Autor Wątek: RAV4 5gen. Niewłaściwe sfazowanie głośników JBL  (Przeczytany 5208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
RAV4 5gen. Niewłaściwe sfazowanie głośników JBL
« dnia: 19 Września 2023, 13:58:16 »
Jakiś czas temu zauważyłem, że przednie głośniki (wersja JBL) grają w tzw przeciwfazie, dla niewtajemniczonych jest to odwrotne podłączenie jednego z głośników tzn plus zamieniony z minusem. Efekt tego jest taki, że pozorne źródło dźwięku np stopa perkusji nie jest słyszana pośrodku między głośnikami, słychać ją będzie po bokach w lewym i prawym kanale jakby oddzielnie, najlepszy do zobrazowania tego o czym piszę jest odsłuch materiału mono z głową pośrodku pomiędzy głośnikami. Z miejsca kierowcy lub pasażera i jeszcze przy grającym tyle nie jest to takie łatwe do wychwycenia.
Dosyć tego wstępu. Czy ktoś kto rozbierał drzwi (np do wygłuszenia) ma zdjęcie kostki przyłączeniowej głośnika? Zastanawiam się czy da się ją wpiąć odwrotnie i czy to na tej kostce jest realizowane podłaczenie głośnika wysokotonowego. Samochód mam na gwarancji ale skoro Japończykom udało się źle pospinać przewody to wolałbym mieć jakąś wiedzę zanim ASO zacznie w tym grzebać, być może zamiana jest gdzieś głębiej choć lepiej byłoby gdyby były to tylko drzwi.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
Odp: RAV4 5gen. Niewłaściwe sfazowanie głośników JBL
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2023, 14:39:29 »
Kostek przyłączeniowych raczej nie da się wpiąć odwrotnie, jeżeli jest coś nie tak, to zamienione kabelki w wiązce. Z ciekawości - czy próbowałeś odsłuchu plików testowych audio z sygnałem w przeciwfazie? Są takowe dostępne w necie. Jeśli taki sygnał odwrócony o 180 st. będzie słyszalny centralnie, to potwierdzi twoją diagnozę. To lepszy test niż samo słuchanie stopy perkusji.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2023, 14:56:38 »
W aucie cuda dzieją się z dźwiękiem i czasem stosowało się połączenie elektrycznie w przeciwfazie aby na miejscach odsłuchu akustycznie było w fazie. Może i tutaj coś takiego zastosowano?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2023, 15:13:37 »
Tak jak mówi Calzone
polaryzacja będzie prawidłowo odtworzona przynajmniej w tych przypadkach, gdy została prawidłowo nagrana

1,5 V bateryjka podpięta do głośnika prawdę powie, jak odchyla się membrana
Jeśli przy podłączeniu plusa baterii do plusa głośnika membrana wychyli się do przodu (czyli na zewnątrz), to polaryzacja jest prawidłowa.
Małe szanse, by japoniec popełnił błąd.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2023, 15:47:18 »
W sumie to musze sprawdzic u siebie tymi plikami testowymi. Wymieniałem tył na Focale i głosniki w podszybiu na JBL Club. Do tych ostatnich dokupiłem za ciężkie pieniądze przejściówki i zaraz przeczytałem że i tak trzeba je przelutować bo RAV4 ma zamienioną biegunowość. Póki co przejściówki leżą a głośniki są wpięte "sposobem" z zamienionymi tymi biegunami ale testu nie robiłem. W każdym razie coś może byc na rzeczy. Docelowo jednak chcę się pozbyć tych Clubów z podszybia i włożyc w przednie drzwi tez Focale no i w podszybie gwizdki z kompletu. Przy okazji wygłuszyć drzwi.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2023, 17:26:23 »
Głośniki na podszybiu grają dźwiękiem odbitym od szyby więc może dlatego mają odwróconą biegunowość.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Września 2023, 20:34:41 »
Stopa perkusji to był przykład dla nieobeznanych z tematem.

Przednie głośniki u mnie grają w przeciwfazie, wiem co piszę, dotyczy to raczej całego pasma (na pewno dołu i średnicy). Sygnał testowy sam sobie stworzę, może ktoś wie jaka jest częstotliwość poddziału pomiędzy głośnikami w drzwiach a tymi w podszybiu, na pewno jest cięcie częstotliwości.
Dokładne testy wykonam też pod kątem zgodności fazowej tylnych głośników oraz zgodności fazy pomiędzy przodem i tyłem bo tego jeszcze nie analizowałem, wówczas wyjdzie wadliwy przedni kanał.

Sprawdźcie tego JBLa u siebie, może też to zwykłe, standardowe audio też sprawdźcie, mam odwrócenie bez względu na źródło, na FMie i na pendrivie.

W układach akustycznych do odtwarzania muzyki nie odwraca się celowo fazy jednego kanału.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Września 2023, 20:42:10 »
W tym JBLowskim wzmacniaczu prawdopodobnie polaryzacja na jednym wejściu jest zachowana, a na innym odwrócona. I może to wynikać z jego konstrukcji. Czasami producent podaje w specyfikacji technicznej "inverted" ale w tym przypadku musisz obadać to samemu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Września 2023, 21:50:09 »
Pod koniec lat 90-tych na szkoleniu z tematu Car-Audio amerykański sędzia IASCA mówił m.in. o tym co napisałem wcześniej, że elektrycznie w fazie nie oznacza akustycznie w fazie w miejscu odsłuchu czyli na miejscu kierowcy czy pasażera i dlatego celowo odwraca się polaryzację jednej ze stron. Nie sprawdzaj więc fazy pośrodku głośników tylko tam gdzie siedzisz.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2023, 00:49:02 »
Pod koniec lat 90-tych na szkoleniu z tematu Car-Audio amerykański sędzia IASCA mówił m.in. o tym co napisałem wcześniej, że elektrycznie w fazie nie oznacza akustycznie w fazie w miejscu odsłuchu czyli na miejscu kierowcy czy pasażera i dlatego celowo odwraca się polaryzację jednej ze stron. Nie sprawdzaj więc fazy pośrodku głośników tylko tam gdzie siedzisz.
Monofoniczne dźwięki emitowane w przeciwfazie akustycznej znoszą się, w idealnie akustycznej przestrzeni nie będzie ich słychać, dziwna teoria tego sędziego ale to nie oznacza, że nie stosowana w praktyce choć to jednak egzotyka.
Pojedyncze głośniki systemów wielodrożnych czasem podłącza się odwrotnie gdyż np zwrotnica elektryczna 12db/okt odwraca fazę elektryczną i by zachować fazę akustyczną głośnik podłącza się +do-, dotyczy to jednak pojedynczego kanału, nigdy nie spotkałem się z celowym odwracaniem fazy jednego z dwóch kanałów stereo. Być może tak jest w przypadku opisywanym przez marekj, jeśli średniotonowy JBL ma wewnętrzną zwrotnicę 12 db/okt a Focal jest filtrowany zwrotnicą 6db/okt to trzeba zamienić biegunowość w tym konkretnym głośniku gdyż pierwsza zwrotnica odwraca fazę elektryczną o 180 st. a druga nie odwraca. No nic, będę temat drążył, prośba jeszcze o sprawdzenie jak jest w Waszych Ravkach. Jak we wszystkich jest tak samo jak u mnie to nie ma co bić piany, nikt tego nie poprawi.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2023, 01:22:11 »
Wstawiam link do płyty IASCA z 1999 roku. Wprawdzie YouTube ale do sprawdzenia mniej więcej systemu nada się.
https://youtu.be/N3IvHfkH3VA?si=SzlloCOeje15LJh8
Na końcu sekcja Unlimited SPL do testowania basu.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2023, 09:32:07 »
Zrobiłem test polaryzacji z tej płyty, od 1:43 i powiem, że u mnie jest OK. Z tym, że sygnał prawidłowo spolaryzowany wcale nie jest w odsłuchu jednoznacznie umiejscowiony "w punkt". Natomiast sygnał w przeciwfazie brzmi gorzej i ma odfiltrowaną część niskich częstotliwości. Dopiero porównanie obu sygnałów daje jednoznaczną odpowiedź co do prawidłowej polaryzacji głośników, bo przy samym odsłuchu muzyki miałbym wątpliwości.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Września 2023, 10:18:09 »
calzone, dzięki za test, masz JBL czy standardowe audio?

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Września 2023, 10:23:04 »
JBL. W poprzednim aucie audio kalibrowałem procesorem dźwięku, ale na stare lata mi przeszło :laugh:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Września 2023, 10:45:56 »
Sprawdzałeś polaryzację na miejscu kierowcy? Jeśli tak to sprawdź jeszcze pośrodku. Na szybko sprawdziłem w Aurisie ze zwykłym audio i wydaje mi się, że pośrodku głośniki grają w przeciwfazie a z miejsca kierowcy w fazie ale upewnię się kiedy wezmę płytę CD do auta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl