Autor Wątek: Wyższe prawko na RAV4?  (Przeczytany 3113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japan

• Toyot Leżący
  • *
Wyższe prawko na RAV4?
« dnia: 22 Września 2023, 09:49:17 »
UE ponownie chce nam zrobić dobrze i planuje wprowadzenie nowego prawa jazdy na pojazdy powyżej 1,8 tony. Ma to zniechęcić do zakupu większych samochodów. Ciekawe czym ich będą wozić i jakimi samochodami teraz jeżdżą. Narazie projekt jest na fazie konsultacji społecznych.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Wyższe prawko na RAV4?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2023, 09:56:58 »
Przecież Rabka waży poniżej 1800 kg.

Offline japan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2023, 10:00:55 »
Chodzi o dopuszczalną masę całkowitą

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2023, 10:18:39 »
Zdaje się, że pomysły są różne i niekiedy idące w zupełnie przeciwnych kierunkach, np:
- tu chcę podnieć DMC dla kat B: https://truck.intercars.com.pl/pl/aktualnosci/aktualnosci/unia-europejska-chce-podniesc-dmc-na-kategorie-b-do-4250-kg/
- a tu obniżyć DMC dla kat B: https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-nowe-prawo-jazdy-kat-b-nie-dla-kazdego-wiele-osob-moze-strac,nId,7034961

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2023, 15:57:53 »
Polexit now!
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2023, 19:18:06 »
I co jeszcze mądrego?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2023, 19:31:01 »
UE ponownie chce nam zrobić dobrze i planuje wprowadzenie nowego prawa jazdy na pojazdy powyżej 1,8 tony. Ma to zniechęcić do zakupu większych samochodów. Ciekawe czym ich będą wozić i jakimi samochodami teraz jeżdżą. Narazie projekt jest na fazie konsultacji społecznych.
Na fazie konsultacji społecznych? To spoko wszyscy będą utrzymywać na takich samych zasadach. Są tacy nerwowi że nie mogą pogodzić że ten ma Suva a ja per..... hatchbacka.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2023, 20:55:56 »
Zdaje się, że pomysły są różne i niekiedy idące w zupełnie przeciwnych kierunkach, np:
- tu chcę podnieć DMC dla kat B: https://truck.intercars.com.pl/pl/aktualnosci/aktualnosci/unia-europejska-chce-podniesc-dmc-na-kategorie-b-do-4250-kg/
- a tu obniżyć DMC dla kat B: https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-nowe-prawo-jazdy-kat-b-nie-dla-kazdego-wiele-osob-moze-strac,nId,7034961

dodając clickbajtowy tytuł można z wszystkiego zrobić tzw "nius"
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2023, 01:20:40 »
Hahaha. Dobre. Jak dla mnie to w naszym cudownym kraju przydałaby sie dodatkowa kategoria na auta z silnikami o mocy ponad 100km i godziny doszkalające z jazdy po autostradzie, bo to co sie dzieje to dramat i absolutnie nie mówię o głośnej ostatnio sprawie z A1. Dużo jeżdżę autostradami i eskami i bardzo, bardzo mnie drażni nieogarnięcie sporej części użytkowników samochodów w zasadach jazdy na drogach z większa ilością pasów. Tak jakby nie którzy mentalne zatrzymali się na wyścigach polonezami po katowickiej.

Jeżdżę tez może nie bardzo dużo, ale jeżdżę po Niemczech Czechach Austrii i tam to jest inny świat.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2023, 01:29:37 wysłana przez Ruda Wredna »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2023, 08:58:04 »
Proponowane zmiany beda dotyczyć przyszłych posiadaczy prawa jazdy.
Kat. B+ nie zrobi 17 latek
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2023, 17:11:51 »
Oj tam, dziś słyszałem że PiS chce prawo jazdy zafundować 18latkom :)

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,30259081,pis-proponuje-darmowe-kursy-prawa-jazdy-czyli-co-mozna-znalezc.html

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2023, 20:41:51 »
Hahaha. Dobre. Jak dla mnie to w naszym cudownym kraju przydałaby sie dodatkowa kategoria na auta z silnikami o mocy ponad 100km i godziny doszkalające z jazdy po autostradzie, bo to co sie dzieje to dramat i absolutnie nie mówię o głośnej ostatnio sprawie z A1. Dużo jeżdżę autostradami i eskami i bardzo, bardzo mnie drażni nieogarnięcie sporej części użytkowników samochodów w zasadach jazdy na drogach z większa ilością pasów. Tak jakby nie którzy mentalne zatrzymali się na wyścigach polonezami po katowickiej.

Jeżdżę tez może nie bardzo dużo, ale jeżdżę po Niemczech Czechach Austrii i tam to jest inny świat.
Mnie najbardziej wkurzają gamonie, którzy od razu z pasa rozbiegowego przeskakują na skrajny lewy pas, bo już będzie wyprzedzał…
A za mruganie długimi powinno być z automatu zabierane prawko na 3 m-ce.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2023, 20:43:32 wysłana przez KubaCamry »

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2023, 22:44:46 »
Mnie najbardziej wkurzają gamonie, którzy od razu z pasa rozbiegowego przeskakują na skrajny lewy pas, bo już będzie wyprzedzał…
A za mruganie długimi powinno być z automatu zabierane prawko na 3 m-ce.

Mi często to się zdarza, ale w druga stronę, ze skrajnego lewego ma zjazd  :roll:

Jeśli chodzi o mruganie długimi, w idealnym świecie kierowca jadąc autostrada nie patrzył by tylko przed siebie, ale zaglądał we wsteczne lusterko ustawione na widok przez tylna szybę (nie na twarz do kontroli jakości przypudrowanego noska, czy starcia szminki z ust), do tego potrafił ny poprawnie ocenić prędkość zbliżającego się pojazdu, żeby wiedzieć kiedy spier****ć na prawy, żeby nikt na niego nie musiał mrugać. Oczywiście nie mówię tu o dzbanach, którzy jadą 200 dojeżdżają na zderzak i mrugają jak po****ni, kiedy ktoś sobie grzecznie wyprzedza sznur ciężarówek i ma na liczniku 120-140.

Jeżdżę szybko (ale są tacy co jeżdżą szybciej) głównie lewym pasem. Nigdy na nikogo nie mrugałam nigdy nikt ma mnie nie mrugal, ale wiązanki zdarzają się często tak jak i wyprzedzanie prawym(uwierz przy yarisie ten prawy musi być baaardzo pusty). Niestety na beton umysłowy czasem nic się nie poradzi.

P.S. Nie zrozum mnie źle, ale jeżdżąc po Niemczech często zdarzało mi się, ze jadąc skrajnym lewym 200-210 jadący za mną 250 z daleka mrugal długimi, żebym go w porę zauważyła i szukała miejsca na środkowym pasie. Z reszta sama często u sąsiadów robiłam to samo. Tam zupełnie innego znaczenia nabiera powiedzenie patrz w lusterka sprawdź 2 razy. Jedziesz 140 chcesz wyprzedzić takiego co jedzie 120 a na lewym zasuwa 240. To tak jak byś u nas na autostradzie wyprzedzał traktor. Polakom brakuje kultury jazdy i wyjeżdżenia (doświadczenia) na autostradach.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2023, 22:59:26 wysłana przez Ruda Wredna »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2023, 23:22:15 »
A ja się z Tobą nie zgodzę. Absolutna większość ludzi w Polsce jeździ normalnie. Oczywiście, że zdarzają się oszołomy, ale oni zdarzają się też za granicą, myślę, że w podobnej ilości (może jedynie poza Austrią, gdzie chyba wszyscy jeżdżą przepisowo:)

Nie tak dawno pisałem tu o Czechu, który kilka km siedział mi na zderzaku i migał swiatlami, jak jechałem w sznurze aut 110km/h. Jak trochę się rozluzlilo, to zjechałem na prawy, żeby sobie pomknął i... pomknął 120km/h:) od razu go wyprzedziłem i pojechałem swoim tempem.

Dziś z kolei przejechałem prawie całą Polskę z rowerami na bagażniku, więc starałem się nie przekraczać 140km/h. Ruch był dość spory i kilka razy faktycznie lekko przyblokowalem komuś lewy pas nie mogąc sensownie zjechać na czas na prawy. Szczerze mówiąc, to nie kojarzę, żeby choć raz ktoś mnie popędzał światłami
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2023, 23:28:41 wysłana przez firek »

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2023, 23:37:02 »
Firek mnie tez nikt (w Polsce) nie popędza światłami tez tego nie robię. Piszesz, że się ze mną nie zgadzasz, choć zasadniczo z tego co piszesz wnosić można, że się zgadzasz. Lewy pas jest do wyprzedzania i powrotu na prawy, w miarę możliwości ustępowania tym, co jadą szybciej, żeby ich nie blokować, czyli sens mojego rozwleklego elaboratu w jednym zdaniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl