Autor Wątek: brak zasilania w gnieździe obok haka  (Przeczytany 3328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Router78

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Verso
brak zasilania w gnieździe obok haka
« dnia: 23 Września 2023, 09:16:51 »
Witam,
mamy Toyotę Verso z 2010 roku z oryginalną instalacją hak ( Vestfalla + zasilanie ) ostatnio zakupiłem bagażnik rowerowy na hak i postanowiłem go w końcu zamontować.
najpierw była zabawa z montażem haka :) - ale dałem radę.
potem montaż na haku bagażnika - jako tako byle by tylko wisiał, bo nie planowałem nigdzie jechać, tego dnia .
no i w końcu podłączyłem do gniazda w aucie 13-pin wtyczkę z bagażnika rowerowego wtyczkę 13-pin. odpalam auto włączam światła i ..... w aucie wszystko świeci a w bagażniku nic, nawet nie błyśnie. wszystko wygląda na nigdy nie ruszane, w dokumentacji wbita oryginalna instalacja Toyoty.
Poprosiłem kolegę, czy mogę pod jego auto podpiąć - Skoda superb - u niego instalacja 7-pin, ale mam przelotkę z 13/7 to nie problem, podpinamy i wszystko świeci i w aucie i w bagażniku.
i teraz pytanie co i gdzie szukać,?? jakieś dodatkowe zasilanie?, bezpiecznik? nie miałem już jak latać z miernikiem bo zmrok zapadł i jeszcze deszczyk się napatoczył.
przewertowałem już trochę "wujka google" i niczego nie znalazłem.
będę wdzięczny za każda pomoc.
jak cos brakuje w opisie to prosze o uwagi a uzupełnię.
pozdr.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: brak zasilania w gnieździe obok haka
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2023, 14:27:46 »
Witamy, poszukaj bezpiecznika do modułu haka. Może być np przy skrzynce bezp we wnętrzu lub przy akumulatorze. Jeśli będzie przepalony to jest prawdopodobnie (lub było) zwarcie w gnieździe (np. przez wodę w zlaczu)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Router78

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2023, 16:01:00 »
cześć,
pytanie tylko który to może być?? już patrzyłem w schemacie pobranym z neta, ale jakoś nie znalazłem nigdzie opisu który to może być dokładnie. gdyby ktoś wiedział to śmiało! :)

Offline Router78

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2023, 19:04:32 »
witam,

nie jestem szpecem w tym temacie ale masa na pewno jest w "3" i "13" natomiast nie ma w "11" a pozostałych napięć jakoś nie udało mi się odszukać, czy to coś pomoże ??
czy nie muszę przypadkiem odgrzebać moduł sterowania i sprawdzić czy tam dochodzi prąd??

Offline Router78

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2023, 21:16:03 »
cześć,
temat można zamknąć !!! już wszystko działa i na 1000% nikt by nie zgadł w czym tkwił problem.
po grubej analizie znalazłem drobny szczegół. moduł zasilania jak wiadomo ma wyprowadzony przewód który należy podpiąć pod akumulator - tak jest w fabrycznych vestfala - i ja tez tak mam ale nie wiadomo kto gdzie i kiedy zamiast podpiąć pod biegun "+" podpiął pod biegun "-" !!!! i tak nawet nie wiem ile czasu jeździłem, a mamy Toyotkę 4 lata.
dzięki za pomysły!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl