Autor Wątek: RAV4 5gen. Niewłaściwe sfazowanie głośników JBL  (Przeczytany 5189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kull666

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Adventure
Odp: RAV4 5gen. Niewłaściwe sfazowanie głośników JBL
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Października 2023, 14:06:34 »
Puść sobie jakiś sygnał testowy z jutuba z podziałem pasma, to organoleptycznie mniej więcej będziesz wiedział jaki jest podział. Prześledziłem wątek i pierwsze słyszę, żeby czasem stosowało się przeciwfazę w jednym lub dwóch głośnikach, by efekt był ok. Z tego co zawsze mówili mi ludzie zajmujący się audio, to jest wręcz odwrotnie.

Jeśli ktoś jest pewien, że jeden głośnik gra w przeciwfazie, to najłatwiej chyba zdjąć bok i sprawić zamieniając przewody. Miałem tak kiedyśw audi, z tym, że tylne mi grały w przeciwfazie. Zamieniłem przewody i temat się rozwiązał.
Rav4 Adventure, czarny jak diabła.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Października 2023, 16:09:06 »
Jestem teraz mocno zajęty wiec głośniki muszą chwilę odczekać. Sam nic nie będę naprawiał bo mam jeszcze gwarancję.

Sprawdziłem kilka Ravek ze standardowym audio i fazy są zgodne, sprawdziłem RAV4 by JBL mojego znajomego i ma niezgodność fazową z przodu. Domniemam, że jakiś podwykonawca seryjnie, niewłaściwie wykonał wiązkę dla głośników JBL. Za jakiś tydzień zrobię dokładne testy faz poszczególnych głośników z przodu i uderzam do dilera Toyoty z prośbą o naprawę. 

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Października 2023, 22:13:59 »
Odwróciłem sobie fazę w jednym kanale (w Audacity) w kilku nagraniach.
Czyli teoretycznie odwrócone głośniki powinny grać w fazie. Nie było tak dobrze.
Najniższy bas zniknął, wyższy bas i średnica zagrały wreszcie prawidłowo. Jednym słowem zamianę mam na średniotonowym oraz być może na wysokotonowym ale tego nie przesądzam. Potestuję jak będę miał więcej czasu.
Kiedyś w czasach mody na tzw "jamniki" prawie w każdym takim urządzeniu był przycisk "poszerzenie bazy stereo", było to nic innego jak zmiana faz na średnicy. Mam nadzieję, ze w JBL Rav konstruktorzy nie zastosowali czegoś takiego celowo, szczególnie, ze w standardowych wersjach jest prawidłowo.

Będę meldował.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl