Autor Wątek: Zgrzytanie wstecznego  (Przeczytany 906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tradeitdamn

• Toyot Leżący
  • *
Zgrzytanie wstecznego
« dnia: 03 Sierpnia 2023, 17:57:09 »
Wsteczny wchodzi ze zgrzytem. Sprzęgło jest nowe i ma raptem 1kkm. LUK. Olej w skrzyni tez nowy. Gdzie szukać przyczyny - ci ciekawe przy starym oryginalnym sprzęgle problem nie występował ale sprzegło po 120kkm dobiegło żywota. Wymieniłem na nowe i pojawiły się problemy. Ci ciekawe na zimnym silniku i zimnym oleju wszystko działa. Gorzej jak pojeżdzę w korku to przy manewrach na parkingu jest *khhhhhhhrrrrrr* przy każdej próbie wrzucenia wstecznego

Offline Adoz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris, corolla
Odp: Zgrzytanie wstecznego
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2023, 20:17:47 »
Witam,
Która yariska i jaki rok ?
Pamiętaj że występują różne średnice sprzęgła i musi być dobrze dobrane. Ja miałem u siebie oryginalne sprzęgło i zmieniłem na Luk'a i ten Luk dość szybko się rozsypał, po około 30k km łożysko miało spory luz ale i ,,blaszki" w docisku się powyginały. Pewnie była jakaś wada nie wiem. Najpewniejsze moim zdaniem są Aisina i przedewszystkim dobrze dobrana średnica. Możesz jeszcze sprawdzić czy wysprzęglik dobrze chodzi, czy poziom oleju w skrzyni jest ok. Troche w yarisce przerobiłem temat sprzęgła także tutaj nawet trzeba sprawdzać jaki ma luz łożysko na tulei bo jedna firma jest bardzo ciasno spasowana a inna luźna a jak luźna to juz moga być różne cuda. Jak po wymianie sprzęgła to ja bym szukał tutaj przyczyny, zweryfuikuj jakie zostało wsadzone.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2023, 08:00:07 »
Jak wsteczny zgrzyt to znaczy że sprzęgło nie wysprzegla.

Resztę m9zemy zgadywać bo nie wiadomo jakie auto.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2023, 18:28:05 »
Na początek spróbowałbym podwójnego wysprzęglenia. Czasami tak jest, że jak wsteczny nie chce wejść lub wchodzi z oporem, to pomaga dodatkowe wysprzęglenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl