Autor Wątek: E-11 zapala sie kontrolka check engin??????  (Przeczytany 12641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
E-11 zapala sie kontrolka check engin??????
« dnia: 22 Lipca 2005, 17:49:24 »
jak w temacie, przeszukałem FAQ ale nic nie znalazłem, dokładnie chodzi o corolle mojego znajomego wiec, jest to: E-11 1,4 benzyna 3 drzwi. Poraz kolejny zapala sie koledze kontrolka check engin, a w jednym z serwisów mówią że to złe paliwo, i juz drugi raz za odczytanie z kompa skasowali go 120. Auto nie ma gazu lata na benzynie.
jeszcze cos gadali ze sonda lambda ale sami nie wiedza i zganiaja na Paliwo !!!!
Jak mozecie rzuccie okiem co to moze byc i pomozcie.dzieki Pozdrawiam.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

adi

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2005, 18:15:40 »
Mam ten sam problem i jezdze z ta lampka ponad rok :wink: tez kazdy gada ze to paliwo albo sada wiec... :twisted:

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2005, 21:35:46 »
Jesli jeździ normalnie, pali tak jak na dany silnik przystało (zużycie paliwa w mormie) i słyszysz o sondzie lambda - olej to gęstym strumieniem. Szczególnie jeśli to gaśnie - to zapala siękontrolka.
Cytuj (zaznaczone)
i juz drugi raz za odczytanie z kompa skasowali go 120

większość błędów chwilowych pozostaje i kasuje kontrolkępo kilkunastu cyklach uruchomienia silnika i jazdy bezawaryjnej (z błędami wyłapywanymi przez komp) - nie ma sensu bulić za każde zczytanie kompa - tylko jasno i zwięźle zaządać raportu z komputera - kod błędu, kod błędu jest istotny a nie jakieś tam pier..., że może sonda a może złe paliwo.

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lipca 2005, 00:17:01 »
Te kody mozna odczytac spinaczem za 0.05 PLN

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2005, 13:54:10 »
To co ma tak jezdzic z ta kontrolką ??? I to jest normalka tak, Poprostu błędy komputera, czy trzeba kompa na nowo zaprogramować??????
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2005, 04:42:11 »
Przy zapalonym MIL silnik najprawdopodobniej pracuje w trybie open-loop. Przyjmuje wiec z gory zaprogramowane parametry, na podstawie ktorych ustala czasy zaplonu i wtrysku... byc moze rowniez wolne obroty. Najwidoczniejszym tego objawem moze byc oslabienie osiagow i zwiekszone spalanie - mieszanka jest dobierana z preprogramowanych tabel, zamiast wg odczytu na sondzie, a domyslnie jest wzbogacona, zeby nie doprowadzic do przegrzania silnika. Taka jazda w dalszej kolejnosci moze doprowadzic do wyraznie przyspieszonego zuzycia katalizatora.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipca 2005, 09:15:29 »
Bardzo wielkie dzieki, a jeszcze jak mozesz napisac co to jest dokładnie MIL.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipca 2005, 12:26:19 »
Cytat: tco_tm
Te kody mozna odczytac spinaczem za 0.05 PLN

Kolega pisał, że ma silnik 1,4 (najprawdopodobniej 4ZZ) -więc tam jest EOBD - i spinaczem można sięco najwyżej poskrobać.
Cytuj (zaznaczone)
Przy zapalonym MIL silnik najprawdopodobniej pracuje w trybie open-loop

nie zawsze, jesli łapie błąd z gatunku "poważnych" np nieodpowiedni stan sondy za katalizatorem - efektem jest mruganie lampki MIL (check engine), a gdy usterka ustąpi - lampka świeci sie do resetu kompa i silnik pracuje w systemie otwartym. Większość jednak błedów, powodujących zapalenie lampki wynika z określonych, chwilowych błędów, wynikających z nieprawidłowych tzw testów drogowych, które przeprowadza komputer - one nie powodują zmainy charakterupracy silnika, tylko po zaświeceniu lampki silnik jest testowany dalej i po kilku lub kilkunastu cyklach bezbłędnej jazdy komp. gasi kontrolkę. (Przynajmniej jak pisze Kolega, że mu raz sie zapala, a raz gaśnie) - to specjalnie nie ma sięco przejmować. EOBD przeciążenie katalizatora sygnalizuje miganiem lampki MIL - wtedy można uszkodzić kata, w innych wypadkach - zaświecenie lampki MIL sygnalizuje błąd - jeśli spalanie i moc OK - silnik raczej pracuje w systemie zamkniętym i ja bym sie tym specjalnie nie przejmował.

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lipca 2005, 13:04:59 »
Cytat: p_flori
Przynajmniej jak pisze Kolega, że mu raz sie zapala, a raz gaśnie) - to specjalnie nie ma sięco przejmować

Wrecz przeciwnie, bo moze to byc wlasnie uszkodzona sonda, ktora generuje bledy chwilowe.

Cytat: p_flori
Kolega pisał, że ma silnik 1,4 (najprawdopodobniej 4ZZ)

To sprecyzujmy. Przypominam, ze 4EFE tez bylo okreslane jako 1.4.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lipca 2005, 13:54:06 »
Jeśli 4efe - wiem, w dowodach rej. wpisywali, choć zgodnie z obowiązującymi zasadami to błąd.
Cytuj (zaznaczone)
Wrecz przeciwnie, bo może to byc wlasnie uszkodzona sonda, ktora generuje bledy chwilowe

wymieniałem sondę2 x bo badziewiaki z ASO powiedzieli mi, że uszkodzona i co? - dalej pojawiał sie ten sam błąd. Jeśli sonda padnie - zaczyna palić jak smok. U mnie byo wszystko OK, tylko przyczyna akurat nie tkwiła w sondzie a gdzie indziej, ale trza mieć najpierw łeb, by to wymyslić.
GLDIATOR, sprawdź, czy najpier Toyka nie łapie oleju, bo jak kopci na sondę, to w ASO - każą wymieniać sondę :lol:
Pojedź do kogoś niech Ci podepnie oscyloskop pod sondęi podejrzy jej pracę. To co widzi komp Toyki - to jest to co powinien widzieć, sonda może być ok, ale jak komp dostanie dziwny sygnał - wywali jej błąd i tu faktycznie wystarczy dupiate paliwo by siętak stało, spokojnie, dopóki nie żre paliwa i nie szarpie - smigaj - to są błedy przejściowe (najprawdopodobniej przejściowe).
Mój przykład naucczył mnie, że wydruk - kody błedów i konsultacja z innymi a nie wymiana bo komputer błąd pokazał.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lipca 2005, 18:30:15 »
wg.mnie badziewne paliwo, w krakowskim teraz co 6littrr nie spelnia wymagan ale to przez ciekawosc
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lipca 2005, 22:53:05 »
Cytat: Croom
wg.mnie badziewne paliwo, w krakowskim teraz co 6littrr nie spelnia wymagan ale to przez ciekawosc

potwierdzam, ale nie tylko w krakowskim, że o gazie nie wspomnę...

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lipca 2005, 12:29:08 »
fdlatego tankuje pb98 na tanszych stacjach np. esso, jet itp. i mam taka "normalna" 95-tke :-)))no moze nawet troche lepsza a cena 4.20 czy 4.3 za litr 98 w porownaniu z innymi stacjami to jeszcze da sie przelknac, w wieliczce pb98 kosztuje 4.53...popiep...ich zupelnie....nie znalazlem drozszej benzyny niz na orlenie w wieliczce ...:-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lipca 2005, 16:16:19 »
No tak zamiast o check engin to OT o benzynie...........  :-DD
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lipca 2005, 15:28:14 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl