Autor Wątek: Wymiana podnosnikow szyb w YARIS. (trudne?)  (Przeczytany 8269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GAK

• Gość
Wymiana podnosnikow szyb w YARIS. (trudne?)
« dnia: 22 Lipca 2005, 15:45:48 »
Toyota Yaris

Czy ktos sie orientuje jak wyglada wymiana podnosnikow szyb w drzwiach?
otoz mam korby i chcialbym zmienic na elektryke. kupie oryginalne uzywane
wiec wszystko powinno pasowac tylko pozostaje podmianka. i sie zastanawiam czy
bede w stanie sam sie tym zajac czy jednak dac do jakiegos "zakladu".
Wiem ze niektorzy (red_point) mowili ze wymontowywali przy gluszeniu drzwi...
w sumie mysle sobie, ze nie powinno to byc bardzo trudne, ale moze sie myle.
poradzi ktos?

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2005, 15:53:52 »
odkręcenie boczku, dla wprawnego majsterkowicza max 5min, póxniej jest taka folia, którą trzeba delikatnie ściągnąć-ale niecałą
możesz sam zrobić, ale z elektryką to może komuś zlecić, lecz kwestia jedynie sprowadza siędo równego zamontowania prowadnicy i wiedzieć gdzie mniej więcej jest to w Yarisie z elektryką, jak będe miał chwilkęto porobie fotki i ci prześle na początku przyszłego tygodnia :-DD bo na weekendzik mnie nie ma

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2005, 17:15:47 »
CarinaGTI, to jak zdjac boczki itd to GAK, doskonale wie, bo z tego co pamietam to troche drzwi wygluszal!;) - foli wiec juz chyba tez nie ma!;)

GAK, demontaz tego to maly pikus, ale nei wiem jak z montazem nowego ustrojstwa.....
jak nie masz fotki jak to powinno wygladac to moze byc ciezko.....

ja mialem juz okazje zdjac boczki u siebie jak przyciemniali mi syzby i powiem Ci ze wnetrze drzwi z elektryka wyglada duuuzo bardziej skomplikowanie......

ale tak jak napisales, skoro masz wszystko orginalne, to chyba jednak nie powinno sprawiac to wiekszego problemu.......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

GAK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2005, 17:51:08 »
racja drzwi juz nie sa dla mnie tajemnica wygluszalem je i montowalem kilka razy glosnik...

z tego co widzialem to szyny podnosnika przykrecone sa po bokach i podnosnik do szyby w 2 miejscach... w sumie powinno byc nie wiecej niz 6-8 srub ;) podnosniki chyba montuje sie tak jak sa mechaniczne tyle ze nie ma korby ale silnik   :?
watpliwosci mam tylko co do mechanicznego montazu podnosnika... elektryka sie nie boje... mam pewne doswiadczeia z car audio i mysle ze sobie poradze. moze nawet poprowadze wlasna istalke jak nie dostane wiazki.

sam nie wiem... chce zamontowac te szybki bo wszyscy kupujacy sie pytaja o to...  fakt wygoda jest. a nawet jak nie sprzedam na rozsadne pieniadze to dla siebie ;)

jeszcze sie zastanawiam czy wciagnac z boczkami... wtedy sa orygialne przyciski... ale ja mam zielona tapicerke a boczki sa szare... troche bedzie sie chyba rzucalo po oczach :(

dlatego bardziej jestem za dorzuceinem zaslepek i przyciskow do tej tapicerki.

GAK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2005, 20:10:41 »
wpadlem na pewien pomysl...
zeby nie zmieniac boczko na inny kolor ale miec przyciski.
wykombinowalem zeby przeniesc sama "poleczke" z przyciskami. tylko w zwiazku z tym
mam prosbe do posiadaczy elektryki w drzwiach zeby zerkneli czy ta poleczka nalezy do "glownego" odlewu
czy jest olewana osobno i potem doklejana... jzeli to 2 to pewnie mozna ja odkleic i dokleic do normalnej tapicerki.

wiec kto ma nich zerknie przy nablizszej przejazdzce swoim yarkiem. z gory dzieki za info.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2005, 20:15:02 »
GAK, napewno masz tez tapicerke w dwoch kolorach.....
tzn cala jest ciemna, a tam gdiz ejest maskownaica do glosnika i korbka jest szare.....
wystarczy to przekleic - wraz ze sterowaniem szybami - o to ci chyba chodzilo.....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Smok

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2005, 21:01:53 »
półeczka należy do środkowej części drzwi której niestety nie da sięwymienić- jest zpasowana z resztą za pomocą zalanych nitów- czyli z zewnętrznej części tapicerki wystają plastikowe bolce, które to przechodza przez otwory w cześci środkowej i są na gorąco rozprasowane.
wyjać sięto da, zcinając bolce ale ze sztywnym założeniem nowego srodka to ciężko będzie

GAK

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2005, 22:03:33 »
no tak sa 2 kolory ale ja mam taka powalana zielono bezowa... pistacjowa ktora trudno ogolnie znalezc a jeszcze z elektryka do 5 dr to niemozliwe

z tego co czytam u Smoka to poleczka jest przyspawana w taki sam sposob jak ta wstawka obita materialem czyli na plasikowe "nity". ja juz to wymontowywalem wystarczy sciac nozykiem rozprasowana czesc rurki a potem w ta rurke wkrecic wkret z podkladka.

czyli chyba da rade... ;)

thx. za info.

GAK

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipca 2005, 22:06:32 »
a;e jeszcze 1... poleczka jest odlana razem ze srodkowa czescia? czy tez jakos do niej przymocowana? wolalbym wymienic sama poleczke nie caly srodek.

Smok

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipca 2005, 10:00:26 »
no razem razem- boczek jest tak wyprofilowany, zeby półeczka sięna nim zmieściła!
p.s.
ja szukałem takiego kpl. przez 3 lata i NIC!
Powodzenia

GAK

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2005, 17:53:35 »
ok jest tak ze zamowielm sobie zestaw i dostalem podnosniki tapicerke przyciski i kable... mialem klopoty ze zdrowiem wiec sie za to nie zabieralem ale dzisiaj wstepnie przymierzylem i...

2 kostki od kabli wchodza w zlaczki w dolnym rogu przy drzwiach (czyzby to bylo takie proste ??? - wszystkie yarki maja oistalacje pod szyby ale nie wszystkie podnosniki el???)

ok i t sa kostki ktore musze sie znalezc ewidentnie poza drzwiami sztuk 2 obie wpiete. ale "w dzrwiach" mam kolejne 5 kostek :?
1 wchodzi do przyciskow zostaja 4 z ktorymi nie mam co zrobic ;)
uciac nie utne bo bez tego nic nie dziala :( a gdzie to to popodlaczac? czy ktos moze pamieta jak to u niego jest? jest jedna plaska czarna duza, 1 malutka na 2 kable i jakies 2 biale...  :roll:

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Września 2005, 17:05:50 »
Cytat: GAK
a;e jeszcze 1... poleczka jest odlana razem ze srodkowa czescia? czy tez jakos do niej przymocowana? wolalbym wymienic sama poleczke nie caly srodek.

Ja tak sobie myslalem ze jak ja bym u siebie robil cos takiego to bym sie nie bawił w boczki tylko przełączniki wstawił w ten tunelik plastikowy miedzy fotelami, pomiędzy dzwignia zmiany biegów a ręcznym. Wtedy nie trzeba nawet dublować przycisku do prawej szyby. Dostep tam jest latwy i jest to wygodne - w Oplach tak robią.

Ogólnie to też sięzastanawiałem nad tym, ale jak pomyslalem ze musialbym zrywac te kilka warstw maty z drzwi to mi sie odechcialo ;P

PS: GAK - ile dałes za cały zestaw?
Seat Leon Cupra :D

GAK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Września 2005, 20:02:03 »
za 4 tapicerki kable i podnosniki 600 zeta. tylko jest problem zeby to podlaczyc... a do aso przeciez nie oddam ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl