Autor Wątek: Avensis 2.2 177km - nie odpala (wideo + kody błędów)  (Przeczytany 3581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuba.bak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Avensis
Avensis 2.2 177km - nie odpala (wideo + kody błędów)
« dnia: 29 Lipca 2023, 00:25:57 »
Witajcie,
mówili - kup Japońca będziesz jeździł do końca, więc kupiłem.
Ale do rzeczy
Mam Avensis 2.2 177km 2013r, 230tys. przebiegu- chciałem zrobić trasę Polska - Hiszpania (przeprowadzka i auto było załadowane na maxa), przed granicą ES zatankowałem do pełna w FR(Carrefour) przejechałem około 50 km i z silnika zaczął wydobywać się terkot. Zatrzymałem auto, żeby sprawdzić czy coś się dzieje pod maską i nic nie zauważyłem niepokojącego więc ponownie odpaliłem i ruszyłem. Po rozpędzeniu do 100 znów zaczął być słyszalny terkot więc zjechałem i czekałem na lawetę. Gdy przyjechała chciałem do niej podjechać 10 metrów ale z tłumika zaczął wydobyć się biały dym więc ją zgasiłem.  Miałem wrażenie, że przed tym gdy ruszyłem cięzej się rozpędzał i dłużej trwało wejście na wyższy bieg.
Gdy dostałem już samochód pod dom poszedłem sprawdzić czy odpala. Samochód odpalił, na biegu jałowym nie było słyszalnych dla mnie żadnych dodatkowych dźwięków. Gdy dodałem i puściłem gaz auto zgasło. Od tamtej pory nie mogłem go odpalić. Z tego co zauważyłem to z filtra powietrza po tym przy-gazowaniu wydobył się biały dym(niewielka ilość).  Sprawdziłem olej i poziom jest ok(zawsze leje oryginalny Toyota), w płynie chłodniczym nie ma również piany. Na wtryskach nie ma żadnych wycieków, pod autem również.
W załączniku wideo z odpalenia oraz kody błędów jakie dostałem na OBD.
Będe wdzięczny za jakiekolwiek pomysły, bo nie wiem czego spodziewać się po mechanikach w ES

Ostatnie wideo po którym nie mogę odpalić auta

Praca silnika

Błędy 1/2

Błędy 2/2

« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2023, 00:28:02 wysłana przez kuba.bak »
KB

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Avensis 2.2 177km - nie odpala (wideo + kody błędów)
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2023, 08:22:26 »
Wtryski do wymiany.

Offline kuba.bak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2023, 09:34:24 »
Wtryski do wymiany.

Dzięki za wskazanie prawdopodobnej awarii.
Czy zanim zamówie wtryski, objawy tego co napisałem i co jest na nagraniu, mogą wskazywać na jeszcze jakieś inne uszkodzenia ? Np. zatarty silnik, uszkodzony tłok, pierścień, wał lub coś innego ?
Czy przy wymiaine wtrysków robić też, wymiane oleju, filtrów ?
Może lakoniczne pytanie ale boje się tu oddać komukolwiek auto do zrobienia, bez wcześniejszego dokładnego zbadania tematu <zalamka>
KB

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2023, 10:44:25 »
Mogą też wskazywać na przeciek paliwa przez listwę wtryskową, niedomaganiem pompy paliwowej wysokiego cisnienia, zaworem SCV i jego instalacją, usterką zaworu redukującego ciśnienie na szynie, sterownikiem wtryskiwaczy - jest osobny i oddzielony od sterownika silnika. Jeżeli też jest jakiś chip albo tuning to także może być powodem. Do wyboru do koloru
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2023, 22:50:25 »
2,2 177 KM+ P0093= wtryski do wymiany.
Cała reszta bardzo mało prawdopodobna.
Przy wymianie wtrysków wymieniamy filtr paliwa, kodujemy kody kompensacyjne nowych wtryskiwaczy i robimy adaptację dawki pilotującej. Tak jest po Bożemu.

Offline kuba.bak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2023, 10:25:04 »
Dziękuje, wszystkim za komentarze!!  :-)
Chciałem, żeby to nie były wtryski, jeszcze okazało się, że do tego modelu nie regenerują...
Wróce z odpowiedzią, czy to było to
KB

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl