Autor Wątek: Akumulator Trakcyjny C-HR IIgen  (Przeczytany 31659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Akumulator Trakcyjny C-HR IIgen
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Stycznia 2025, 08:25:26 »
Pytanie do malkontentów klamkowych: czy zwykłe klamki nie zamarzają ?
Oczywiście, że zamarzają. Człowiek podchodzi, chce pociągnąć, a tu jakby ktoś przykleił.
I teraz jeszcze jedno pytanie: komu w nowym CHR przymarzły już klamki, tak że się nie chciały otworzyć ?
Osobiście nie słyszałem, a to już 2 zima tego modelu.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Stycznia 2025, 08:53:36 »
Pytanie do malkontentów klamkowych: czy zwykłe klamki nie zamarzają ?

oczywiście, że zamarzają ale można za nie złapać i pociągnąć a za te w nowej C-HR chyba niekoniecznie ;)

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Stycznia 2025, 10:09:33 »
Jak ktoś ma shizy, to może sobie po odciągnięciu klamki przesmarować  ją ( jej plastikową czarną część ) oraz gumową uszczelkę wokół otworu delikatnie płynnym silikonem.
Ja w każdym bądź razie miałem ostatnio cały zalodzony samochód ( po marznącej mżawce) i klamki odskoczyły ( to jednak jest duża siła, co niektórych drażni), natomiast w drugim samochodzie z klasycznymi klamkami tak mocno się przykleiły, że musiałem chuchać, żeby puściły.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Stycznia 2025, 10:40:34 »
Myślę że problem jest zdecydowanie rozdmuchany, na ten moment nie ma żadnego materiału gdzie te klamki sprawiają problemy. Oczywiście wolałbym normalne, ale też nie ma co myśleć na zapas jak problem na ten moment wydaje się nie istnieć.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Stycznia 2025, 11:07:58 »
A może myślenie trochę mniej po polsku, tzn znaleźć jakieś pozytywy.
Przynajmniej przy dużych prędkościach nic nie świszczy wzdłuż boków karoserii  :-)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Stycznia 2025, 20:39:27 »
Nie słyszałeś bo nie masz styczności z tymi tematami non stop. Proszę bardzo - marka Lexus.
Marka premium a wstyd na parkingu gdy wracasz z nart. Jak nie klamki to aku.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Stycznia 2025, 23:38:21 »
Nie słyszałeś bo nie masz styczności z tymi tematami non stop. Proszę bardzo - marka Lexus.
Marka premium a wstyd na parkingu gdy wracasz z nart. Jak nie klamki to aku.

Z tego co pamiętam, to zajmujesz się serwisem i naprawą marek Toyota i Lexus.
Ale twoje wypowiedzi wskazują, że bardzo ich nie lubisz i nie cenisz :-)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Stycznia 2025, 23:46:34 »
Nie musi lubić ani szanować tego co naprawia, wręcz to jest zaleta z perspektywy klienta  :grin:

A co do klamek to po prostu nie mam tego problemu i nie lubię zaprzątać sobie głowy czymś co na ten moment mi się nie przydarzyło. Oczywiście warto być świadomym co się może wysypać :) Patrząc na szybko to problem dotyczył NX i RX i Toyota poczyniła zmiany konstrukcyjne i wymienia klamki tym którzy doświadczają problemu, patrząc na to co robią inne koncerny z problemami dużo poważniejszymi (Pozdrawiam Stelantis z 1.2 PureZdech oraz VW z 1.4 TSI) to jestem zadowolony z takiego podejścia do tematu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Stycznia 2025, 06:41:26 »
że bardzo ich nie lubisz i nie cenisz

To mam wychwalać w niebiosa sytuację, gdzie samochodu nie mogę odpalić a assistance wozi go co tydzień do ASO podczas gdy z gwarancji nie idzie skorzystać?
Moja prywatna sympatia lub nie do marki a zdanie o pomysłach, wykonaniu pewnych obecnych rozwiązań technicznych w stosunku do tego, co sobą prezentowali jeszcze niedawno - to dwie zupełnie różne rzeczy.
Same dobre napędy to nie wszystko. Sposób w jaki obecnie podchodzą do tematów ot choćby digital key, aplikacji, multimediów, akumulatorów, jakości usług, wydawaniu i doposażaniu pojazdów, braku podejścia do obsługi Klienta, kampanii serwisowych odpadających sprężyn, kół czy wady silników np. w USA, wchodzeniu w kooperację, śledzeniu zamówień i innych problemów które się przewijają nie jest zbieżny z dawną filozofią Toyota Way.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Stycznia 2025, 08:14:04 »
To, że nie lubi, to faktycznie rzuca się w oczy, ale ponadto zastanawiającym jest fakt tej mnogości  wypowiedzi i ciągłego przebywania na forum w różnych działach.
Jak ktoś prowadzi serwis, to raczej jest skupiony na swojej pracy i nie ma za bardzo czasu na taką aktywność.
A co do klamek, to dzisiaj sporo innych marek wprowadziło takie zastosowania ( Tesla , Range Rover etc.)
Ponadto jeżeli komuś nie otwarły się klamki, to raczej miał problem, natomiast nie rozumiem co do tego ma wstyd. No chyba, że ma charakter Pani " Bukiet" z serialu Co ludzie powiedzą, ale to już nadaje się chyba do leczenia.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Stycznia 2025, 08:31:54 »
Napisz do Admina co by mnie za to zbanował ;)

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Stycznia 2025, 12:58:19 »
Myślę że problem jest zdecydowanie rozdmuchany, na ten moment nie ma żadnego materiału gdzie te klamki sprawiają problemy. Oczywiście wolałbym normalne, ale też nie ma co myśleć na zapas jak problem na ten moment wydaje się nie istnieć.
A ja uważam że jeszcze niedawno dzięki dwóm trollom zaistnienie na forum oznaczało wylanie max szamba na Toyotę i wtedy było ok stąd teraz będzie pompowany temat klamek. Notabene dzięki tym dwóm panom których działalność na jakże idealnym forum nie przeszkadzała naszym idealistom mam już napisany prywatny akt oskarżenia wobec nich, teraz potrzebuje tylko czasu żeby się tym zająć. Może łatwiej będzie nam się poznać na forum a było zainteresowanie sprawą, oj było.
patrząc na to co robią inne koncerny z problemami dużo poważniejszymi (Pozdrawiam Stelantis z 1.2 PureZdech oraz VW z 1.4 TSI) to jestem zadowolony z takiego podejścia do tematu.
To jest kolejny temat skrzętnie pomijany na naszym forum. Oczywiście trafiają się uwagi pt.miałem skodziczkę i złego słowa nie powiem ale naprawdę jest źle. Jako że mam styczność z autami innych marek to tak naprawdę patrzę z przerażeniem co się dzieje i tec"problemy" rozdmuchane na potrzeby forumowe wydają się do przeżycia. Oczywiście padający Aku jest max upierdliwy ale i tak przy posiadaniu klucza 10ki i budżetu na nowy aku wydaje się śmiesznym problemem gdzie np. ostatnio pomagałem ogarnąć milde hybryd w 3letnim aucie i koszt naprawy to bez roboty 10k.
Dziś mam na tapecie puga hybrydowego przy którym pracownicy ASO chowają się po kiblach. Ostatnio miałem pogawędki z pracownikiem ASO VW a teraz BMW i niestety potwierdza że nie ogarniają tematu ostatnich skomplikowanych spalin już nie wspominając o hybrydach.
Podobno są tylko modły o to żeby na kompie pokazało co się zepsuło jak coś wjeżdża na plac.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2025, 13:06:32 wysłana przez ledziu »

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Stycznia 2025, 13:36:22 »
To, że nie lubi, to faktycznie rzuca się w oczy, ale ponadto zastanawiającym jest fakt tej mnogości  wypowiedzi i ciągłego przebywania na forum w różnych działach.
Jak ktoś prowadzi serwis, to raczej jest skupiony na swojej pracy i nie ma za bardzo czasu na taką aktywność.
A co do klamek, to dzisiaj sporo innych marek wprowadziło takie zastosowania ( Tesla , Range Rover etc.)
Ponadto jeżeli komuś nie otwarły się klamki, to raczej miał problem, natomiast nie rozumiem co do tego ma wstyd. No chyba, że ma charakter Pani " Bukiet" z serialu Co ludzie powiedzą, ale to już nadaje się chyba do leczenia.
Raczej ma widoczną (chwilami aż nadto) awersję do pracowników ASO i TCE.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Stycznia 2025, 19:51:03 »
puga hybrydowego przy którym pracownicy ASO chowają się po kiblach. Ostatnio miałem pogawędki z pracownikiem ASO VW a teraz BMW i niestety potwierdza że nie ogarniają tematu ostatnich skomplikowanych spalin już nie wspominając o hybrydach.
Podobno są tylko modły o to żeby na kompie pokazało co się zepsuło jak coś wjeżdża na plac.

To mega-dobrze, że rozwiązujesz problemy za nich. Do czego to doszło popatrz.
W takim razie i ja się pochwalę bo widzę to tak:

Jeśli wolą kible zamiast poszukiwania usterki to tylko wymownie świadczy o poziomie dzisiejszych ASO...
Niestety filmików jak naprawić usterkę X czy Y na YouTube w kiblu w telefonie nie znajdą.

Mając obok nowe wozy do porównania, mając pełny dostęp do dokumentacji i procedur napraw producenta, mając komplet narzędzi serwisowych na miejscu, mając dedykowany diagnoskop do marki wraz z diagnostyką DiagBoxa prowadzącą wręcz za rączkę krok po kroku, mając wsparcie techniczne platformy Assistance z Rumunii (tam ją przenieśli z Saarbrücken z Niemiec), mając świetnego Technical Country Coordinatora AP AC DS z Warszawy nie są w stanie ogarnąć czegoś co człowiek wymyślł i się zepsuło?
Człowiek wymyślił = człowiek naprawi.
Kwestia nakładu sił i czasu oraz także pasji do tego co się w życiu robi.

Zjadłem zęby na tym francuskim ciastku przez ponad 8 lat, zdobywając stopniowo wszystkie możliwe certyfikaty marki i szkoląc nowych ludzi, ale nigdy nie przyszłoby mi na myśl by chować głowę w piasek. Wręcz czekałem na nowe tematy by ćwiczyć samego siebie.

Z dumą wieszam osiągnięcia nad biurkiem w firmie, bo francuskie marki uczą POKORY.
A to że nie ma komu aut naprawiać i rządzi byle-jakość byle do 16 i do domu - to dzisiejsza rzeczywistość - będzie tylko gorzej i to jest porażajace.

« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2025, 20:06:26 wysłana przez Colin »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Stycznia 2025, 20:38:19 »
Problem w tym, że narzędzia i dokumentacja nie wystarczą bo trzeba jeszcze pomyśleć jak ich użyć a myślenie od jakiegoś czasu nie jest w modzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl