Autor Wątek: Komputer pokładowy - nawigacja Avensis T25  (Przeczytany 2462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arek123

• Początkujący
  • Samochód:: Avensis T25
Komputer pokładowy - nawigacja Avensis T25
« dnia: 07 Sierpnia 2023, 22:14:35 »
Cześć, szukam i nie mogę znaleźć...jak można zmienić układ danych na komputerze pokładowym w T25?
Obecnie na jednej połówce wyświetlacza mogę wybrać którą informację zobaczę spalanie/dystans itd a na drugiej jest cały czas informacja "please close the dvd-door to use navigation" - prawdopodobnie nie będę używał tej nawigacji tylko z telefonu dlatego chciałbym zastąpić tą część inną przydatną informacją. Na YT znalazłem film, ale przytrzymując te same przyciski nic się nie dzieje...
I przy okazji gdzie standardowo znajduje się miejsce na płytę dvd? może ten element jest uszkodzony i widzi że jest otwarty ciągle?

Offline siomax

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Komputer pokładowy - nawigacja Avensis T25
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2023, 20:19:36 »
Cześć

Prawa część wyświetlacza komputera pokładowego będzie zajęta przez system nawigacji fabrycznej dopóki jej nie odepniesz. Nie da się zmienić tam wyświetlanej informacji i tak:
- przy włożonej płycie DVD i zamkniętym napędzie w nawigacji Toyoty będzie CI wyświetlać menu od nawigacji (tak naprawdę po odpaleniu najpierw jakieś info żebyś "uważał na znaki i przepisy" itp)
- przy wyjętej płycie i zamkniętym napędzie - "please insert DVD" itd
- prze nie zamkniętym napędzie  - to co u Ciebie
Też mnie to irytowało, tym bardziej, że zainstalowałem dedykowanego chińskiego Androida zamiast fabrycznego radia  :-( :|
Ale do rzeczy - napęd (nawigacja) jest pod siedzeniem kierowcy na stalowym stelażu przymocowanym do podłogi dwiema śrubami (u mnie były, nie wiem czy oryginalne, klucz 13). Niestety stelaż blokuje swobodny dostęp do wtyczek, więc żeby je wypiąć, trzeba te śruby odkręcić. Jedna jest z przodu, druga z tyłu, ja żeby mieć swobodny dostęp przesuwałem fotel kierowcy raz na maxa do przodu, raz do tyłu. Po całej operacji nawigacja "nawiguje" teraz w piwnicy :)))) - stwierdziłem, że nie ma po co tego wozić.
Wtyczki są, o ile pamiętam, dwie i jedna  od modułu/anteny GPS, który znajduje się (to wiem z montażu nowego radia i tego, gdzie umiejscowiłem moduł/antenę GPS i 4G nowego radia) za modułem komputera pokładowego, którego ekran chciałeś odzyskać. Ma on (ten fabryczny moduł) wbudowany magnes i jest za jego pomocą zamocowany na metalowej obudowie komputera pod elementem deski rozdzielczej będącej częścią komputera/wyświetlacza.
Swoją drogą to fajne miejsce pod deską, gdzie bez problemu działa GPS bez konieczności wywlekania go na wierzch na deskę/podszybie.

Pozdrawiam
Rzeczy doskonałe poprawione tak, aby były jeszcze lepsze, nigdy nie będą już dłużej doskonałe, lecz co najwyżej jeszcze lepsze ....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl