Autor Wątek: Raport fundacji Mozilla o prywatności w Toyocie.  (Przeczytany 524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
Raport fundacji Mozilla o prywatności w Toyocie.
« dnia: 10 Września 2023, 10:35:56 »
Raport fundacji Mozilla o prywatności w Toyocie. Warto zauważyć, że w UE toyota nie wysyła do chmury fotek z kamer. Chyba, że ktoś ma wersję amerykańską, wtedy ... coż. Polecam też przejrzeć inne marki.

https://foundation.mozilla.org/pl/privacynotincluded/toyota/

Jako ciekawostkę dodam, że uzyskanie kopii danych od Toyoty jest trudne, ale możliwe. Przejrzałem zapisy. Są oczywiście szczegółowe trasy widoczne w MyT. Nie znalazłem nic więcej, co zmartwiłoby mnie. Istnieje możliwość, że są zbierane anonimowe dane z samochodu i z appki. To znaczy są zbierane, ale Toyota nie wiąże ich z osobą, więc nie udostępniła mi ich w odpowiedzi na prośbę o kopię. Uważam to za mało prawdopodobne.
Na razie zostawiam usługi connected cars, chociaż jeżeli nie zrobią mi aktualizacji tego modułu (DCM - dobrze pamiętam?), to ... jego wartość jest mizerna. Pierwotnie drenował baterię. Teraz nie drenuje, ale gubi dane. Ma ktoś zaktualizowany do najnowszego? Gdy byłem na przeglądzie to akcja była wstrzymana.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl