyzej - ma rok :)
W poniedzialek mam pierwszy serwis po roku( 10500km na blacie) i chcialbym ich poprosic o sprawdzenie tych foteli.

Pytanie zadaje, bo chcialbym sie dowiedziec bo zrobic jak chlopki w serwisie powiedza - "nie da sie bo nie"

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2023, 10:21:08 »
Znając życie to pewnie powiedzą, że wg nich działa, a to trudno udowodnić, że działa słabo - tak jak było z wycieraczkami.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2023, 18:37:07 »
Mentalność ASO Toyoty jest taka, a nie inna… Toyota się nie psuje więc o co chodzi zgłaszającemu :).
Zapytasz ich o przyrost oleju, czy wycieraczki, to bedą palić głupa, że pierwszy raz słyszą.
Próbuj, powiedzą Ci że jest ok albo na zewnątrz jest za gorąco i trzeba sprawdzić… w zimie.
Mnie swoim podejściem do klienta zniechęcili na tyle, że zrobiłem coś w co żaden ze znajomych nie chce uwierzyć.
Zamiast dwóch Proace city, zamówiłem dwa VW Caddy :).
W Toyocie zacząłem od 22% i paradoksalnie im więcej kupowałem tym niższy rabat.
Na ostatnie Proace 13%. Na zapytanie o rabat nowego Priusa, dostałem odpowiedź 0%.
W VW bez większych negocjacji dali 19%.
W BMW, ze względu na ilość posiadanych modeli mam 12% i nie ważne czy pytam o X1 czy o X7 z automatu liczą 12%.
Czas sprawdzić jak działają inni.
Ale już sam proces zakupu na plus. Wychodzi rabat flotowy to go naliczają, bez gadania p, że na nowy model to nie ma itp.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2023, 20:10:00 »
@KubaCamry: nie rozumiem Twojego oburzenia. sam jesteś przedsiębiorcą - czy dawalbys rabaty w sytuacji, w której nie jesteś w stanie nadążyć z produkcją po cenach 100%?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipca 2023, 20:44:59 »
Rabaty niektóre firmy wliczają w cenę, plus dochodzi ilość sprzedaży. Jak "kuleje" to łatwiej o rabat.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2023, 20:52:11 »
W Toyocie jest kilka modeli dostępnych od ręki, np. Corolla Sedan, Aygo X, C-HR, ... na nich pewnie da się coś utargować.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipca 2023, 22:24:06 »
@KubaCamry: nie rozumiem Twojego oburzenia. sam jesteś przedsiębiorcą - czy dawalbys rabaty w sytuacji, w której nie jesteś w stanie nadążyć z produkcją po cenach 100%?
Wybacz ale masz mylne pojęcie o przedsiębiorczości :).
Tak daje rabaty, bo wiem, że po dobrych latach przychodzą chude w których stali klienci pozwalają przetrwać. Zysk za wszelką cenę w dłuższej perspektywie się nie opłaci. Zwłaszcza jak chcesz działać, a nie tylko zaistnieć.
Zobaczymy jak będzie z tym VW, czas pokaże.
Przesiadkę pracownikow wyższego szczebla na BMW oceniam pozytywnie. Koszty przeglądów tańsze niż w Toyocie :). Miały się rozpaść, a jeżdżą bez problemu :)

… a wracając do tematu to ciekaw jestem co ASO na tą kiepską wentylację :)
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2023, 22:27:19 wysłana przez KubaCamry »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2023, 07:55:25 »
Wybacz ale masz mylne pojęcie o przedsiębiorczości .
Tak daje rabaty, bo wiem, że po dobrych latach przychodzą chude w których stali klienci pozwalają przetrwać
Tylko w tym układzie ty jesteś dla toyoty stałym klientem, który robi im pewnie jakiś 0.001% obrotu. Nie jesteś dla nich kimś kluczowym

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2023, 08:53:39 »
Ci niekluczowi klienci dają lepsze zyski firmie niż ci najwięksi, którym musisz oddać bardzo dużo marży. Dlatego o nich też trzeba dbać.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2023, 12:11:27 »
Wybacz ale masz mylne pojęcie o przedsiębiorczości .
Tak daje rabaty, bo wiem, że po dobrych latach przychodzą chude w których stali klienci pozwalają przetrwać
Tylko w tym układzie ty jesteś dla toyoty stałym klientem, który robi im pewnie jakiś 0.001% obrotu. Nie jesteś dla nich kimś kluczowym
My kupowaliśmy podpięci pod flotę, która kupuje 200 toyot rocznie, cała flota blisko 700 aut toyoty, czyli można przyjąć, że 0.002% obrotu rocznego i lepsze rabaty dostałem bez tej całej szopki jako klient z ulicy w innym salonie.
Koniec końców oczywiście mi zbili do tego samego poziomu, natomiast jak rezygnowaliśmy (to już gestia salonu) to zaproponowali szereg różnych rozwiązań, żebyśmy nie rezygnowali.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2023, 14:05:06 »
Myślę, że robię może 0,000000001% obrotu :).
Tylko ten obrót był rok w rok od kilku lat.
Jak widać wolą klienta prywatnego, kupującego raz na 8-10 lat.
Ich sprawa, widocznie lepiej na tym wychodzą.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2023, 17:31:12 »
lepsze rabaty dostałem bez tej całej szopki jako klient z ulicy w innym salonie
Ale czemu zakładasz, że lepsze rabaty = lepsza oferta? Marka A może mieć marzę na poziomie X i nie dawać rabatów, a marka B marże na poziomie 2*x po to, żeby móc z niej zejść. Czy marka B  według Ciebie bardziej dba o klienta?
Myślę, że robię może 0,000000001% obrotu :).
Tylko ten obrót był rok w rok od kilku lat.
Jak widać wolą klienta prywatnego, kupującego raz na 8-10 lat.
Ich sprawa, widocznie lepiej na tym wychodzą.

Ale to zupełnie normalne. Żeby nie odchodzić za daleko od tematu zobacz co się działo z JBL. W czasach koniunktury podpisali kontrakt z toyotą i dostarczali im kilkadziesiąt, jak nie kilkaset tysięcy zestawów na rok, pewnie za połowę ceny detalicznej. Jak zaczęły się problemy z produkcją, to mogli albo nie sprzedawać toyocie albo klientom indywidualnym z wielokrotnie wyższą marżą.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2023, 20:25:16 »
Na siłę naciągasz rzeczywistość.
Caddy kosztowały mnie 23tys. więcej na sztuce ale:
- 2.0, a nie 1,5,
- lampy przód i tyl Led (w Toyocie niedostępne),
- keyless,
- aktywny tempomat,
- hak,
- elektryczne fotele przód
- i wiele innych pierdół jak nawiewy dachowe w przestrzeni pasażerskiej, niedostępne w Toyocie.
Ale w sumie po co porównywać Niemca do Stellantis.
Na podstawie dwóch Proace wiem, że 150 tys. km to max. Jak na auto dostawcze to comtu komentować.

Ale mnie ciekawi, jak tam zgłoszenie reklamacji wentylowanych foteli.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl