Autor Wątek: [E12] Jak odblokować immobilizer?  (Przeczytany 23265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline graulv

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E12
[E12] Jak odblokować immobilizer?
« dnia: 18 Sierpnia 2023, 21:40:05 »
Hej, nieźle sobie skomplikowałem sytuację ze swoją Corollą E12 2006 r. Wypadły mi kluczyki z kieszeni przy koszeniu trawy, przejechałem po nich i rozniosło elektronikę w drobny mak. Znalazłem drugi kluczyk i w ogóle nie chce działać (baterię włożyłem nową). Wydawało mi się, że ten zapasowy działał, ale teraz popadłem w zwątpienie. Mam ten samochód od zeszłego roku.

Więc same klucze mam, ale nie mam jak odblokować immobilizera, samochód uziemiony pod domem :/

Podpowiedzcie proszę jak sobie poradzić z tym problemem.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: [E12] Jak odblokować immobilizer?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2023, 21:47:29 »
Zrób foto i wstaw co zostało z kluczyka sprawnego
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2023, 21:48:31 »
O ile wiem to immobiliser działa w kluczyku bez baterii. Silnik musi uruchomić się z kluczyka drugiego jeśli jest od kompletu i nawet jak bateria w nim padła lata temu. Immobiliser to taka mała kostka w kluczyku, może nie zmielilo ci jej razem z tym kluczem, wystarczy że ten chip przyłoży się obok stacyjki i powinno zadziałać. Jak nic nie pomoże to do speca od dorabiania kluczy, zaprogramuje nowy kluczyk na miejscu, nie są to jakieś wielkie pieniądze. Bateria w kluczyku potrzebna jest tylko do otwarcia z pilota samochodu.

Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline graulv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpnia 2023, 23:00:30 »
@Colin @eref to niestety wszystko co znalazłem. Nie ma w zasadzie nic z wnętrzności kluczyka. Rozumiem, że normalnie w kluczyku siedzi układ scalony pamiętający co wysyłać do komputera samochodu i pewnie najprostszym rozwiązaniem byłoby przelutowanie go do nowego kluczyka? Jeśli tak to czeka mnie jutro przekopywanie kosza z trawą, bo jeszcze teraz przeglądałem sam trawnik i nic więcej nie mogę znaleźć.

EDIT: przy zapasowym kluczyku mam przypięty jeszcze jakiś taki główny szary klucz, ale on nie ma elektroniki, mam jakiś taki mały kluczyk nie wiadomo od czego (zdjęcie) i mam tam blaszkę z jakimś kodem. Właśnie wyczytałem w sieci, że np. w Renault da się odblokować immobilizer znając kod znajdujący się w obudowie kluczyka. Czy tutaj jest może coś podobnego? Ten kod na blaszce może być od immobilizera?
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2023, 23:15:15 wysłana przez graulv »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2023, 23:31:43 »

EDIT: przy zapasowym kluczyku mam przypięty jeszcze jakiś taki główny szary klucz, ale on nie ma elektroniki, mam jakiś taki mały kluczyk nie wiadomo od czego (zdjęcie)

Z tego szarego kluczyk auto powinno odpalić bez  pilota >jak Ty to nazwałeś "elektroniki" Sprawa może się skomplikować jak masz wsadzony alarm, a załączyłeś go kluczykiem zamykając auto pilotem.
Auto masz salon Polska? Jeśli tak to ten mały kluczyk może być od wyłączenia syreny , która jest na grodzi pod maską.
Co się dzieje na desce z kontrolkami jak włożysz szary kluczyk i próbujesz odpalić auto?
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2023, 23:33:42 wysłana przez smokofilidanek »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2023, 23:41:02 »
Ta blaszka nie ma kodu do zamawiania nowego kluczyka?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline graulv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2023, 09:19:56 »
Udało mi się znaleźć PCB z kluczyka. Rozcięta jest na pewno jedna ścieżka, chyba masa. Zastanawiam się czy jak bym przyłożył zasilanie i zwarł pady od przycisków to czy by zadziałał. Czy coś więcej można zrobić?

Użycie szarego klucza nic nie daje. Dalej migają kierunkowskazy,  świeci się kontrolka oleju i tyle, nie odpala.

Na blaszce jest kod. Litera i pięć cyfr. Czyli on służy do dorabiania klucza?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpnia 2023, 09:45:58 »
Jaki masz alarm lub zamontowane odcięcie? Klucz że zdjęcia pierwszego powinien po włożeniu do stacyjki odpalić wóz ale blokuje go dołożony shit akcesoryjny. Foto diody Led alarmu przy kierownicy? Jest jakaś?
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2023, 09:50:59 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline graulv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpnia 2023, 09:53:23 »
Niestety nie wiem :/ kupiłem ten samochód w zeszłym roku, nie montowałem tego. Tak wygląda coś od tej blokady we wnętrzu.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Sierpnia 2023, 09:58:27 »
Jest dołożony syf bo widać diodę. clifford/challenger

Szukaj ukrytego przycisku pod deską w okolicach pozycji kierowcy np. pod lewarkiem, pod kierownicą albo w regulacji lusterka np gora

Awaryjne wyłączenie alarmu pozwala wyłączyć sygnały alarmowe oraz pominąć wszystkiefunkcje ochronne w sytuacji awaryjnej gdy system nie reaguje na nadajnik(pilota) (np.wyczerpana bateria).1.Wejść do samochodu, otwierając drzwi kluczem2.Przełączyć stacyjkę w pozycję zapłon. (Uwaga ! Po włączeniu zapłonu wyłączeniealarmu jest możliwe tylko i wyłącznie ukrytym wyłącznikiem. Nie wyłączymy alarmupilotem)3.Nacisnąć i przytrzymać ukryty wyłącznik do czasu wyłączenia sygnałów alarmowych(około 10 sekund) –  alarm zostanie rozbrojony i będzie można uruchomić silnik

Offline graulv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpnia 2023, 10:02:37 »
Znalazłem taką kartę z Clifforda w papierach. Czyli muszę znaleźć coś gdzie ten pin się wklepuje. O ile pin to to jest to co na blaszce, bo innego nie widzę.

« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2023, 10:04:21 wysłana przez graulv »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2023, 10:05:05 »
Tak. Jest zazbrojony. Mruga kierunkami i wyć powinien ale nie wyje bo syrena już dawno wyzionela ducha
Znajdź przycisk. To taki switch na płytce drukowanej 2x1cm

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2023, 10:19:47 »
Znalazłem taką kartę z Clifforda w papierach. Czyli muszę znaleźć coś gdzie ten pin się wklepuje. O ile pin to to jest to co na blaszce, bo innego nie widzę.

To nie jest pin. To numer kluczyka do zamawiania w ASO.
Ale to nie rozwiąże Twojego problemu.
Zadzwoń do mnie, to powiem ci co zrobić
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2023, 10:22:08 »
Mruga kierunkami i wyć powinien ale nie wyje bo syrena już dawno wyzionela ducha
Znajdź przycisk. To taki switch na płytce drukowanej 2x1cm
Albo ktoś ją wyłączył z kluczyka?
Tez mam u siebie ten alarm w salon Polsla

Offline graulv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2023, 10:26:20 »
Znalazłem przycisk, ale przytrzymywanie nie rozbraja alarmu. Dodzwoniłem się do człowieka co mi sprzedał samochód i on mówi, że ten przycisk służy do wbicia PINu, który powinien być w papierach, na tej karcie z challangera, ale nic takiego  nie mam. Nie brzmiał jednak pewnie z tym co mówił.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl