Autor Wątek: [E15] 1.4 d4d szarpie na niskich obrotach  (Przeczytany 1430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Corolollak

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e15
[E15] 1.4 d4d szarpie na niskich obrotach
« dnia: 31 Sierpnia 2023, 22:12:17 »
Witam szanowne forum!
Jak w temacie - pacjent corolla e15 2007r. 1.4 d4d. Na zimnym silniku tuż po odpaleniu w zakresie ok. 1700-1800 obrotów przy delikatnym dodawaniu gazu szarpie dziadem jak na rodeo, najbardziej odczuwalne na 1. i 2. biegu. Kiedyś już wystąpiły podobne objawy ale samo ustąpiło to się nie zamartwiałem, ale teraz jest comeback więc już żaróweczka w głowie się zapala. Przy mocniejszym dodawaniu gazu problem nie występuje, jak również po nagrzaniu silnika lub w innym zakresie obrotów. Starałem się znaleźć odpowiedź na forum w podobnych tematach lecz nic adekwatnego nie znalazłem. Proszę o pomoc/porady. Z góry dzięki  :-)
Pozdrawiam

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: [E15] 1.4 d4d szarpie na niskich obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2023, 22:55:32 »
Również serdecznie witamy!
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2023, 12:03:22 »
Witam szanowne forum!
Jak w temacie - pacjent corolla e15 2007r. 1.4 d4d. Na zimnym silniku tuż po odpaleniu w zakresie ok. 1700-1800 obrotów przy delikatnym dodawaniu gazu szarpie dziadem jak na rodeo, najbardziej odczuwalne na 1. i 2. biegu. Kiedyś już wystąpiły podobne objawy ale samo ustąpiło to się nie zamartwiałem, ale teraz jest comeback więc już żaróweczka w głowie się zapala. Przy mocniejszym dodawaniu gazu problem nie występuje, jak również po nagrzaniu silnika lub w innym zakresie obrotów. Starałem się znaleźć odpowiedź na forum w podobnych tematach lecz nic adekwatnego nie znalazłem. Proszę o pomoc/porady. Z góry dzięki  :-)
Pozdrawiam

Witam.
Kopci przy dodawaniu gazu podczas tego szarpania?
Jak kopci, co najlepiej widać w wstecznym lusterku po zmroku w świetle aut jadących za nami:) to zacząłbym od wyczyszczenia czujnika mas powietrza. Tego co jest na obudowie filtra pow.

Offline Corolollak

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2023, 00:30:39 »
Witam.
Kopci przy dodawaniu gazu podczas tego szarpania?
Jak kopci, co najlepiej widać w wstecznym lusterku po zmroku w świetle aut jadących za nami:) to zacząłbym od wyczyszczenia czujnika mas powietrza. Tego co jest na obudowie filtra pow.
Dzięki za odp. Zwrócę uwagę przy najbliższej okazji czy zostawia bąki. Zobaczę też do czujnika i dam znać.

Offline Corolollak

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2023, 15:36:24 »
Update: przeczyściłem czujnik i wymieniłem filtr powietrza. Problem jakoby zniknął, oby już na dobre.
Pozdrawiam  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl