Autor Wątek: pulsujące światło w kabinie ,słabe ładowanie  (Przeczytany 2668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasy

• Toyot Leżący
  • *
pulsujące światło w kabinie ,słabe ładowanie
« dnia: 24 Lipca 2023, 19:31:57 »
Witam Toyota verso 2012 1,8  Problem polega na tym że któregoś razu zauważyłem że światło w kabinie pulsuje i światła reflektorów również .Po zmierzeniu napięcia na wolnych obrotach 12,9V (bez względu czy włączona klima i inne obciążenia ) Auto pojechało  na warsztat , mechanik wymienił regulator napięcia i właściwie nic się nie zmieniło dalej to samo może ktoś z kolegów miał coś podobnego ?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: pulsujące światło w kabinie ,słabe ładowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2023, 19:57:14 »
 Heja, najeży sprawdzić akumulator i stan punktów masy. Mechanik sprawdził?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Tomasy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipca 2023, 16:10:47 »
akumulator sprawdzony przy zgaszonym silniku 12,5v ma i 500A rozruchu na nominalne 540A tester pokazuje ok   ....punktów masowych nie sprawdzał .....Jest może jakiś schemat  gdzie się znajdują ?

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2023, 12:43:47 »
Weź do ręki najprostszy multimetr i przy odłączonym akumulatorze zmierz rezystancję pomiędzy klemą "-" a blokiem silnika (oczywiście nie na plastyku ;) ) i później karoserią.

Offline Tomasy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2023, 18:13:16 »
Masa sprawdzona na silniku na alternatorze i karoserii. Jest wszędzie sprawdzone omomierzem i voltomierzem .Votomierz po zetknięciu minusa z masą alternatora pokazuje 0,02v z karoserią to samo.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2023, 18:20:54 »
Czy wszystkie diody w mostku alternatora są sprawne?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jablonski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2023, 08:26:53 »
A może to rolka na alternatorze? Ona pełni funkcję sprzęgła jednokierunkowego - w jedną stronę ciągnie, w drugą przepuszcza. Miałem sytuację, że niby była OK ale przy większym obciążeniu przepuszczała w kierunku, w którym nie powinna i ginęło mi ładowanie. Tyle, że u mnie jeszcze do kompletu zapalała się kontrolka akumulatora wtedy.

Offline Tomasy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipca 2023, 21:58:58 »
Z tego co się dowiedziałem diody sprawdzone przez mechanika były ok .Z ładowaniem dziwna sprawa wczoraj odpaliłem pomierzyłem i przez jakieś 5min ładowało 14,2v a później spadło na 12,9v i już tak zostało .Pasek jak mu się przyglądam chodzi równo nie szarpie. Bardziej mnie martwi to pulsowanie świateł niż to ładowanie .Pulsowanie bardziej widoczne jest w kabinie niż na reflektorach chociaż na reflektorach też występuje.

Offline jablonski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2023, 11:11:41 »
Z ładowaniem dziwna sprawa wczoraj odpaliłem pomierzyłem i przez jakieś 5min ładowało 14,2v a później spadło na 12,9v i już tak zostało
To akurat normalne. Ładuje tylko jak "uzna" to za potrzebne. Znajdziesz o tym informacje np. w przypiętym wątku o światłach LED dziennych.

Offline Silver7777

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso 1.8 CVT
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Października 2023, 05:54:18 »
Cześć Panowie dołączę się do tematu bo mam podobne objawy.
Mam w swoim Verso ten sam objaw, ale u mnie najważniejszym objawem jest szarpanie automatu. Zdarza się to przy wysokiej temperaturze lub dynamicznej jeździe. Auto zaczyna szarpać skrzynią biegów, odczuwalne to jest stojąc na światłach, widać też w tym momencie pulsowanie świateł, woltomierz w zapalniczkę pokazuje brak ładowania. Czy też zdarzają się wam takie objawy?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Października 2023, 12:30:34 »
Napięcie zasilania jest istotna wartością dla sterowników, ot choćby do wyznaczenia czasow wtrysku czy czasów sterowania sprzęgłami i hamulcami w skrzyni.
Pytanie czy alternator czy wiązka
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2023, 12:36:47 wysłana przez Colin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl